DIY fă-o singur
Cursuri magistrale, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete
» » »Fier de lipit în miniatură

Vă aducem în atenție două fieruri de lipit în miniatură, cele mai accesibile la fabricare și care satisfac cerințele pentru instalarea produselor electronice în miniatură.

Primul design, prezentat în figura 1, este destinat montării tranzistoarelor și microcircuitelor pe plăci de circuite imprimate. Puterea fierului de lipit este de aproximativ 7 wați. Tensiunea de alimentare 6,3 V.


În figura 1, numerele indică: 1 - șaibă 2 - mânecă; 3 - bază: 4 - capac; 5 - fibra de sticla; 6 -trubka; 7 - o înțepătură; 8 dop; 9 - fir de azbest; 10 - serpentină de încălzire; 11 - stilou.

Designul fierului de lipit este tradițional. Un tub de cupru este atașat la un mâner din material izolant, în care se presează înțepăturile. 2-3 tuburi de fibră de sticlă sunt înfășurate pe un tub de cupru, de-a lungul căruia se înfășoară o spirală de încălzire. În exterior, spirala este izolată cu fir de azbest. Întregul element de încălzire este închis cu un capac metalic dintr-un stilou cu bilă cu mai multe tije. Asamblarea fierului de lipit se face în această secvență. Tubul este încălzit cu un fier de lipit puternic și presat pe gamba bazei de oțel. Pentru o mai mare fiabilitate, găuriți o gaură cu un diametru de 0,8-1 mm în locul de atașare la tub și remontați o bucată de sârmă de oțel sau cuie în el. Două straturi de fibră de sticlă cu lățimea de 40 mm și o spirală nichrom sunt înfășurate pe tub. Spirala este un fir nichrom cu un diametru de 0,35 mm (spirală de fier electric) cu o rezistență totală de 5-5,6 Ohmi. Începutul și sfârșitul înfășurării este răsucit cu lungimi intermediare de sârmă de cupru lungă de 100 mm cu diametrul de 0,6 mm. Începutul înfășurării este fixat pe tub cât mai aproape posibil de înțepătură și un fir nichrom este înfășurat cu un pas de 0,3 mm. Apoi, un cordon subțire de azbest este înfășurat în jurul încălzitorului.

Șaibă este înșurubată la mâner și un cordon de alimentare răsucit din trei conductoare flexibile izolate este trecut prin orificiul mânerului și șaibă. Acestea sunt trecute prin trei găuri în bază și înșurubate la șaibă prin instalarea a trei bucșe. Izolația la trecerea prin găurile din bază trebuie consolidată în continuare cu două-trei straturi de fibră de sticlă. Unul dintre firele cu o brățară din sârmă de cupru este atașat la coada bazei, acest conductor este utilizat pentru împământarea vârfului de lipit în timpul funcționării. Restul de două sunt concepute pentru a conecta încălzitorul la o sursă curentă. Un capac de protecție este pus pe încălzitor și fixat cu un dop realizat dintr-un fir de arc.

Transformatorul pentru alimentarea fierului de lipit trebuie să aibă o bună izolație inter-înfășurare.Curentul secundar este de aproximativ 1 A.

O caracteristică a celui de-al doilea proiect (Fig. 2) este dispozitivul încălzitorului, este realizat din grafit și înșurubat direct pe vârful fierului de lipit. Designul fierului de lipit este foarte simplu. Stingerea este realizată dintr-o tijă de cupru cu un diametru de 5 mm și un fir M5 este tăiat în ea. Înșurubați piulița pe fir până se oprește și puneți o șaibă metalică (Fig. 4). Apoi puneți o placă de mica cu o grosime de aproximativ 0,5 mm și înșurubați cu atenție încălzitorul.În figura 2, numerele indică: 1 - stilou; 2 - bracket; 3 - înțepătură; 4 - garnitură mica; 5 - încălzitor în ansamblu; 6 - petală; 7 - tampon mic; 8 - tub; 9 - tijă de grafit.

Încălzitorul este făcut după cum urmează. Un cilindru de grafit este bine introdus și cusut la culoare cu marginile unui segment al unui tub de cupru. Grafitul poate fi utilizat din celule galvanice sau perii colectoare ale unui motor electric. O gaură cu un diametru de 4 mm este găurită de-a lungul axei cilindrului și firul M5 este tăiat cu atenție.Când înșurubați o înțepătură, firul suferă o uzură semnificativă, de aceea este necesar ca firul de pe intepătură să fie suficient de curat, iar lungimea sa să fie minimă. Încălzitorul este înșurubat până la capătul mic. Apoi, puneți șaiba de petală pe intepătură, astfel încât tubul de cupru al încălzitorului să intre în adâncimea petalei și să pună a doua placă de mica, a doua șaibă de metal și strângeți punga întreagă cu piulița M5. Stingerea cu un încălzitor este fixată pe suport cu aceeași piuliță. O mâner de oțel de 3,5 mm grosime este atașat la mânerul fierului de lipit cu șuruburi și servește ca conductor de încălzire. Cel de-al doilea conductor este înșurubat la spălarea petalelor.

Tensiunea de lucru a fierului de lipit este de aproximativ 1 V, curentul este de aproximativ 15 A. Fierul de lipit este alimentat de la rețea printr-un transformator descendent. Datorită faptului că curentul de încălzire este semnificativ, conductoarele flexibile cu plumb trebuie să aibă o secțiune transversală de cel puțin 3x3 mm. Durata de încălzire a vârfului până la temperatura de lucru nu depășește 2 minute. Dacă creșteți curentul de încălzire, puteți reduce timpul de încălzire la câteva secunde. Fierul de lipit este foarte rezistent, deoarece încălzitorul său este rezistent la căldură și practic este izolat de oxigen.

Comentarii (3)
 1. Toja
  #1 Toja vizitatori 31 decembrie 2011 21:47
  0
  Am lipit cu o bandă de bumbac de 25 de wați
 2. NEON
  #2 NEON vizitatori 17 iunie 2012 19:44
  0
  Se poate trimite o miniatură gata?
 3. Eu sunt
  #3 Eu sunt vizitatori 9 ianuarie 2019 07:57 a.m.
  1
  O scanare dintr-o carte de apartamente din perioada sovietică, când nu exista nicio modalitate de a găsi un fier de lipit finisat în magazin, dar exista o fabrică cu mașini și materiale la îndemână.
  Acum, rămâne puțin din fabrici, dar există Aliexpress. Așteaptă doar mult timp. Dacă aveți nevoie de rapid, adică ChipDip - cumpărați același fier de lipit chinezesc, dar rapid și de patru ori mai scump :)

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat