DIY fă-o singur
Cursuri magistrale, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete
» »Hârtie indicator
Cu câțiva ani în urmă, am „mâncat” pachete de ceapă verde dintr-un magazin și ... m-am întins timp de o săptămână ... iar când m-am trezit, am verificat restul produsului pentru conținut de nitrați. Am fost surprins de faptul că subiectul este relevant pentru ziua de azi. Vă aduc în atenție un mod simplu și de încredere de a vă proteja pe voi și pe cei dragi de astfel de situații (periculoase!).

hârtie indicator


hârtie indicator pentru determinarea conținutului de nitrați în fructe și legume. Până în prezent, sunt cunoscute două metode pentru determinarea nitraților și nitriților. Primul este considerat strict specific. Se bazează pe reacția de diazocompoziție, dar folosește substanțe destul de rare și, în plus, foarte cancerigene (există o mare probabilitate de cancer). Al doilea - este considerat nu specific, dar în cazul analizei alimentare - specificitatea strictă este garantată! Metoda este foarte cunoscută de cei mai mulți de la școală, numai că nu am fost învățați să folosim cunoștințe ... Se numește - "reacție de amidon de iod"

Pentru a face hârtie indicator va trebui:
-trupele de filtrare a hârtiei albe.
cratiță de litru.
- lingura
- vas superficial
-numărul necesar și suficient de haine.
din reactivi:
jumătate de litru de apă
-amidon (oricum, puteți chiar „jeleu de fructe și fructe de pădure”)
iodură de potasiu (într-o farmacie - 200 ml soluție de 3% - picături pentru ochi)

Coborând. Într-o cratiță, se aduce la fierbere 0,5 l de apă și un flux subțire cu agitare, se toarnă într-o suspensie de amidon. Se fierbe încă cinci minute. Când lichidul se luminează, oprim încălzirea. Se dizolvă 1-3 g de iodură de potasiu într-un lichid fierbinte sau doar se toarnă o sticlă cu picături pentru ochi cu agitare. După ce lichidul se răcește cu acesta, impregnăm hârtia. Dacă cratița nu este adâncă, puteți face fără un bol. Scoateți soluția în exces din banda impregnată cu o bandă ulterioară. Uscați folosind un ac de haine. Cantitatea indicată de reactiv este suficientă pentru fabricarea a sute de benzi de 250 * 100 mm.
Hârtia în lipsa luminii a fost păstrată zeci de ani fără a-și schimba proprietățile, dar dacă este încă întunecată, nu ar trebui să disperați. Poate merge rău dintr-un motiv banal: conductele cu scurgere de apă rece, iar apa este clorată. În acest caz, trebuie să invitați demnitatea. tehnică, eliminați defecțiunea și tratați hârtia indicator cu dioxid de sulf gazos. În câteva secunde, ecranul va reveni.
În concluzie, și în scopul completării, voi oferi câteva informații suplimentare. Tastați „Lumea” unde desenează, găsiți toate nuanțele de albastru.

Deci (cu o marjă de eroare de 10%):
NEGRU - concentrația de nitrați este mai mare de 1000 mg / kg produs.
este foarte periculos (din păcate am urmărit acest lucru) - otrăvirea severă este garantată
BLACK-BLUE - 1000 mg / kg - intoxicații severe.
AZUL 750 mg / kg --........
LUMINU ALBASTRU - 500 mg / kg - greață, frisoane ... ("mahmureală")
CULOARE - 250 mg / kg - stare de rău, slăbiciune.
ALBASTRU - 100 mg / kg - valabil
SV. BLUE - 50 mg / kg - sigur.
ALB lipsă - ideal.


Poate că asta este totul. Metoda nu este ideală (există și pete pe Soare), sucurile colorate vor trebui comparate cu o bucată de control (simplă).
Toată sănătatea bună și pofta bună!
Comentarii (5)
 1. ALPom
  #1 ALPom vizitatori 17 ianuarie 2014 16:38
  0
  Procedura de eșantion nu este complet descrisă.
  Extras din atelierul școlar:
  Efectuarea unei analize de testare

  1. Turnați 25-50 ml de soluții standard KNO3 și probe de apă, plante stoarse, sucuri de fructe și legume în pahare chimice, adăugați fâșii de hârtie de amidon de iod pregătite în avans.
  2. După 10 minute îndepărtați benzile și uscați aerul.
  3. Aplicați o picătură de acid sulfanilic și soluții a-naftilamină pe fiecare bandă de hârtie cu amidon de iod. După aproximativ 5 minute apare colorarea, a cărei intensitate depinde de concentrația ionilor de nitrați.
  4. După apariția petei, faceți o concluzie despre concentrația aproximativă a ionilor de nitrați utilizând datele din tabelul 1

  Nu știu de unde să obțin acid sulfanilic și naftilamină.
  În forma dată de autor, eșantionul nu va funcționa: culoarea depinde de umiditatea benzii de hârtie și de gradul de impregnare al hârtiei cu soluția, și nu de conținutul de nitrați.
 2. Iskander
  #2 Iskander vizitatori 21 martie 2014 16:00
  1
  Și am încercat și s-a dovedit pe castraveți!
  Acidul sulfuric poate fi înlocuit cu vanilină sau sulfanilamidă (farmacie
 3. Vitali
  #3 Vitali vizitatori 18 aprilie 2014 10:28
  0
  Prostii. Ionii de azot practic nu prezintă proprietăți oxidante în soluție, prin urmare, iodul nu se va forma din iodură de potasiu, iar hârtiile dvs. nu vor fi colorate.
 4. chimist
  #4 chimist vizitatori 31 ianuarie 2017 17:58
  1
  Aparent, autorul a uitat de metoda ionometriei simple și accesibile. Dispozitivul costă bani, desigur, dar nu este imens. Și acest lucru este mult mai precis decât tot acest șamanism.
 5. Ilia
  #5 Ilia vizitatori 11 august 2017 17:54
  0
  Vitaly,
  Ei bine, adăugați acid sulfuric concentrat și căldură. Ixidul de potasiu acid azotic deja oxidează.

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat