DIY fă-o singur
Cursuri magistrale, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete
» » »Încărcător pentru bateria auto
Fiecare automobilist mai devreme sau mai târziu are probleme cu bateria. Nu am scăpat de această soartă. După 10 minute de încercări nereușite de a porni mașina sa, el a decis că este necesar să cumpere sau să facă singur un încărcător. Seara, după ce am făcut un audit în garaj și găsind acolo un transformator adecvat, am decis să fac însărcinarea.

transformator


În același loc, printre gunoaiele inutile, am găsit și un regulator de tensiune de la un televizor vechi, care în opinia mea este minunat potrivit ca un caz.

încărcător


După ce a studiat întinderile vaste ale Internetului și a apreciat cu adevărat puterea sa, el a ales probabil cea mai simplă schemă.

circuitul încărcătorului


După ce am imprimat circuitul, m-am dus la un vecin care iubește electronica electronică. În 15 minute, a introdus detaliile necesare pentru mine, a tăiat o bucată de folie de PCB și a dat un marker pentru desen. După ce am petrecut aproximativ o oră, am desenat o placă acceptabilă (instalarea unei carcase spațioase permite dimensiuni). Nu vă voi spune cum să otrăviți tabla, există multe informații despre acest lucru. Mi-am dus creația la un vecin, iar el a otrăvit-o cu mine. În principiu, ai putea să cumperi o placă de circuit și să faci totul pe ea, dar așa cum se spune unui cal talentat ...
După ce am găurit toate găurile necesare și am afișat știftul tranzistoarelor pe ecranul monitorului, am preluat fierul de lipit și după aproximativ o oră am avut o placă terminată.

circuitul încărcătorului


Puteți cumpăra un pod cu diode pe piață, principalul lucru este că este proiectat pentru un curent de cel puțin 10 amperi. Am găsit diode D 242 caracteristicile lor sunt destul de potrivite, iar pe o bucată de PCB am lipit o punte de diodă.

pod de diodă


Tiristorul trebuie instalat pe calorifer, deoarece în timpul funcționării este vizibil încălzit.

încărcător tiristor


Separat, trebuie să spun despre ampermetru. El a trebuit să-l cumpere într-un magazin, unde consultantul vânzător a preluat și un șunt. Am decis să modific circuitul puțin și să adaug un comutator, astfel încât să fie posibilă măsurarea tensiunii pe baterie. Aici, a fost nevoie și de un șunt, dar la măsurarea tensiunii, acesta este conectat nu în paralel, ci în serie. Formula de calcul poate fi găsită pe internet. Voi adăuga că puterea de disipare a rezistențelor de șunt este extrem de importantă. Conform calculelor mele, ar fi trebuit să fie 2,25 wați, dar am avut o încălzire de 4 watt încălzită. Nu știu motivul, nu am suficientă experiență în astfel de probleme, dar, după ce am decis că, practic, am nevoie de citirea unui amperometru, nu a unui voltmetru, l-am măsurat. Mai mult, în modul voltmetru, șuntul se încălzește vizibil timp de 30-40 de secunde. Așa că, după ce am colectat tot ce aveam nevoie și am verificat totul pe un taburet, am preluat cazul. După ce am demontat complet stabilizatorul, am scos toată umplutura.

transformatoare


După ce am marcat peretele frontal, am găurit găuri pentru un rezistor și un comutator variabil, apoi am găurit găuri pentru un ampermetru cu un burghiu cu diametrul mic în jurul circumferinței. Margini ascuțite fișier terminat.

radiator


După ce și-a rupt capul puțin peste locația transformatorului și a caloriferului cu un tiristor, s-a oprit la această opțiune.

încărcător


Am cumpărat câteva clipsuri de crocodil și totul este gata. Particularitatea acestui circuit este că funcționează numai sub sarcină, prin urmare, după ce am asamblat dispozitivul și nu găsind tensiunea la bornele cu un voltmetru, nu vă grăbiți să mă speriați. Doar atârnă cel puțin o lumină a mașinii la concluzii și vei fi fericit.

Încărcător auto


Luați transformatorul cu o tensiune la înfășurarea secundară de 20-24 de volți. Diodă Zener D 814. Toate celelalte elemente sunt indicate pe diagramă.
Comentarii (6)
 1. Alexander
  #1 Alexander vizitatori 22 februarie 2016 12:53
  2
  Bună ziua și cum să o configurați astfel încât la curent mic (mai puțin de 1 ampere) tensiunea a fost de 14.4-14.8 volți
 2. Nicholas
  #2 Nicholas vizitatori 25 decembrie 2016 15:27
  3
  [b] Alexandru [/ b],
  puneți un condensator electrolitic la ieșire!
 3. popvovka
  #3 popvovka Vizitatori 25 februarie 2017 11:40
  2
  Nicholas,
  Așa că spuneți-mi, de ce există un electrolit?
  Voi spune în avans că nu este nevoie acolo deloc și nu va fi nimic pentru baterie!
  Și totuși, o mașină cu un generator are același tip de curent ca această încărcare.
 4. Eugene
  #4 Eugene vizitatori 4 iunie 2017 09:16
  2
  [b] popvovka [/ b],
  Deloc așa, amperiul nu arată corect curentul de încărcare în acest circuit. Găsiți ampermetrul de vârf și vedeți diferența ...
 5. Invitat Yuri
  #5 Invitat Yuri vizitatori 5 februarie 2018 10:09
  9
  În urmă cu foarte mult timp în revista „Radio” am găsit un circuit de încărcător pentru baterie. Am făcut acest dispozitiv și încă îl folosesc. Poate fi numit un stabilizator al curentului de încărcare al bateriei. Curentul nu se modifică nici din fluctuația de tensiune a rețelei, nici din gradul de încărcare a bateriei. El este întotdeauna neschimbat.
  Aveți nevoie de un transformator cu o tensiune secundară de cel puțin 36 de volți. Cu cât tensiunea secundară este mai mică, cu atât este necesară o capacitate mai mare a condensatorului, adică. numărul lor. Condensatoarele pentru curent alternativ pentru o tensiune de cel puțin 500 volți trebuie conectate în serie cu înfășurarea PRIMARĂ a transformatorului. Instalați o punte de diodă în înfășurarea secundară. Aceasta este totul. Conectați bateria la circuitul secundar, măsurați curentul și marcați-l pe comutatorul de rețea al dispozitivului. Cu cât capacitatea este mai mare, cu atât este mai mare curentul secundar rectificat (și va fi întotdeauna așa, independent de orice). În acest fel, puteți marca mai mulți curenți pe comutatorul care vă place. Încărcătorul normal, crescut pentru încărcare accelerată și mic, aproximativ 1 amperiu pentru a elimina sulfarea din baterie. Încărcă o baterie deja încărcată timp de aproximativ o oră. Puteți instala un voltmetru la ieșirea încărcătorului pentru a controla încărcarea bateriei (pe lângă controlarea „fierberii” acestuia). Nu este necesar un ampermetru. Curentul este măsurat de dvs. în momentul punerii în funcțiune și nu se va mai schimba. Acest dispozitiv nu funcționează fără încărcare sau cu încărcare cu o rezistență decentă. Funcționează aproape în modul de scurtcircuit sau în modul de scurtcircuit. Nu se teme de acest lucru.
 6. Invitat Victor
  #6 Invitat Victor vizitatori 1 aprilie 2019 12:36
  0
  discuție inactivă cu privire la schema unei jumătăți de pod cu un punct din mijloc în imaginile podului! 24 pe țânțar - de la pod 25-26 volți? plus aprins 32v? pe 12v ACB? cumpără de gâscă în bazar-creierul lui se ridică!

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat