DIY fă-o singur
Cursuri de master, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete.
» » »Repararea fundației unei case din lemn
Casele vechi din lemn merg la noi proprietari în diferite situații. Aceștia pot intra în proprietate prin moștenire; unii cetățeni achiziționează în mod deliberat locuințe ieftine pentru o reședință de vară. Atât aceia, cât și ceilalți se confruntă ulterior cu aceleași probleme. Sub influența timpului sau din cauza lipsei de îngrijire, casele din lemn necesită reparații majore. În primul rând, este necesar să fixați fundația, să izolați pereții, să reparați acoperișul, să înlocuiți geamurile și ușile. Și după aceea puteți continua la activitatea internă. Fundația este baza oricărei structuri, astfel încât restaurarea unei case din lemn începe cel mai adesea cu ea. Lucrările de reparație trebuie efectuate pe vreme caldă și uscată.
Daune comune ale fundației.
În funcție de terenul și epoca construcției, există diferite tipuri de fundații.
Cele mai vechi case stau pe pietre obișnuite, golurile dintre care sunt acoperite cu un mortar de nisip de ciment. De-a lungul timpului apar numeroase fisuri, care cresc anual dacă proprietarii nu au efectuat întreținere la timp.
Fundațiile monolitice au înlocuit fundațiile de piatră puțin mai târziu. Cu toate acestea, sunt făcuți de strămoși, fără a ține cont de adâncimea de îngheț a solului și fără un cadru de întărire. Prin urmare, adesea colțurile casei se întind, iar la bază apar crăpături largi.
repararea fundației unei case din lemn

Oricare dintre aceste fundații poate fi reparată singură, cheltuind materiale și dedicându-și timpul liber ocupației.
Eliminarea fisurilor și a fisurilor din fundație
Pentru a restabili rezistența bazei casei, trebuie să vă gândiți mai întâi la următorii pași pentru repararea întregii structuri. Este un lucru dacă ai nevoie doar de o actualizare cosmetică a aspectului tău (tencuială, pictură). În acest caz, puteți utiliza o plasă de întărire și tencuială pentru restaurarea fundației. Dar dacă intenționați să încălziți casa, decorați pereții cu glisare sau tencuială de relief, atunci trebuie să creșteți grosimea bazei. Tehnologia acestor reparații arată diferit.
repararea fundației unei case din lemn

În primul rând, subminarea se face sub temelia vechii fundații. Acest lucru este necesar pentru a crește aderența noului strat de beton la cel vechi.
În continuare, se realizează întărirea secțiunilor fundației cu fisuri. Pentru aceasta, găurile sunt găurite în gaură cu un perforator, în care sunt blocate secțiuni de armare cu un diametru de 8-10 mm și o lungime de 150-200 mm. Acestea trebuie să iasă la o distanță de aproximativ 3-5 cm.
Pinii de oțel separati trebuie conectați cu un fir de tricotat.
Următorul pas în reparație va fi instalarea cofrajelor. Distanța dintre structura de lemn și baza de beton este selectată ținând cont de creșterea lățimii pereților. Cofrajul trebuie să fie bine fixat cu popi din exterior, iar pereții despărțitori din lemn sunt instalați în interior, fixând lățimea.
repararea fundației unei case din lemn

Cea mai rapidă etapă de lucru va fi turnarea amestecului de ciment-nisip în cofraj. Pentru a grăbi pregătirea betonului, va fi necesară o betonieră și va trebui să lucrați cu amestecuri de construcții folosind lopți.
repararea fundației unei case din lemn

Într-un mod atât de simplu, dar eficient, puteți restaura secțiuni de 2-3 metri ale fundației crăpate.
Înlocuirea completă a bazei de beton
În cazul unei fundații din piatră, precum și atunci când colțurile se opresc cu ruperea completă a unor secțiuni mari de beton, va fi necesară înlocuirea completă a fundației. Această lucrare trebuie făcută în etape, apelând la schema următoare.
În primul rând, pietrele sau o bucată de beton trebuie scoase de sub unul dintre colțuri. Pentru aceasta, este selectat un anumit strat de pământ, rămășițele vechii fundații sunt eliminate.În această etapă, puteți ridica colțul înclinat al casetei de jurnal cu un jack.
repararea fundației unei case din lemn

Dacă solul este liber, atunci este necesar să instalați cofrajul interior și să-l repariți. Lungimea parcelei este limitată la 2-3 m.
Folosind armătură sau tije din oțel, se realizează un cadru de armare. Ar trebui să depășească limitele zonei restaurate, astfel încât să fie posibilă legarea centurii de armare într-o singură structură metalică.
repararea fundației unei case din lemn

Tijele individuale sunt conectate între ele prin sârmă de tricotat.
repararea fundației unei case din lemn

După aceasta, puteți continua cu instalarea cofrajului extern. Pentru a fixa structura din lemn, se utilizează șuruburi interne și suporturi externe.
repararea fundației unei case din lemn

Pietrele din vechea fundație sunt așezate în partea inferioară a cofrajului, iar betonul este turnat.
repararea fundației unei case din lemn

Este important să compactăm cu atenție amestecul de beton pentru a elimina porii mari de aer. Spargerea unor bucăți vechi de beton se face cel mai bine cu un șanț greu.
După o zi, cofrajul poate fi reorganizat într-o altă zonă în care peretele plăcii interne este preinstalat și este creat un cadru de armare.
repararea fundației unei case din lemn

Când întreaga fundație din jurul perimetrului casei este restaurată, puteți prelua pereții de proiectare sau reparații. Acum pentru întemeierea casei nu vă puteți teme.
repararea fundației unei case din lemn
Comentarii (0)

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat