DIY fă-o singur
Cursuri magistrale, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete
» »Spectroscopul de difracție
Acum, cu propriile noastre mâini, vom asambla două versiuni ale unui spectroscop de difracție. Un spectroscop este un dispozitiv care vă permite să studiați spectrul luminii, diluând componentele sale spectrale de-a lungul unei axe specifice. Lumina poate fi împărțită în unde monocromatice fie datorită fenomenului de dispersie, fie datorită difracției. În acest caz, vom folosi difracția, deoarece avem la îndemână o grătară de difracție excelentă - un CD!

Vom avea nevoie de o cutie mică de carton, un CD, lipici, un tub opac pentru ocular.


Foarfecele taie o bucată de CD-ROM sub dimensiunea cutiei:


Marcăm caseta astfel încât ocularul să fie instalat corect. Din optică știm că unghiul de incidență este egal cu unghiul de reflecție. Dar astfel vom vedea o fereastră prin care va trece lumina și nu difracția maximă, așa că vom lăsa un loc în dreapta liniei viitoarei ferestre.Apoi, după închiderea casetei, vom selecta un loc potrivit pentru intrarea luminii. Pentru a face acest lucru, vom străpunge cu grijă gaura și vom observa prin ocular. Dacă în ocular vedem lumina reflectată direct, atunci lipim gaura și străpungem una nouă mai departe. Și așa mai departe până când multe linii colorate se aliniază de-a lungul liniei din ocular. Apoi tăiați fereastra:


Vom instala un cuțit ușor din două lame de ras pe fereastră - astfel încât cel mai îngust buchet de lumină să intre în cutie - astfel vom vedea imaginea cea mai clară.


Dacă totul a funcționat, atunci vom vedea un spectru diluat în ocular. Dacă spectrul nu este continuu (de exemplu, de la lămpi LDS sau lămpi de descărcare), atunci vom vedea un set de linii. Fiecare linie este o componentă monocromatică. În fotografie, linia de sus este de fapt violet profund, doar camera a denaturat culoarea.


A doua opțiune

Vom realiza un spectroscop în miniatură funcționând în lumină transmisă. Pentru aceasta, decupați CD-ul ca în prima versiune:


Folosind banda, îndepărtați substratul reflectorizant:


Lipiți grătarul de difracție rezultat în locul unuia dintre pereții cutiei de chibrituri:


Pe partea opusă, desenăm și un cuțit ușor:


Spectroscopul rezultat, de asemenea, diluează spectrul, deși este observat puțin mai prost.


Sursa: licrym.org
Comentarii (0)

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat