DIY fă-o singur
Cursuri magistrale, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete
» » »Mașină de spălat cu ultrasunete


O mașină de spălat cu ultrasunete este destinată spălării hainelor cu ajutorul vibrațiilor sonore create în soluția de spălat, a cărei frecvență este aproape de ultrasunete. Caracteristicile declanșatorului sunt că în timpul spălării nu există frecare mecanică a rufelor, rufele după spălarea declanșatorului sunt dezinfectate complet, consumul de energie al dispozitivului nu este mai mare de 15 wați.

Dispozitivul unei mașini de spălat cu ultrasunete este format dintr-o unitate de alimentare realizată conform unei diagrame fără format, un generator de impulsuri pe un tranzistor VT1, un emițător piezoceramic într-o carcasă sigilată impermeabilă. Tensiunea impulsului de la generator este crescută la 50 - 55 V cu ajutorul unui transformator Tpl. Viteza de repetare a pulsului în intervalul 18-30 KHz. LED VD5 este proiectat pentru a indica funcționarea generatorului.


luare

Schema circuitului dispozitivului este prezentată în Fig. 1, un desen al unei plăci de circuite tipărite cu dispunerea elementelor - în fig. 2. Transformatorul de impulsuri este înfășurat pe un miez închis în formă de made format din ferită magnetică moale de tip 600 PV, care este lipit din două nuclee în formă de Ш бхб. Înfășurarea I conține 70 de rotații de sârmă PEV-0,3, înfășurarea II conține 10 rotații de sârmă PEV-0,3. Înfășurare Sh - 450 rotiri ale aceluiași fir.
Înfășurarea se realizează pe un cadru cu două secțiuni din carton electric, bobină la bobină: înfășurarea III se află într-o singură secțiune; I și P - în altul, și înfășurarea II este înfășurată peste înfășurarea I. După înfășurare, cadrul este plasat pe miezul de mijloc al miezului Ш бхб, al doilea miez Ш бхб este lipit deasupra cu adeziv BF-2, formând un circuit magnetic închis. Placa de circuit tipărit este confecționată din fibră de sticlă cu o singură față SF 1,5 ... 2 mm grosime
După asamblarea și reglarea USM Tpl, se recomandă umplerea acestuia cu rășină epoxidică sau sigilant. Când folosiți piese de service și montaj adecvat, circuitul începe să funcționeze imediat. În absența generarii (prin ureche), este necesar să schimbați capetele înfășurării I. Emițătorul piezoceramic Z1 în proiectul autorului folosește o formă de disc industrial (Fig. 3) realizată din ceramică de tip ZTS-9. Ca înlocuitor, se pot recomanda traductoare piezoelectrice de tip ZI-19 și altele asemenea, conectate așa cum se arată în fig. 4.
Gaura din carcasa de plastic a emițătorului este extinsă cu grijă până la un diametru de 20 mm. Emițătorul piezoelectric (Fig. 3) este plasat în carcasă (Fig. 5), lipit de trei foi de plexiglas, fixat în foaia din mijloc cu lipici: după coaserea cu sârmă, este umplut cu etanșant pentru a sigila rosturile. Umpleți clătirea cu suprafețele foilor exterioare. Canalul pentru trecerea firului în carcasă este, de asemenea, umplut cu sigilant. Schema de circuite a dispozitivului este adăpostită într-o carcasă de la o veche unitate de alimentare (de exemplu, de la un microcalculator) și este conectată la calorifer printr-o teacă de vinil-clorură lungă de 2500 mm. Este permisă utilizarea de capete dinamice de înaltă frecvență de tip 4GDV ca emițătoare în proiectare, dar durata lor de funcționare este scurtă.
La instalarea capului într-o carcasă similară cu cea din fig. 5, trebuie izolată (învelită) cu cauciuc subțire cu tensiune (în special deasupra cornului capului), apoi umpleți cu sigilant.


Funcționarea dispozitivului

Înmuiați rufele puternic murdare cu 2-3 ore înainte de spălare. Se spală în recipiente cu un volum de cel mult 15-20 litri în următoarea secvență:
1. Pregătiți un recipient de spălare cu un raport între lățimea fundului și înălțimea de cel puțin 1: 1,5 (găleată, bazin profund etc.)
2. Umpleți recipientul cu apă la o temperatură de 40-50 ° C pentru sintetice sau 60-65 ° C pentru bumbac și lenjerie. Verificați temperatura de pe eticheta materialului șters.
3. Turnați detergentul în apă.
4. Coborâți emițătorul până la mijlocul rezervorului.
5. Scufundați rufele (nu mai mult de 1,5 kg greutate uscată). Asigurați-vă că rufele plutesc liber în soluția de spălare. Săpun săpunuri puternic contaminate cu săpun.
6. Conectați dispozitivul la rețea.
7 Timpul de spălare este de 30-90 minute; în procesul de spălare, întoarceți rufele o dată la 10-15 minute. Procesul de spălare este invizibil. USM este eficient și la înmuierea rufelor înainte de spălarea într-o mașină convențională, în timp ce efectul dezinfectării se păstrează și el.
8. După spălarea declanșatorului, deconectați declanșatorul de la rețea, clătiți și uscați emițătorul.
9. Clătiți rufele.
Utilizarea declanșatorului este deosebit de eficientă atunci când spălați articole din lână subțire din lenjerie subțire, etc. Lucrurile în același timp nu se răsucesc, nu se întind și nu își pierd forma.


Comentarii (2)
 1. Eu sunt
  #1 Eu sunt vizitatori 19 august 2016 22:03
  5
  De când a devenit femeia sigilantă? Unde, în ce localitate, pe butelii este scris „sigilant” și se numește așa în viața de zi cu zi? Scrii pe internet pentru mii de oameni. Este cu adevărat greu să folosești un browser ortografic?
 2. Musafir Alexandru
  #2 Musafir Alexandru vizitatori 14 octombrie 2018 19:25
  0
  Acum aproximativ 15 ani, un maniac. 561LA7, la ieșirea CT927, care furnizează 400 W trans, cele două înfășurări secundare de 30 V fiecare, sunt paralelizate.
  Pe tensiunea de control (cădere), curent (3A = 1/5 din scară, a ieșit din scară), frecvență (contor de frecvență 8 bit asincron, până la 50 MHz, propriu). Emitatorul este puternic, după cum îl înțeleg, 100 de volți. Paralel 2 CT 827, pe un calorifer cu carte. În timpul setărilor, uneori generația eșuează și se produce un scurtcircuit, cu o aterizare de tensiune trans (!) Și o a doua încălzire a tranzistorului de ieșire (butonul OFF). Am văzut o mulțime de efecte (practic, cenușă de țigară îngrijită în apă, într-un borcan, un gol atunci când este pornit, zboară în afară, mișcarea haotică a fulgerului în particule de cenușă, ...). Experimentat în borcane de 3 litri, cu un blat tuns. Emițătorul are dimensiunea unui capac dintr-o cutie și nu se încadra în cutie.
  Deci, o cârpă (prosop) neagră, uscată, în 5, poate chiar 4 minute (au scos cafea, jumătate de prosop, în apă curată, rece de vară, într-un bazin. Când am ieșit din casă, m-am îmbolnăvit ... O jumătate de prosop umed, care era în pelvis - se clătește doar ...) devine ideal, nou. De la școală știam și nu am adăugat detergenți, nu l-am încălzit - ar trebui să sfâșie așa. Poate și cum! În 5 minute - stare perfectă, nouă, zdrențe de combustibil. CT 827 a lucrat pentru Ferr. sonerie cu o creștere a tensiunii de 3 ori (până la 100 V). În starea configurată, a consumat aproximativ 150 W (nu un minim rezonant), în timpul defecțiunilor - scurtcircuit. Prin urmare, cu setările - un transformator cu o marjă. 827. - a sunat decent. La puterea de 24 V - nu a existat niciun efect. Emițător (fotografia nu poate fi introdusă) 70x4mm, în epoxidice 80x4mm. Efectele care au rupt banca au fost la frecvențe de aproximativ 24, 40 și 70 kHz.
  P / S am mers la cafea, lăsând puțină putere. complexitatea; frecvența generatorului, înfășurările inelului de ferită, circuitul de ieșire, cum ar fi emițătorul este o capacitate considerabilă, iar la frecvență mare necesită curenți mari. După cum am înțeles, adâncimea de imersie a emițătorului cu ultrasunete afectează dezechilibrul de frecvență și ar trebui să fie constantă, dacă l-aș prinde ...
  Poate !!! În apă rece, fără detergenți! În 5 minute! Nu au existat efecte de zgomot.
  Iar schema este cea mai simplă.Generatorul de pe 561LA7, intermediarul 3102 sau 3107, 827, inelul 44x8, vtr 25, 50 de rotații ale primarului și 150 secundar, 0,4 (de asemenea ars)), cu același diametru. Trebuie doar să colectați rezonanțele frecvențelor generatorului, inelului și circuitului de ieșire cu emițătorul la o grămadă ... Și, atunci când schimbați frecvența, adâncimea, cu puțin, efectul nu este imediat vizibil, apoi așteptați un minut sau două, iar domeniul este mare, există multe efecte ... Săptămâni ...
  Nu-mi sună soția la cafea - nu aș scrie ... aș fi părăsit frecvența ..
  Din neobișnuit - apa din găleată se poate învârti instantaneu, fără accelerare, agitând. Puțin rotire, dar, imediat întreaga masă. Mișcarea particulelor în apă de-a lungul unei linii haotice rupte, cu 2 ... 4 fracturi, până la 20 cm într-o secundă împărțită, aproape în apă liniștită, în restul particulelor de resturi staționare (de obicei cenușă). Nu-mi amintesc că mișcarea asta are un nume. Era în 2002 ...

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat