DIY fă-o singur
Cursuri de master, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete.
» » »Încărcător pentru baterii portabile
Pe unul dintre site-urile de radio amatori am văzut un circuit pentru încărcarea bateriilor Ni-Mn și Ni-Cd portabile cu o tensiune de operare de 1,2-1,4 V de la un port USB. Folosind acest dispozitiv, puteți încărca baterii reîncărcabile portabile cu un curent de aproximativ 100 mA. Schema este simplă. A-l colecta nu va fi dificil nici pentru un amator radio novice.

Schema este simplă


Desigur, puteți cumpăra o memorie gata. De vânzare acum există foarte multe pentru toate gusturile. Dar prețul lor este puțin probabil să satisfacă un hobbyist începător sau cineva care este capabil să facă un încărcător cu propriile mâini.
Am decis să repet această schemă, dar am făcut un încărcător pentru a încărca două baterii simultan. Curentul de ieșire USB 2.0 este de 500 mA. Astfel, puteți conecta în siguranță două baterii. Schema modificată arăta astfel.

Schema de încărcare


De asemenea, am vrut să pot conecta o sursă de alimentare externă de 5 V.
Circuitul conține un număr de opt componente radio.

elemente radio


Instrumentul va necesita un set minim de radio-amator: fier de lipit, lipit, flux, tester, pensetă, șurubelnițe, cuțit. Înainte de lipirea pieselor radio, acestea trebuie verificate pentru funcționare. Pentru asta avem nevoie de un tester. Rezistențele sunt foarte ușor de verificat. Măsurăm rezistența lor și comparăm cu nominalul. Despre cum să verificați dioda și LED-ul există multe articole pe Internet.
Pentru carcasă am folosit o carcasă din plastic care măsoară 65 * 45 * 20 mm. Compartimentul bateriilor a fost tăiat dintr-o jucărie pentru copii Tetris.

Tetris


Vă voi spune mai multe despre modificarea compartimentului bateriei. Cert este că inițial
pro și contra contra terminalelor de alimentare a bateriei sunt setate invers. Dar aveam nevoie ca în partea superioară a compartimentului să existe două terminale pozitive izolate, iar în partea de jos una negativă comună. Pentru a face acest lucru, am mutat terminalul inferior plus în partea de sus și am tăiat terminalul negativ total din staniu, lipind arcurile rămase.

compartimentul bateriei

compartimentul bateriei

carcasa incarcatorului


Ca flux în timpul arcurilor de lipit, am folosit acid de lipit conform tuturor normelor de siguranță. Locul de lipit trebuie să fie spălat în apă curentă până când urmele de acid sunt complet eliminate. Firele de la terminale erau lipite și trecute în corp prin găurile găurite.

placa incarcatorului


Compartimentul bateriei a fost fixat pe capacul carcasei cu trei șuruburi mici.
Am tăiat placa de circuite din vechiul modulator al consolei de jocuri Dandy. Șters toate părțile și piesele inutile de cablaje tipărite. A lăsat doar priza electrică. Am folosit sârmă groasă de cupru ca piese noi. Am găurit găuri pentru ventilație în capacul de jos.

încărcător


Plăcuța finală s-a așezat ferm în carcasă, așa că nu am început să o repar.

încărcătorul este gata


După instalarea tuturor componentelor radio în locurile lor, verificăm instalarea corectă și curățăm placa de flux.
Acum să ne ocupăm de cablarea cablului de alimentare și setarea curentului de încărcare pentru fiecare baterie.
Am folosit un cablu USB de la un mouse vechi al calculatorului și o bucată de cablu de alimentare cu un conector de la Dandy ca un cablu de alimentare.

conexiune de priza


Cablul de alimentare are nevoie de o atenție specială. În niciun caz nu trebuie să confundați „+” și „-”. Pe mufa mea „+”, puterea este conectată la pinul central cu un fir negru cu o dungă albă. Iar puterea „-” trece prin firul negru (fără bandă) până la contactul extern al fișei. Pe cablul USB, „+” trece pe firul roșu și „-” la negru. Am lipit plus cu plus și minus cu minus. Locurile de lipit sunt izolate cu atenție. În continuare, verificăm cablul pentru un scurtcircuit prin conectarea testerului în modul de măsurare a rezistenței la bornele mufei. Testerul trebuie să arate o rezistență infinită.Totul trebuie verificat dublu, indiferent de portul USB este ars. Dacă totul este în regulă, conectați-ne cablul la portul USB și verificați tensiunea la priză. Testerul trebuie să arate 5 volți.

inspecție


Ultima etapă de setare este de a seta curentul de încărcare. Pentru a face acest lucru, spargem circuitul diodei VD1 și bateria "+". În gol, conectăm testerul în modul de măsurare a curentului pornit la limita de 200 mA. În plus, un tester pentru diodă, și minus la baterie.

schemă


Introduceți bateria în loc, respectând polaritatea și aplicăm puterea. În acest caz, LED-ul ar trebui să se aprindă. Indică faptul că bateria este conectată. În continuare, schimbând rezistența R1, stabilim curentul de încărcare necesar. În cazul nostru, este de aproximativ 100 mA. Odată cu scăderea rezistenței rezistorului R1, curentul de încărcare crește, iar cu o creștere scade.

curent de încărcare


Procedăm la fel pentru a doua baterie. După aceea ne răsucim corpul și
Încărcătorul este gata de utilizare.
Deoarece diferite baterii de deget au diferite
capacitate, va dura timp diferit pentru a încărca aceste baterii. Baterii
capacitatea de 1400 mA / h cu o tensiune de 1,2 V trebuie să fie încărcată folosind aceasta
circuitele au aproximativ 14 ore, iar bateriile de 700 mAh vor avea nevoie de doar 7 ore.
Am baterii de 2700 mAh. Dar nu am vrut să le încărc 27 de ore de la portul USB. Prin urmare, am făcut o priză pentru o sursă externă de 5 volți de 1 A, pe care stăteam inactiv.

încărcător


Iată câteva fotografii ale dispozitivului finalizat.

încărcător


Indicatorii


priză


Sticker


Încărcător de sarcină


Am pictat autocolantele cu FrontDesigner 3.0. Apoi, imprimat pe o imprimantă laser. Tăiați cu foarfece, lipiți partea din față pe o bandă adezivă subțire cu 20 mm lățime. S-a tăiat bandă excesivă. Am folosit lipici ca adeziv, l-am lubrifiat anterior cu autocolantul și locul în care este lipit. Cât de fiabil este acest lucru, nu știu încă.
Acum, pro și contra acestei scheme.
Avantajul este că circuitul nu conține piese rare și scumpe și este asamblat literalmente pe genunchi. Există, de asemenea, posibilitatea de a alimenta de la un port USB, care este important pentru hams începători. Nu este nevoie să încurcați unde să alimentați circuitul. În ciuda faptului că circuitul este foarte simplu, această metodă de încărcare este folosită în multe încărcătoare industriale.
De asemenea, este posibil să complicăm puțin circuitul prin comutarea curentului de încărcare.

schemă


Selectând R1, R3 și R4, puteți seta curentul de încărcare pentru baterii cu capacități diferite, oferind astfel curentul de încărcare recomandat pentru această baterie, care este de obicei 0.1C (capacitate C a bateriei).
Acum contra. Cea mai mare este lipsa de stabilizare a curentului de încărcare. Adică
Când tensiunea de intrare se modifică, curentul de încărcare se va schimba. De asemenea, cu o eroare la instalarea sau scurtcircuitul circuitului, există o mare probabilitate de a arde portul USB.
Comentarii (9)
 1. Vladimir
  #1 Vladimir vizitatori 28 mai 2014 10:01
  1
  Pot fi încărcate bateriile li-ion pentru ele?
 2. Alexander
  #2 Alexander vizitatori 18 mai 2015 21:49
  2
  Bună seara Spune-mi, LED-ul se stinge când bateria este încărcată prin USB conform schemei tale? Multumesc
 3. Alex
  #3 Alex vizitatori 18 octombrie 2015 22:53
  0
  Citat: Alexandru
  Bună seara Spune-mi, LED-ul se stinge când bateria este încărcată prin USB conform schemei tale? Multumesc

  Aleskander, nu, nu iese nimic, pentru că Aceasta este o opțiune pentru cel mai simplu încărcător.
 4. E
  #4 E vizitatori 10 iunie 2016 10:53 p.m.
  3
  primul lucru care mi-a atras atenția a fost puterea rezistorului P1 - 0.25W.
  pe baza calculului de 5V x 0,1 A = 0,5 W - pentru un curent de 100 mA ar trebui să fie MAI MULTE - obțineți 1 watt.
  pentru curenți mai mari - chiar mai mult.
  Dar deloc nu am înțeles esența tuturor acestor perversiuni cu un port USB și probabilitatea de a-mi arde mama.
  doar BP ATX este luat și un autobuz de 3,3 V, care se extinde până la 10A.
  LED-ul și rezistența pot fi aruncate complet. lăsând doar 1n4007 și un rezistor, care ar trebui inițial să fie de reglaj tip SP3 - 2W.
  dezvăluiți concluziile și selectați curentul de încărcare necesar pentru acestea, ceea ce este extrem de important pentru baterii. deci avem o sursă de alimentare stabilizată + protecție împotriva scurtcircuitului + reglare a curentului pentru orice capacitate + capacitatea de a „bloca” o baterie moartă cu același rezistor
 5. Shtusha
  #5 Shtusha vizitatori 22 decembrie 2016 18:05
  0
  Stabilizator de curent al încărcătorului mai fiabil
 6. Alexander
  #6 Alexander vizitatori 31 ianuarie 2017 19:02
  0
  Este în regulă că 1 pin este "+" și 4 "este" pe USB?
  Judecând după comentarii, câte persoane au adunat deja schema și nimeni nu a observat.
  Nu este clar, pâlpile pentru acoperiș sunt autorul lamelor, felii pentru acoperiș sunt atât de concepute ...
 7. Dmitry Nick.
  #7 Dmitry Nick. vizitatori 13 august 2017 16:37
  1
  Alexandru,
  Am colectat și totul se încarcă bine.
 8. Stanislas
  #8 Stanislas vizitatori 29 mai 2018 23:42
  0
  Sunt doar proprietarul memoriei achiziționate, dar pentru siguranță, departe de civilizație, o poți face singur, într-adevăr, nu este nimic complicat.
 9. Mik
  #9 Mik vizitatori 16 decembrie 2018 21:03
  0
  Produsele de casă nu au fost încă traduse în Rusia!
  Și la ce tensiune se vor încărca bateriile? Curentul de încărcare ar trebui să corespundă capacității ... Și alți parametri ... Nu-ți este teamă să strice bateriile?

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat