DIY fă-o singur
Cursuri de master, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete.
» » »Uscător de încălțăminte


Pentru uscarea eficientă a încălțămintei, este necesar un flux constant de aer mai cald și, prin urmare, mai puțin umed decât aerul din jur. Conform acestui principiu, uscătorul propus funcționează, a cărui schemă este prezentată în Fig. 1. Rezistențele R1 - R12 sunt utilizate ca elemente de încălzire. Un ventilator le suflă și aerul încălzit intră în pantofi prin conductele de aer.


Tensiunea de alimentare la motorul DC M1 al ventilatorului este furnizată printr-o punte de redresare VD1-VD4, astfel încât dispozitivul să poată fi alimentat de la o sursă de curent direct și alternativ (în ultimul caz, condensatorul C1 netezește ondularea tensiunii redresate).


Structural, uscătorul este format dintr-o cameră de încălzire și două conducte de aer introduse în pantofi. Camera de încălzire este realizată dintr-o cutie de joncțiune din plastic de 100x100x35 mm, proiectată pentru cablarea electrică. În capacul său este decupată o gaură cu un diametru de 70 mm, iar un ventilator este fixat din exterior de la unitatea de alimentare a calculatorului personal (Fig. 2) și o fișă de instrument cu doi pini pentru conectarea unei surse de alimentare. Ventilatorul este instalat astfel încât să pompeze aer în cutie. Celelalte elemente sunt montate pe partea din spate a capacului (Fig. 3): rezistențe R1 - R12 - deasupra orificiului ventilatorului (pentru a sufla aer) și diode VD1 - VD4, condensator C1 și rezistență R13 - lângă peretele capacului (după verificarea dispozitivului pentru performanța lor trebuie să fie fixată de preferință cu adeziv topit la cald).


Deschiderile pentru conductele de aer sunt tăiate în peretele lateral al carcasei. Este convenabil să folosiți conducte de apă din plastic (nereforțate) cu un diametru intern de 3/4 inch (19 mm). Pot fi ușor prelucrate cu unelte simple, iar atunci când sunt încălzite, pot fi deformate (îndoite). Tăiați două semifabricate de lungimea dorită. la un capăt al fiecăruia dintre ele cu un cuțit ascuțit, o tăietură este realizată până la aproximativ jumătate din diametru, iar la o distanță de aproximativ 60 mm unul de celălalt, două găuri sunt găurite pentru șuruburile de fixare.


Apoi, după ce au găurit aceleași găuri din partea inferioară a cutiei, conductele de aer sunt fixate pe ea cu șuruburi și piulițe МЗ (Fig. 4). Capetele opuse ale acestora după încălzirea cu o sobă cu gaz (sau electric) pot fi îndoite în unghiul dorit. Pentru o ieșire de aer mai bună și mai uniformă, este recomandat să găuriți mai multe găuri cu un diametru de 4 ... 5 mm în pereții conductelor. Aspectul uscătorului în poziția de lucru este prezentat în Fig. 5.

În uscător, puteți utiliza rezistențe C2-23, MLT cu o putere disipată de 2 W și un condensator de oxid K50-35 sau unul similar similar importat; diode - orice redresor de dimensiuni mici, cu curent continuu de cel puțin 200 mA și o tensiune inversă de cel puțin 50 V (este posibil să folosiți un bloc de redresare gata, de exemplu KTs407A). O sursă de alimentare, așa cum s-a menționat, cu curent continuu sau alternativ, cu o tensiune de ieșire de 12 ... 14 V la un curent de încărcare de cel puțin 3,5 A. Potrivit, de exemplu, o sursă de alimentare de la un computer personal sau un transformator descărcător (220/12 V) pentru lămpi cu halogen . Viteza ventilatorului este reglată prin selectarea rezistenței R13 (nu trebuie să fie setată cât mai mare posibil, deoarece aceasta va duce la scăderea temperaturii aerului furnizat).


O dezvoltare ulterioară a dispozitivului poate fi automatizarea procesului de uscare, de exemplu, introducerea unui sistem de control al temperaturii sau a unui cronometru care oprește uscătorul după un timp specificat.


Sursa: Radio 9`2008
Comentarii (2)
 1. aleasă a inimii
  #1 aleasă a inimii vizitatori 26 octombrie 2014 11:46
  2
  Am încercat. Presiunea aerului este mică la ieșire. Rezistența este mare. Aerul respinge atât în ​​jos, cât și din ventilator.
 2. 1
  #2 1 vizitatori 6 martie 2018 13:11
  1
  pentru încălțăminte, este suficient să alungi pur și simplu aerul și să se usuce până la indicatoarele din cameră. Aer cald - nu puteți:
  1. Ciuperci etc.
  2. Adezivul se diverge, pielea se fisură etc.

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat