DIY fă-o singur
Cursuri de master, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete.
» »Stabilizator pentru LED-uri și DRL
Aproape toți automobiliștii sunt familiarizați cu o astfel de problemă, precum eșecul rapid al lămpilor cu LED Acestea sunt adesea puse în farurile laterale, în luminile de zi (DRL) sau în alte lumini.
În mod obișnuit, aceste lămpi cu LED au consum redus de energie și curent. Decât vorbind efectiv și alegerea lor este cauzată.
De la sine, LED-ul servește cu ușurință în condiții optime pentru mai mult de 50.000 de ore, dar în mașină, în special în cea casnică, uneori nu este suficient pentru o lună. În primul rând, LED-ul începe să pâlpâie, apoi se aprinde cu totul.
Stabilizator pentru LED-uri și DRL

Care este motivul pentru asta?


Producătorul de lămpi scrie marcajul „12V”. Aceasta este tensiunea optimă la care LED-urile din lampă funcționează aproape maxim. Și dacă aplicați 12 V pe această lampă, atunci aceasta va servi la luminozitate maximă pentru o perioadă foarte lungă de timp.
Atunci de ce se arde într-o mașină? Inițial, tensiunea rețelei de bord a vehiculului este de 12,6 V. O supraestatare de 12 este deja vizibilă, iar tensiunea rețelei de vehicule înfășurate poate ajunge până la 14,5 V. Adăugăm la toate aceste variații de la comutarea lămpilor cu fascicul de mare putere sau de joasă putere, impulsuri puternice de tensiune și interferență magnetică la pornirea motorului de la starter. Și nu vom obține cea mai bună rețea pentru alimentarea LED-urilor, care, spre deosebire de lămpile incandescente, sunt foarte sensibile la toate schimbările.
Întrucât de multe ori în lămpile simple chinezești nu există alte elemente de limitare decât o rezistență, lampa nu reușește de la supratensiune.
În timpul practicii mele, am schimbat zeci de astfel de lămpi. Majoritatea dintre ei nu au servit nici măcar un an. Până la urmă, m-am săturat și am decis să caut o cale de ieșire mai simplă.

Regulator simplu de tensiune pentru LED-uri


Pentru a asigura funcționarea confortabilă pentru LED-uri, am decis să fac un stabilizator simplu. Absolut nu este complicat, orice motorist îl poate repeta.
Tot ce avem nevoie:
 • - ,
 • - ,
 • - .
 • - o bucată de PCB pentru placă,
 • - .

Ca orice. Toate echipamentele costă un ban pe link-urile Ali expres din listă.

Circuitul stabilizator


Stabilizator pentru LED-uri și DRL

Schema este preluată din fișa tehnică de pe cip L7805.
Stabilizator pentru LED-uri și DRL

Totul este simplu - intrarea este în stânga, ieșirea este în dreapta. Un astfel de stabilizator poate rezista la o încărcare de până la 1,5 A, cu condiția să fie instalat pe calorifer. Desigur, pentru becurile mici nu este nevoie de calorifer.

Ansamblu stabilizator LED


Tot ce ai nevoie este să decupezi bucata dorită din PCB. Nu trebuie să otrăvești urmele - am tăiat linii simple cu o șurubelniță obișnuită.
Soldați toate elementele și ați terminat. Nu este necesar să fie configurat.
Stabilizator pentru LED-uri și DRL

Stabilizator pentru LED-uri și DRL

În rolul corpului servește ca suflant.
Avantajul circuitului este că este la modă utilizarea unui corp de mașină ca radiator, deoarece ieșirea centrală a carcasei microcircuitului este conectată la minus.
Stabilizator pentru LED-uri și DRL

Asta e tot, LED-urile nu se mai estompează. Am călătorit de mai bine de un an și am uitat de această problemă, pe care vă sfătuiesc.

Vizionați videoclipuri de asamblare


Comentarii (8)
 1. biruitor
  #1 biruitor vizitatori 19 ianuarie 2018 10:18
  0
  Totul este în regulă, dar.
  Iar flanșa microcircuitului nu scurtcircuită plusul și minusul timp de o oră, izolarea nu este vizibilă. Când lampa este într-o putere bună, puterea bună va fi alocată pe LM-ke, iar izolația necesară nu se topește.
 2. Vladimir
  #2 Vladimir vizitatori 20 ianuarie 2018 06:29
  4
  Este mai corect să stabilizați nu tensiunea pe LED-uri, ci curentul prin ele. Cea mai ușoară opțiune este LM317. Setați valoarea curentă la 90% din valoarea maximă pentru această diodă.
  1. Dimka
   #3 Dimka vizitatori 20 ianuarie 2018 11:16
   2
   Nu ai dreptate! Pentru LED-uri, da - este mai bine să stabilizați curentul. Dar pentru lămpile finisate cu rezistențe în interior, trebuie doar să stabilizați tensiunea! Pentru că curentul pentru stabilizarea lor nu funcționează.
 3. AlexPanych
  #4 AlexPanych vizitatori 22 ianuarie 2018 12:50
  1
  De fapt, o creștere mică a tensiunii de alimentare nu este înfricoșătoare pentru LED-urile cu rezistențe.
  Problema este că într-o mașină din rețeaua de bord există tensiuni semnificativ mai mari, trebuie doar să te uiți la standardul pentru testarea dispozitivelor pentru rețea de bord:
  Surge + -100V poate fi normal. Da, este de la -100 la +100 volți.
  Astfel, pentru a vă proteja ca adult, prima ar trebui să fie o diodă cu o tensiune inversă admisă de cel puțin 100V, bine dacă este de până la 1000V.
  Dar atunci ai nevoie de un stabilizator. Și din moment ce avem deja un rezistor, ar trebui să „mâncăm” doar aruncări pentru a nu se încălzi. Prin urmare, v-aș sfătui să luați nu 7812 (tensiune de stabilizare de la +11,5 la +12,5), ci 7815 (de la +14,4 la +15,6). Cred că este destul. Și nu se va încălzi.
  Dar autorul are dreptate - cu cât este mai puțin curent prin LED-uri, cu atât vor dura mai mult. Și dacă producătorul a subestimat rezistența rezistorului de limitare pentru a obține o lumină mai bună de la LED-urile ieftine, atunci este logic să alegeți 7812 cu o tensiune de ieșire mai mică.
 4. Dmitry
  #5 Dmitry vizitatori 23 ianuarie 2018 11:22
  1
  Și toate ar fi în regulă, dar, conform descrierii microcircuitului, condensatoarele ar trebui să aibă cel puțin 2,2 microni în capacitate de tantal sau ceramică și cel puțin 10 microni pentru electroliți. Puterea de disipare este de 8 W, așa că atunci când utilizați LED-uri de mare putere, este nevoie de o radiator. Rețineți, de asemenea, că diferența minimă de tensiune la intrare / ieșire trebuie să fie de cel puțin 2,5 volți (12 + 2,5 = 14,5), deci dacă bateria nu este foarte bună și lumina, muzica și soba sunt pornite, nu va mai avea sens din circuit din cuvântul „complet” ...
 5. Vladimir
  #6 Vladimir vizitatori 3 februarie 2018 19:05 p.m.
  1
  Referința trebuie să fie corectată, cipul 7805 este indicat pentru 5V, dar este necesar pentru 7812 pentru 12V
 6. Invitat Vladimir
  #7 Invitat Vladimir vizitatori 17 martie 2018 08:01
  0
  Acesta este drumul nostru, încearcă doar ...
 7. ha
  #8 ha vizitatori 13 septembrie 2018 08:23
  1
  Este necesară stabilizarea ACTUAL, nu a tensiunii.

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat