DIY fă-o singur
Cursuri magistrale, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete
» »Cum să supraviețuim în pădure fără mâncare
Cu toții credem că nu ni se poate întâmpla nimic. Că trenul nostru nu va ieși niciodată de pe șine, mașina nu se va opri în mijlocul drumului cu o roată spartă, iar călătoria cu ciuperci se va încheia cu succes, iar poteca va duce direct spre casă. De obicei, în 99,9% din cazuri, acest lucru este exact ceea ce se întâmplă.


Cu toate acestea, fiecare miime este încă nefericită. Dacă vă gândiți la asta în mod constant, este mai ușor să stați acasă și să nu vă lipiți nasul de ușă, spunându-vă la revedere de drumeții și călătorii. Deși pentru a ieși în siguranță dintr-o astfel de mizerie, de fapt, ai nevoie de destul de mult: duci o hartă a zonei, o roată de rezervă și un kit de reparații atunci când călătorești, chibrituri și un cuțit când mergi la ciuperci. Regulile pentru a nu vă pierde sunt foarte simple. Supraviețuirea pierdută este, de asemenea, ușoară - atât de mult, încât chiar și fetele de la liceu, rămase în spatele grupului, sunt capabile să stea câteva zile în pădure și să aștepte în siguranță până când salvatorii le vor găsi.
Despre cum să construiți o colibă ​​și să dobândiți cele mai simple preparate, am scris mai jos. Dar este mult mai important ce sunt învățați toți piloții și astronauții și ce ar trebui să știe toți turiștii, oricum preferă vizitarea obiectivelor turistice sau excursiile individuale de drumeție - acesta este răspunsul la întrebarea cum să găsească mâncare în pădure.

Strămoșii noștri au privit cu surprindere oamenii care nu au putut supraviețui în pădure - un loc care alimenta oamenii de secole. Dar astăzi, marea majoritate a turiștilor care se regăsesc în condiții extreme pot muri de foame trecând pe lângă o masă bogată așezată din bucate de pădure. De fapt, cel mai hrănitor și cel mai simplu aliment proteic al oricărui călător se află chiar sub picioarele sale. Iar pentru capturarea ei nu este nevoie de armă sau cuțit. Suficiente lopeți sau, în cel mai rău caz, săpat bastoane. Deoarece acest aliment bogat în proteine ​​este râme.


Pentru a supraviețui, trebuie să le mâncați. Este suficient să săpați oaspetele viermilor și să-i așezați câteva ore în apă curgătoare, astfel încât pământul digerat să le părăsească. Este aproape imposibil să te uiți la o astfel de mâncare, dar este destul de real. Au chiar un gust - departe de rafinament, dar totuși. Este chiar mai bine să gătiți viermii clătiți și înmuiați - în această formă, mâncarea lor este mult mai plăcută.

Următorul mâncare de pădure și carne este un oaspete frecvent în restaurante, în special în cele franceze. Desigur, broaștele noastre sunt departe de a fi la fel de mari ca cele servite în Franța, dar le puteți mânca, pentru că au gust aproape ca puiul și sunt foarte frecvente în pădure. Iar prinderea lor este ușoară.


Principalul lucru este să îndepărtați pielea și să puneți picioarele pe bețe pentru a prăji. Puteți mânca crud, dar oamenii sunt mai obișnuiți cu mâncarea caldă și gătită.

Șoarecii sunt mai greu de obținut, dar, de asemenea, este posibil. Observațiile lupilor polari și experimentelor ulterioare asupra oamenilor, descrise de Farley Mowet, au arătat că o persoană care mănâncă șoareci întregi de câmp, împreună cu părțile interioare, obține un set complet de substanțe necesare vieții și poate nici nu suferă de deficiență de vitamine.

Cu meniul de carne sortat. Al doilea fel de mâncare de care are nevoie o persoană este pâinea. Desigur, un turist se poate regăsi pe un câmp abandonat, dar semănat sau poate ridica un foc de fân abandonat de o vrăjitoare, dar, de fapt, pâinea din pădure poate fi obținută mult mai ușor. Mai ales dacă întâlnești un râu sau un lac.


Flori mari de tip lotus alb, frunze rotunjite - așa arată un crin de apă sau un crin alb. Acum nu au mai rămas atât de mulți în rezervoarele rusești, dar dacă vine vorba de viața umană, nu trebuie să alegeți.Rizomul de crin de apă este format din 49% amidon, 8% proteine ​​și aproximativ 20% zahăr. Desigur, înainte de a-l mușca, va trebui să-l uscați, să-l macinați în făină și să-l înmuiați în apă curgătoare pentru a îndepărta taninurile. Dar apoi, după uscare, această făină poate fi folosită pentru a coace pâine sau fasii de aluat înfășurate în jurul bețișoarelor deasupra unui foc sau pur și simplu albi-o cu o supă dolofană pentru sațietate.

Apropo, o astfel de făină poate fi făcută din ghinde și chiar rădăcini de păpădie, buruieni eterne și furtuni în căsuțele de vară. Adevărat, ele vor trebui, de asemenea, să fie uscate mai întâi, apoi înmuiate de două ori, și abia apoi, uscate din nou, măcinate în făină sau cereale pentru a crea terci, dar când este flămând, nu trebuie să alegeți și să alegeți.

Se va potrivi în făină și rizom de cattail - tocmai din care copiii fac sulițe, numindu-l trestii. Mai mult decât atât, rădăcina sa nu mai poate fi înmuiată, doar tăiată în bucăți, uscată, măcinată și gătită, gătește cât vrei.


Iar dacă prăjiți bucățile rădăcinilor, puteți face și o băutură de cafea din ele. Nu arabica, desigur, dar revigorează în timpul campaniei, dar ce mai puteți dori de la trestii? Puteți încă să culegeți lăstari tineri, să îi fierbeți și să îi serviți cu picioare de broască - gustul lăstarilor seamănă cu sparanghelul. De la distanță, desigur. Dar meniul pentru restaurantul „francez” din pădure este aproape gata.

Lichenul islandez, care se găsește în Rusia centrală în pădurile de pin, este de asemenea comestibil. Și nu doar pentru căprioare. Conține amidon lechenin 44% solubil și aproximativ 3% zahăr. Pentru ca o persoană să o mănânce, este necesar să privăm lichenul de substanțe amare. Prin urmare, mușchiul islandez este îmbibat cu sifon sau potasă pentru o zi. Pentru cei care nu sunt obișnuiți să transporte sodă la scară industrială, puteți sfătui să turnați mușchi islandez cu infuzie de cenușă. Aproximativ 2 linguri de cenușă la un litru de apă, adăugați alți doi litri de apă și puteți înmuia o sută de grame de mușchi islandez. După o zi, mușchiul trebuie spălat și înmuiat pentru încă o zi în apă simplă. Și apoi fie uscat, măcinat și adăugat la altă făină, fie fierbeți-l în jeleu și turnați jeleu din carnea extrasă sau jeleu din fructe sălbatice. În plus, suedezii vicleni alungă alcool din lichenul islandez. Așadar, pădurea nu numai că este pregătită să hrănească și să adăpostească orice turist fără stăpân, dar oferă, de asemenea, persoanei calificate posibilitatea de a se distra și a se încălzi din interior.


Dintre celelalte plante comestibile verzi care sunt de obicei uitate, merită menționat brusture. Rădăcinile sale se recoltează cel mai bine la începutul primăverii sau la sfârșitul toamnei, dar chiar și vara, sunt destul de capabile să hrănească un turist. Pot fi consumate crude, gătite și chiar mai bine coapte. Înlocuiește complet cartofii, morcovii sau țelina. Și dacă fierbeți rădăcini de brusture de coajă și tocate cu acru sau sorel, puteți obține un gem excelent dulce și acru.

O plantă familiară și aparent inutilă, păduchii de lemn pot fi mâncați și în salate, supe sau chiar piure. Aceștia fac exact același lucru cu acid acru, mușețel și varză de iepure. Și minorii vor înlocui complet varza de Bruxelles în supe verzi de pădure sau sub formă de copt, ca farfurie.


Masa forestieră nu este la fel de familiară ca obișnuitul nostru, dar mult mai bogată decât turiștii obișnuiți. Când aveți conserve cu mâncare și cereale, îl puteți neglija, dar tot trebuie să știți despre asta. Și apoi, într-o situație extremă, decideți: merită să muriți de foame alături de astfel de mâncăruri rafinate.


încă un articol. . . .

Supraviețuirea în pădure

Există multe cazuri în care oamenii, plecați în pădure și neavând suficientă experiență și cunoaștere a condițiilor locale, și-au pierdut ușor drumul și, după ce și-au pierdut orientarea, s-au trezit în suferință.

Cum trebuie să se comporte un om pierdut în pădure?

După ce a pierdut orientarea, ar trebui să se oprească imediat din mișcare și să încerce să-l restaureze cu o busolă sau folosind diverse semne naturale.Dacă acest lucru este dificil, atunci ar trebui amenajată parcarea temporară într-un loc uscat, ceea ce nu este ușor de făcut, mai ales în pădurile cu mușchi, unde pământul este acoperit cu un covor continuu de sphagnum, care absoarbe cu lăcomie apă (500 de părți de apă pe parte de materie uscată). Un adăpost temporar poate fi un baldachin, o colibă, o săpătură.

În timp cald, vă puteți limita la construirea unui baldachin simplu. Două mize de 1,5 m grosime de mână cu furculițe la capăt sunt conduse în pământ la o distanță de 2-2,5 m unul de celălalt.

 

Un stâlp gros - un fascicul de rulment este așezat pe furci. Patru-cinci poli sunt sprijiniți de acesta într-un unghi de 45-60 ° și fixați cu o frânghie sau ramuri flexibile. Se atașează de la trei la patru stâlpi (paralel cu solul) - căpriori, pe care, începând din partea de jos, asemănătoare cu țiglă (astfel încât fiecare strat ulterior acoperă jumătatea de bază) se așază ramuri, ramuri cu frunziș dens sau scoarță.

 

Din lapnik sau mușchi uscat faceți o gunoaie. O copertină este săpată într-o canelură superficială, astfel încât apa să nu curgă sub ea în caz de ploaie.

O colibă ​​este mai convenabilă pentru locuințe. Este construit pe același principiu, dar stâlpii sunt așezați pe ambele părți ale fasciculului portant. Partea din față a colibei servește ca intrare, iar spatele este acoperit cu unul sau doi stâlpi și împletit cu lapnik. Înainte de a continua construcția, este necesar să pregătiți materiale - ramuri, bare, lapnik, scoarță.

 

Pentru a obține bucăți de scoarță de dimensiunea dorită, pe trunchiul de zada se fac tăieri verticale adânci (până la lemn) la o distanță de 0,5-0,6 m unul de celălalt. Apoi, de sus și de dedesubt, aceste fâșii sunt tăiate cu dinți mari de 10-12 cm și sunt decojite cu grijă cu un topor sau cuțit. Iarna, un șanț de zăpadă poate fi construit pentru adăpost. Este deschis în zăpadă la poalele unui copac mare. Partea inferioară a șanțului este căptușită cu mai multe straturi de ramuri de molid, iar deasupra se acoperă cu stâlpi, prelată, țesătură de parașută.

Cum să navighezi în pădure?

Fiind în taigă, este dificil să te miști printre dărâmături și spărgători de vânt, în mănunchi, supraîncărcat cu arbuști. Asemănarea aparentă a situației (copaci, falduri de teren etc.) poate dezorienta complet o persoană și se va deplasa în cerc, fără să bănuiască greșeala sa. Dar, cunoscând diverse semne, puteți naviga în punctele cardinale chiar și fără busolă.

 

Așadar, scoarța de mesteacăn și pin de pe partea de nord este mai întunecată decât pe partea de sud, iar trunchiurile de copaci, pietrele, terasele de stâncă sunt acoperite dens de mușchi și licheni. Picăturile de gudron pe trunchiurile de conifere ies în evidență pe partea de nord mai puțin abundentă decât în ​​sud. Toate aceste semne sunt exprimate clar într-un copac separat, într-o poiană sau margine.

Pentru a menține direcția dorită, de obicei aleg un reper clar vizibil la fiecare 100-150 m de traseu. Acest lucru este deosebit de important dacă calea este blocată de un blocaj sau arbust dens care vă obligă să vă abateți de la direcția directă. Încercarea de a merge înainte este întotdeauna plină de răni.

Mișcarea în pădure

Este extrem de dificil să traversezi în taiga iarna, când acoperirea cu zăpadă este foarte adâncă și este aproape imposibil să depășești zonele cu zăpadă fără să schiezi cu rachetele. Astfel de schiuri, cu o binecunoscută dexteritate, sunt realizate sub forma unui cadru format din două ramuri cu grosimea de 2-2,5 cm și lungimea de 140-150 cm. Capătul frontal al schiului, aburit în apă, este pliat în sus, iar cadrul (lățimea în centru nu trebuie să fie mai mică de 30 cm) împletit cu ramuri subțiri flexibile. În fața schiului, patru șipci transversale și două longitudinale fac suport pentru picioare pentru dimensiunea pantofului.

În timpul iernii, vă puteți deplasa în jurul albiei râurilor înghețate, respectând în același timp precauțiile necesare. Așadar, trebuie să ne amintim că curentul de obicei sparge gheața de jos și devine mai subțire sub zăpezile de pe malurile abrupte. În albia râurilor cu bancuri de nisip, se formează adesea naturi care, atunci când sunt înghețate, se transformă în baraje particulare.

 

Cel mai adesea sunt ascunse sub zăpadă adâncă și sunt dificil de detectat. Prin urmare, este mai bine să evitați toate obstacolele pe gheața râului, iar în locurile de curburi ale râului trebuie să stați departe de malul abrupt, unde curentul este mai rapid și gheața este mai subțire.Adesea după ce râul îngheață, nivelul apei scade atât de repede încât „buzunarele” se formează sub gheață subțire, care reprezintă un pericol mare. Pe gheață, care nu pare suficient de puternică, dar nu există altă cale, se mișcă târându-se. În primăvară, gheața este cea mai subțire din zonele acoperite cu sedge și în tufele inundate.

Râurile mici de taiga sunt trecute pentru bărci gonflabile ușoare și plute. În centrul plutei, puteți construi un mic adăpost (colibă) de ploaie și vânt și pregătiți un loc pentru un foc turnând straturi de nisip sau pietricele. Pentru a controla pluta sunt tăiați doi sau trei poli lungi. O ancoră poate fi o piatră grea, cu o frânghie puternică.

Mlaștini și mlaștini

Cele mai insidioase obstacole din taiga sunt mlaștinile și mlaștinile. O trăsătură caracteristică a mlaștinii este locuința sa slabă, lipsa drumurilor, prezența unor zone impenetrabile și uneori complet impasibile. Mărcile sunt rareori la fel de trecute pe tot parcursul și în diferite perioade ale anului. Suprafața lor este foarte înșelătoare. Cele mai impasibile mlaștini, ale căror repere sunt stratul de suprafață albicios.

Zonele umede mici pot fi evitate cu ușurință prin pășirea unor denivelări sau rizomi de arbuști, sau vade, având anterior simțit al șaselea fund. După ce vă asigurați că este imposibil să treceți sau să ocoliți secțiunile periculoase, puteți să scrippați câteva ramuri, să traversați mai mulți poli în cruce sau să legați o rogojă de trestii, iarbă, paie și să traversați acest „pod” pregătit pe un sol solid.

Lacurile acoperite cu turbă și vegetație acoperă un mare pericol pentru oameni. Adesea au iazuri umbroase adânci, depășite de plante plutitoare și iarbă, iar aceste „ferestre” exterioare aproape că nu ies în evidență. Puteți cădea prin ele brusc dacă neglijați măsurile de precauție. Prin urmare, trecând printr-o mlaștină necunoscută, ar trebui să pășești încet, cu atenție, fără a face mișcări bruște, să ai întotdeauna un stâlp cu el și să sondezi terenul înainte.

După căderea în mlaștină, nu trebuie să vă panicați, să faceți mișcări bruște. Este necesar să vă lăsați cu atenție pe un stâlp întins, să luați o poziție orizontală, apoi să încercați să întindeți cu mâinile stuf, iarbă și, trăgându-vă în sus, să vă târâți de un loc periculos. Dacă mai multe persoane se deplasează prin mlaștină, trebuie să stați mai aproape unul de celălalt pentru a putea ajuta pe cineva în orice moment.

Puteți verifica grosimea stratului de turbă, densitatea și duritatea solului folosind un știft metalic cu un diametru de 20 mm cu crestături după 10 cm. Pentru a depăși umedele vaste, puteți face poduri și alte dispozitive din mijloace improvizate.

Gătit și făcând foc

Focul este necesar pentru încălzirea, uscarea hainelor, alarma, gătit, purificarea apei prin fierberea acesteia. Timpul de supraviețuire va crește sau va scădea în funcție de capacitatea dvs. de a face foc.

Dacă există chibrituri, puteți face foc în orice condiții și în orice vreme. Dacă se așteaptă acțiuni în zone îndepărtate, aprovizionați-vă cu suficiente chibrituri pe care ar trebui să le păstrați întotdeauna într-o pungă impermeabilă. Este necesar să înveți cum să menții flacăra meciului în vântul puternic cât mai mult timp.

Combustibil, fixare și localizare pentru un foc de tabără

Incendiile mici sunt mai ușor de construit și controlat decât cele mari. Câteva focuri mici aprinse pe vremea rece din jurul vostru vor oferi mai multă căldură decât o foc mare.

Definiți și limitați clar locul focului pentru a evita un incendiu mare de pădure. În primul rând, atunci când trebuie să faceți foc pe solul umed sau în zăpadă, construiți o platformă de bușteni sau pietre. Protejați focul de vânt cu un scut (parbriz) sau un reflector care va direcționa căldura în direcția dorită.


Utilizați copaci și ramuri uscate ca combustibil. Pe vreme umedă, veți găsi combustibil uscat sub trunchiurile copacilor căzuți.În zonele cu vegetație slabă, ca combustibil pot fi folosite ierburi uscate, grăsimi animale și, uneori, chiar și cărbune, gudron sau turbă, care pot fi la suprafața solului.

 

Dacă există un fragment din avion într-un accident în apropiere, folosiți un amestec de benzină și ulei (ulei) ca combustibil. Unele plante pot fi de asemenea folosite, dar în niciun caz otrăvitoare.

Pentru a aprinde un foc, profitați de ceea ce se aprinde rapid, de exemplu, mici bețe de lemn uscat, conuri de molid, scoarță de copac, crenguțe, frunze de palmier, ace uscate de molid, ierburi, licheni, ferigi, fire spongioase ale unei pelerine de ploaie gigant (ciupercă), care de asemenea comestibile. Înainte de a încerca să aprindeți un foc, faceți bărbierit din lemn uscat. Unul dintre cele mai convenabile și mai bune materiale pentru incendiu este putregaiul copacilor uscați sau bușteni.

 

Putregaiul poate fi găsit chiar și pe vreme umedă, curățând stratul superior umed al unui astfel de copac cu un cuțit, un băț ascuțit sau chiar cu mâinile tale. Hârtia și benzina vin la îndemână ca liant. Chiar și pe ploaie, rășina conurilor de molid sau a butucilor uscate se aprind rapid. Coaja de mesteacăn uscată conține, de asemenea, substanțe de gudron care iau foc rapid. Puneți aceste materiale sub formă de wigwam (colibă) sau un teanc de bușteni.

Mențineți focul în mod corespunzător. Folosiți buștenii proaspăt tăiați sau fața finală a unui buștean putred gros, astfel încât focul să ardă încet. Protejați luminile roșii de vânt. Acoperiți-le cu cenușă și un strat de sol deasupra. Astfel, vă va fi mai ușor să mențineți focul decât să îl reconstruiți.

În gheața nordică sau în zonele în care nu sunt disponibili alți combustibili, ar trebui să se folosească grăsimi animale.

Făcând foc fără chibrituri

Înainte de a încerca să aprindeți un foc fără chibrituri, pregătiți câteva materiale uscate și inflamabile. Apoi acoperiți-le de vânt și umiditate. Substanțele bune pot fi putregaiul, zdrențe pentru îmbrăcăminte, frânghie sau sfoară, frunze uscate de palmier, bărbierit și rumeguș, pene de păsări, vilozități de plante și altele. Pentru a vă aproviziona pentru viitor, puneți partea într-o pungă impermeabilă.


„Soarele și lentila”. Obiectivul camerei, o lentilă convexă din binoclu sau un telescop și, în final, o oglindă poate fi utilizată pentru a focaliza lumina soarelui asupra substanțelor inflamabile.

Flint și flint (placă de oțel). Dacă nu există chibrituri, aceasta este cea mai bună metodă de a aprinde rapid un colac uscat. Ca flint, poate servi partea corespunzătoare a unei cutii de chibrituri impermeabile sau a unei bucăți solide de piatră. Țineți flintul cât mai aproape de liant și loviți-l de lama de oțel a cuțitului sau de un bloc mic de oțel.

 

Apăsați astfel încât scânteile să lovească centrul tălpii. Când începe să fumeze, sufla ușor pe flacără. Puteți adăuga un pic de combustibil în liant sau puteți transfera acea în combustibil. Dacă nu reușiți să sculptați o scânteie cu prima piatră, încercați cu alta.

Frecarea unui copac pe un copac. Având în vedere că incendiul prin frecare este destul de dificil, folosiți-l ca ultimă soluție.

Arcul și melcul. Faceți un arc primăvăr trăgându-l cu o sfoară, o frânghie sau o centură. Utilizați-l pentru a derula un ax uscat și moale într-o gaură mică făcută într-un bloc de lemn uscat și dur. Drept urmare, obțineți un praf negru praf, în care va apărea o scânteie cu frecare suplimentară. Ridicați unitatea și turnați această pulbere pe o substanță inflamabilă (liant).

Construirea unui foc cu o centură. Pentru a face acest lucru, utilizați o fâșie groasă de ratan uscat (palmier) de aproximativ 1 până la 4 inci grosime și 2 pași lung și un copac uscat. Instalați-l pe pământ, tăiați de la un capăt și introduceți celălalt ax, astfel încât primul să fie ținut într-o formă disecată. Introduceți o mică bucată de liant în clivaj și apucați-o cu o centură, cu care începeți să frecați înainte și înapoi, în timp ce sprijiniți arborele cu picioarele.

A lua foc cu un "ferăstrău". Este vorba despre două bucăți de lemn uscat care se freacă cu atenție una deasupra celeilalte. Această metodă este folosită în principal în junglă.Pentru frecare, folosiți o bucată de bambus sau alt lemn uscat disecat și un înveliș de flori de nucă de cocos ca bază de lemn. Un tinder bun poate fi un puf maro care acoperă palma de albine și materialul uscat pe care îl veți găsi la baza frunzelor de nucă de cocos.

Muniție și praf de pușcă. Faceți o grămadă de lemn uscat și alte materiale inflamabile. Pune pulbere vărsată din mai multe runde la baza sa. Presărați niște pulbere pe cele două pietre la alegere. Loviți-le unul împotriva celuilalt, mai aproape de partea inferioară a tinderii. Praful de pușcă și liantul se aprind din scântei.

Foc de gătit

Un foc mic și ceva asemănător cu aragazul sunt tot ceea ce este necesar pentru gătit. Setați jurnalele pentru foc în cruce pentru a obține un strat uniform de cărbuni. Construiți un dispozitiv simplu din două bușteni, pietre sau sub formă de șanț îngust, pe care puteți pune ustensile de bucătărie pe foc. O conserve mare de conserve poate servi drept sobă mobilă, în special în condițiile nordice.

Cea mai bună temperatură pentru gătit va oferi un strat uniform de cărbune. Pentru coacere, ar trebui construit foc într-o gaură.

Aprinderea focului în subteran, practicat adesea de către indieni, necesită găurirea unuia sau a mai multor puncte de desfacere din partea vântului. Ieșirile joacă același rol ca o țeavă de eșapament din sobă. Această metodă de gătit are avantaje mari în asigurarea siguranței în condiții de supraviețuire, deoarece reduce semnificativ posibilitatea detectării fumului și a focului. În plus, neutralizează efectul negativ al vânturilor puternice.

Alimentarea cu apă

Se știe că corpul uman este format aproape 65% din apă. Apa face parte din țesuturi, fără ca acesta să funcționeze normal al organismului, implementarea procesului metabolic, menținerea echilibrului termic, eliminarea produselor metabolice etc. Deshidratarea corpului cu doar câteva procente duce la întreruperea funcțiilor sale vitale.

 

Lipsa apei în timpul zilei (în special în zonele calde) afectează deja starea morală a unei persoane, reduce eficiența sa de luptă, calitățile de voință puternică, provoacă oboseală.

Pierderea cantităților mari de apă de către organism este periculoasă pentru viața umană. În zonele fierbinți, fără apă, o persoană poate muri în 5-7 zile, iar fără mâncare în prezența apei o persoană poate trăi mult timp. Chiar și în zonele reci, pentru a menține sănătatea normală, o persoană are nevoie de aproximativ 1,5-2,5 litri de apă pe zi.

Dacă cantitatea de apă pe care o persoană o pierde atinge 10% din greutatea corporală pe zi, apare o scădere semnificativă a performanței și dacă aceasta crește până la 25%, atunci aceasta duce de obicei la moarte. Cu toate acestea, chiar și cu o pierdere mare de apă, toate procesele perturbate din corp sunt restabilite rapid dacă corpul este reumplut cu apă la normal.

Cunoscând semnele care indică lipsa apei în corpul uman, puteți determina aproximativ procentul de deshidratare raportat la greutatea corpului.

Semne care indică lipsa apei în corpul uman:
1-5% - Sete, sănătate precară, mișcare lentă, somnolență, roșeață în anumite locuri ale pielii, febră, greață, indigestie,
6-10% - scurtarea respirației, dureri de cap, furnicături la nivelul picioarelor și brațelor, lipsa salivării, pierderea capacității de mișcare și încălcarea logicii vorbirii,
11-20% - Deliruri, spasme musculare, umflarea limbii, somnolență a auzului și a vederii, răcirea corpului.

La temperatura aerului ambiant de + 30 ° C, chiar și 20-25% din deshidratare este mai ușor de tolerat decât deshidratarea de 10-15%, dar la o temperatură mai ridicată a aerului.

Este permis să se stabilească norma de aproximativ 2,5 litri de apă pe zi. Pe vreme caldă și cu un efort fizic deosebit, nevoia de apă crește semnificativ și ajunge la 4 litri pe zi. Dar nu toate zonele lumii au surse naturale de apă (râuri, lacuri, iazuri) și nu toate aceste surse pot fi utilizate. Trebuie să știi cum și unde să găsești apele subterane.

În condiții de existență autonomă, în special în zonele cu un climat cald, cu rezerve de apă limitate sau în absența acestora, aprovizionarea cu apă devine o problemă extrem de importantă. Este necesar să găsiți sursa de apă, să purificați apa de impuritățile organice și anorganice, dacă este necesar sau să o desalinizați, dacă conține o cantitate mare de săruri, pentru a asigura stocarea acesteia.

Sursele naturale pot fi împărțite în mai multe grupuri: corpuri de apă deschise (râuri, lacuri, pâraie); corpuri de apă subterane (chei, izvoare, acumulări de apă în rezervoare subterane); surse biologice de apă (plante purtătoare de apă); apa atmosferica (ploaie, zapada, roua, gheata desalinizata).

În zonele cu climă temperată și rece, găsirea surselor de apă nu este dificilă. Abundența de iazuri deschise, acoperirea cu zăpadă vă permit să răspundeți la timp nevoilor organismului de apă, pentru a crea rezervele necesare de apă pentru băut și gătit.

 

Doar în unele cazuri este necesar să se utilizeze semne naturale pentru a ieși la sursa de apă (trasee de animale, care conduc de obicei la apă, solul umed al terenurilor joase). Este mult mai dificil să vă oferiți apă în deșert, unde sursele de apă sunt adesea ascunse ochilor și este imposibil să le detectați fără să știți semne speciale și trăsături ale reliefului. Ele pot fi indicate prin natura vegetației, a plantelor indicatoare, a semnelor artificiale („obo”) etc.

Apa de ploaie. Pentru a colecta apa de ploaie, săpați o gaură și puneți-o în frunze mari, astfel încât apa colectată să nu se înmoaie în pământ.

Rosa. Când plouă, legați o cârpă în jurul copacului. Apa care curge de-a lungul trunchiului va rămâne și va scurge în recipient, așezată mai jos.

Apa din izvoarele și izvoarele râurilor și pâraților de munte și pădure poate fi băută crudă, dar înainte de a-ți potoli setea cu apă din corpuri de apă în picioare sau cu curgere redusă, este curățată de impurități și dezinfectată.

Crearea unei alimentări cu apă în timpul tranzițiilor este recomandabilă numai în condițiile în care sursele de apă sunt situate la o distanță mare între ele. Este posibil să se depoziteze în orice containere. Dar, deoarece în climele tropicale calde, apa în timpul depozitării își schimbă rapid gustul, înflorește, este fiartă în timpul unei pauze.

Cu resurse de apă limitate, în special în zonele cu temperaturi calde, unde organismul pierde mult lichid cu transpirația, se deshidratează, este foarte important să se reducă transpirația. Acest lucru se poate realiza protejându-vă de radiațiile solare directe cu ajutorul unei simple umbrele de soare, limitând activitatea fizică în timpul cald al zilei, hidratând hainele etc.


Comentarii (3)
 1. nikiha
  #1 nikiha vizitatori 17 martie 2011 21:52
  1
  poze frumoase
 2. Insaf
  #2 Insaf vizitatori 16 septembrie 2016 15:35
  1
  Mulțumesc, informații bune.
 3. Nikita Kovalenko
  #3 Nikita Kovalenko vizitatori 27 decembrie 2017 00:46
  2
  Aproximativ 2 linguri de cenușă la un litru de apă, adăugați alți doi litri de apă și puteți înmuia o sută de grame de mușchi islandez.

  Nu face asta! Înmuiați cenușa într-un litru, lăsați să se așeze, scurgeți ușor, aruncați sedimentul!

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat