DIY fă-o singur
Cursuri de master, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete.
» » »Repararea sursei de alimentare comutatoare
Camerele video, ca și mașinile, au încetat acum să mai fie bunuri de lux și s-au mutat în categoria dispozitivelor necesare. Însă, dacă camera video în sine este fabricată eficient și eșecul ei fără niciun motiv extern este un fenomen rar, atunci odată cu alimentarea cu energie a acestora, totul este exact invers - „ard” cu o constanță de invidiat. Și dacă cumpărăm încărcătorul de la telefoanele mobile fără ezitare, atunci achiziționarea unei surse de curent pentru tensiunea și curentul adecvat poate cauza unele probleme.

Cu toate acestea, o sursă de alimentare cu comutare eșuată poate fi adesea restabilită de unul singur.

unitate de alimentare


În fotografie - o sursă de alimentare cu comutare defectă, model FC-2000. Tensiunea de ieșire a alimentatorului este de 12 volți la o încărcare de până la 2 A, ceea ce este suficient pentru a alimenta una sau două camere. După doi ani și jumătate de lucru în jurul ceasului la ieșire, tensiunea a dispărut complet.

deschide blocul


Deschizând cazul unui alimentator defect, găsim o placă cu piese instalate pe ea - printre ele un condensator electrolitic cu o capacitate de 10 până la 47-68 μF și cu o tensiune de funcționare de 400-450 volți; în concluziile sale, chiar și după câteva minute, rămâne o taxă suficient de mare. Prin urmare, în primul rând, este necesar să scurtcircuitați concluziile sale printr-o rezistență de mai mulți kOhms și o putere mai mare de 0,5W. Nu este posibil să scurtcircuitați bornele condensatorului direct, acest lucru îl poate deteriora. În fotografia din dreptunghiul roșu este tocmai acest detaliu. Deoarece partea inferioară a condensatorului este umflată, putem spune că este detectată prima defecțiune.

detectare defectiune


În plus față de filtrul filtrului de redresare menționat mai sus, componente precum o siguranță, un pod redresor (fie un bloc de redresare sau patru diode separate, ca în fotografie) și o cheie de tranzistor - sunt închise în dreptunghiuri verzi din fotografie.

condensatoare


Tensiunea de funcționare a noului condensator nu trebuie să fie mai mică decât cea pentru care a fost proiectat cel care poate fi înlocuit. Pentru verificare, puteți face cu o capacitate mai mică, dar pentru a asigura funcționarea normală a sursei de alimentare, acest parametru trebuie să fie la fel sau mai mare cu o singură poziție (adică, capacitatea de la 33 μF poate fi crescută la 47 μF).

verificați blocarea pulsului


Întrucât în ​​cazul descris, detaliile redresorului de înaltă tensiune și tranzistorul s-au dovedit a fi funcționale, furnizăm tensiunea de alimentare la intrarea sa. Dacă trebuia să schimbați diodele sau tranzistorul, prima pornire a alimentării trebuie făcută printr-o lampă incandescentă conectată în serie cu o putere de 25-40 W - datorită acestui fapt, în prezența defecțiunilor ascunse, amploarea curentului care circulă prin circuitele de alimentare primară nu va fi fatală.

Conectăm un voltmetru la terminale - tensiunea este în limite normale. Cu toate acestea, după ce a conectat chiar și o sarcină mică, tensiunea de ieșire a început să se schimbe treptat de la 5 la 11 volți, ceea ce indică o defecțiune a circuitelor de stabilizare.

condensator de lipit


Verificarea suplimentară a evidențiat o defecțiune a unui alt condensator electrolitic instalat în circuitul optocupla al PC 817.

verificați


Judecând după fotografie, condensatorul a pierdut aproximativ 90% din capacitatea sa.

Repararea sursei de comutare


După instalarea pieselor noi, spălați bine reziduurile de flux (colofină, pastă de lipit etc.) cu acetonă sau alcool, pentru a evita scurgerile curente și posibile defalcări și arderi din materialul de bord.

Repararea sursei de comutare


Din nou, verificați sursa de alimentare. De această dată, la concluziile sale este conectată o lampă auto cu o putere de 21 W și un curent de consum de aproximativ 2 amperi - unitatea de alimentare este proiectată pentru un curent de funcționare nominal.După cum puteți vedea în fotografie, el a făcut față sarcinii sale „excelent”, lumina este aprinsă, în afară de aceasta, a fost posibil să economisiți 200-300 de ruble și timpul care ar fi fost petrecut în căutarea unei noi surse de comutare.
Comentarii (4)
 1. Alex
  #1 Alex vizitatori 24 octombrie 2016 19:20
  6
  VĂ MULȚUMIM!
 2. JOHN
  #2 JOHN vizitatori 30 august 2017 07:07 AM
  3
  Bine.
 3. Ivanov N.
  #3 Ivanov N. vizitatori 6 februarie 2018 20:55
  1
  Tema grozavă. Multumesc! Succes!
 4. Invitat Victor
  #4 Invitat Victor vizitatori 22 aprilie 2019 17:25
  0
  Tema grozavă! O cerere uriașă, nu vă pulverizați pe lucruri mici, ci mai multe despre esența circuitelor.

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat