DIY fă-o singur
Cursuri magistrale, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete
» »Încărcător auto 12V
Aceasta este o cutie set-top foarte simplă pentru încărcătorul existent. Care va controla tensiunea de încărcare a bateriei și când atinge nivelul stabilit - deconectați-l de la încărcător, prevenind astfel supraîncărcarea bateriei.
Acest dispozitiv nu are absolut piese rare. Întregul circuit este construit pe un singur tranzistor. Are indicatoare LED care indică starea: se încarcă sau bateria este încărcată.

Cine are nevoie de acest dispozitiv?


Un astfel de dispozitiv este sigur că va fi util pentru automobiliști. Cei care au un încărcător neautomatic. Acest dispozitiv va face din încărcătorul dvs. obișnuit - un încărcător complet automat. Nu mai trebuie să monitorizați constant încărcarea bateriei. Tot ce trebuie să faceți este să puneți bateria în încărcare și aceasta se va opri automat numai după încărcare completă.
Încărcător auto 12v

Schema încărcătorului automat


Încărcător auto 12v

Iată circuitul automatului în sine. De fapt, acesta este un releu de prag care declanșează atunci când este depășită o anumită tensiune. Pragul este stabilit de o rezistență variabilă R2. Pentru o baterie auto complet încărcată, aceasta este de obicei egală cu 14,4 V.
Puteți descărca schema aici -

Placa de circuit


Încărcător auto 12v

Cum să faceți o placă de circuit, decideți. Nu este complicat și, prin urmare, îl puteți arunca cu ușurință pe o pană. Ei bine, sau puteți să vă confundați și să o faceți pe textolit cu gravură.

ajustare


Dacă toate detaliile sunt funcționale, configurația mașinii poate fi redusă numai la setarea tensiunii de prag cu rezistența R2. Pentru a face acest lucru, conectăm circuitul la încărcător, dar încă nu conectăm bateria. Traducem rezistența R2 în poziția cea mai joasă în conformitate cu schema. Setăm tensiunea de ieșire a încărcătorului la 14,4 V. Apoi rotim încet rezistența variabilă până când releul se declanșează. Totul este configurat.
Să ne jucăm cu tensiunea pentru a ne asigura că consola funcționează în mod fiabil la 14,4 V. După aceasta, încărcătorul automat este gata să funcționeze.

Urmăriți videoclipul încărcătoruluiÎn acest videoclip puteți vedea în detaliu procesul întregului ansamblu, reglarea și testarea în funcțiune.
Comentarii (9)
 1. Alexander
  #1 Alexander vizitatori 6 februarie 2018 00:52
  11
  Dacă extindeți LED-urile, se vor lumina chiar!
 2. Dmitry
  #2 Dmitry vizitatori 6 februarie 2018 18:11
  8
  14,4 volți reprezintă aproximativ 80% din încărcare, aproximativ. Este necesar, cel puțin, 15,3 volți, în ceea ce privește majoritatea bateriilor.
 3. Marat
  #3 Marat vizitatori 11 februarie 2018 09:22
  4
  Am înțeles că articolul a fost rescris, dar vreau să știu dacă circuitul salvează de la inversarea polarității?
 4. Hawkar fariq
  #4 Hawkar fariq vizitatori 13 februarie 2018 11:03 p.m.
  2
  Vă mulțumesc că ați împărtășit videoclipul meu
  Puteți descărca circuitul aici.

  http://www.mediafire.com/file/0ldtxs4ma6mt2q2/12V-Auto-Cut-Off-Charger_circuit_By_hawkar_Fariq.pdf
  1. feelloff
   #5 feelloff vizitatori 14 februarie 2018 07:24
   0
   Multumesc Link la textul articolului adăugat.
 5. Invitat Igor
  #6 Invitat Igor vizitatori 26 februarie 2018 9:05 p.m.
  0
  La ieșire, din anumite motive, tensiunea este de 6 cu un volut ban, la intrarea 14.6. Releul sună în momentul comutării, nu există numere clare. LED-urile sunt instalate corect. Cine este conștient de această problemă?
  1. Invitat Vlad
   #7 Invitat Vlad vizitatori 16 octombrie 2018 20:33
   0
   Și va zgâria din cauza lipsei unui regulator de tensiune.
 6. rybakov.anatoliy
  #8 rybakov.anatoliy vizitatori 13 decembrie 2018 19:09
  3
  Circuitul trebuie conectat la baterie (adică după contacte). Atunci releul nu va zbura, iar încărcătorul nu numai că se va opri, dar va conecta și atunci când tensiunea scade pe baterie. Între „plus” și „minus” (după redresare) trebuie să conectați un condensator electrolitic cu o capacitate de cel puțin 100 de microfarad. În același timp, tensiunea mea a crescut la 18 V.
 7. 13007
  #9 13007 vizitatori 21 mai 2019 21:53
  0
  Dar nu va fi mai fiabil să implementați circuitul nu pe un releu, ci pe un tiristor?

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat