DIY fă-o singur
Cursuri magistrale, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete
» »Masina de gaurit
Mașină-unealtă practică și foarte simplă bazată pe un burghiu electric. Este proiectat pentru prelucrarea lemnului și a materialelor plastice: permite tăierea barelor, plăcilor, placajului, plexiglassului și textolitului, șipci de tăiere și scânduri curbate, caneluri de frezare, măcinarea produselor din lemn, suprafețe de lustruit, găuri de găurit, găuri de ascutit, dalta și alte unelte de tăiere. Dimensiunile mici și greutatea mașinii, simplitatea dispozitivului și utilizarea acestuia o fac potrivită pentru sălile de clasă școlare și atelierele de tâmplărie, laboratoarele stațiilor tehnice pentru copii și casele de creativitate.

Mașina este formată dintr-o bază de lemn, un pat în formă de U, o față fixă ​​și un coadă mobilă. Conducerea sa este burghiul electric IE1032-1 fabricat de industrie cu un mandrin pentru fixarea burghiilor cu diametrul de până la 9 mm. Motorul electric al burghiului este alimentat cu o tensiune de 220 V, dezvoltă aproximativ 940 rpm.
Mașina se transformă într-un ferăstrău circular după cum urmează. Un burghiu electric este fixat în brațul suportului frontal fix. În cartușul ei, un capăt al dornului este fixat, iar cel de-al doilea este fixat cu ajutorul unui suport și a unui centru rotativ. Instalați o masă de ridicare cu o riglă mobilă și un gard de protecție.


Fig. 1 Aspectul mașinii de găurit - cu un ferăstrău circular.


Fig. 2. Dispozitivul mașinii de găurit cu ferăstrău circular:

1- suport din lemn, 2- cadru P, 3- burghie electrică, 4 - suport pentru staționare, 5 - dorn, 6 - masă de ridicare, 7 - ferăstrău, 8 - protecție de siguranță, 9 - suport cu riglă, 10 - centru rotativ , 11 - coada de coadă.

Prezența unei rigle mobile și rotative asigură șine și bare dreptunghiulare și oblice. O masă elevatoare facilitează fabricarea colțurilor, precum și fante și caneluri în bare. Pe mașină puteți vedea șine cu o grosime de 2 până la 50 mm și o lățime de 2 până la 120 mm atât din lemn cât și din plastic.

În cel din urmă caz, se folosește un ferăstrău pentru freza cu un dinte mic.

Ferăstrăul circular poate fi transformat cu ușurință într-un strung de lemn. Pentru a face acest lucru, îndepărtați masa și dornul, fixați dornul cu dinții în mandrina de găurit și fixați suportul pentru cuțite sau dălți pe pat. În același timp, este asigurat faptul că partea superioară a unghiului de referință se află la nivelul centrului suportului.


Fig. 3 Vedere exterioară a strungului de foraj.


Fig. 4. Dispozitivul strungului de la burghie:

1 - o dornă de dinte, 2 - un colț de bază, 3 - un braț.

După instalarea mașinii, între dornul dințat și centrul rotativ, piesa de prelucrat din lemn este bine fixată, care este pregătită mai întâi prin întoarcerea cu o dalta semicirculară, apoi prelucrată cu o piesă de tăiere teșită. În timpul funcționării, asigurați-vă că distanța dintre suport și piesă nu depășește 5 mm pentru confortul lucrului cu instrumentul.

Ca strung, este posibil să se producă, de exemplu, mânere pentru scule, precum și părți întoarse din diferite configurații.

Și în final, o altă transformare a mașinii - în foraj. Pentru aceasta este necesar să îndepărtați colțul mobil de susținere, centrul și dornul de viteză; țineți un burghiu în mandrina de găurit și puneți o ciupercă în coada în locul centrului. Distanța de instalare dintre suportul cu ciuperca și burghie trebuie să corespundă grosimii piesei.


Figura 5. Apariția unei mașini de găurit de la un burghiu.


Fig. 6. Dispozitivul unei mașini de găurit de la un burghiu:

1 - burghiu, 2 - ciupercă.

Sursa: F. Proksh și V. Șilov
Comentarii (0)

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat