DIY fă-o singur
Cursuri magistrale, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete
» » »Indicator de sondă fără baterii
Cele mai simple locuri de muncă legate de electricitate sunt dificil de făcut fără instrumente de măsurare.
Nu este necesar să se măsoare parametrii circuitului electric cu un tester, în multe cazuri este mai convenabil să se facă cu o sondă universală care infectează prezența acestor parametri cu ajutorul unor semnale luminoase. Acest lucru este suficient pentru lucrul convenabil și sigur cu circuitele electrice.
Circuitul de sondă a indicatorului considerat nu conține baterii. În loc de energia folosită în mod obișnuit în sondele bateriei, utilizează energia unui condensator încărcat.

Funcționalitate.
Sonda vă permite să controlați prezența tensiunii AC și DC în intervalul de la 24 la 220 V, pentru a realiza continuitatea circuitului electric cu o rezistență de până la 60 kOhm și a determina polaritatea în circuitele cu curent continuu.
Când sondele XP1 și XP2 sunt conectate la o sursă de curent continuu în conformitate cu polaritatea de intrare, LED-ul verde HL1 se aprinde, indicând nu numai prezența unei tensiuni constante în circuitul controlat, ci și prezența unui plus la punctul de atingere al sondei XP1.
Modificarea polarității la sonde spre opus face ca LED-ul roșu HL2 să se aprindă, ceea ce, pe lângă prezența tensiunii, indică contactul cu plusul sondei HP2.
Când monitorizați tensiunea de curent alternativ, ambele leduri se aprind în același timp.
Continuitatea circuitului în timpul unui apel este indicată prin iluminarea ledului roșu HL2.
Aceste informații pot fi obținute doar cu două LED-uri încorporate în această simplă sondă indicator.

circuit sondă indicator


Proba sondei.

Componente radio. Pentru a implementa dispozitivul, trebuie să cumpărați sau să găsiți în inventarul dvs. următoarele detalii:
Rezistoare R1-220 kOhm și R2-20 kOhm, putere 2W, R3-6.8 kOhm;
LED-uri HL1 - AL 307G, HL2 - AL 307B;
Diodele KD2 - VD5 - KD103 (posibilă înlocuire a KD 102);
Diodă Zener VD1 - KS222ZH (posibilă înlocuire a KS220Zh, KS522A);
Capacitor C1 - K50-6 1000x25.

Locuințe. Alegerea cazului trebuie acordată o atenție specială - comoditatea de a lucra cu o sondă depinde de configurația și dimensiunile acestuia. Să luăm în considerare două opțiuni de cazuri. În prima versiune se folosește capacul releului, în a doua - cazul unui gadget necunoscut.

corpul sondei


În cazuri, găurile sunt realizate pentru ieșirea firului cu sonda XP2, sunt instalate LED-uri (numai pentru prima opțiune) și sondele XP1 sunt atașate.
Fee. Dimensiunile carcasei determină geometria plăcii. Montarea poate fi montată, dar nu este dificil de făcut pe o placă de circuit imprimat. Toate componentele radio (cu excepția LED-urilor din prima versiune) sunt montate pe o placă montată în interiorul carcasei.

tablou indicator

vedere de jos a bordului


După instalarea plăcii în carcasă și sudarea conductoarelor la sondele XP1 și XP2, indicatoarele sondelor sunt gata de lucru. Dispozitivul nu trebuie reglat.
Timpul de încărcare al condensatorului sondei la o tensiune în intervalul 220-24V este de 3-25 secunde. Timpul de descărcare a condensatorului cu un scurtcircuit al sondelor este de cel puțin 2 minute.
indicator sondă
Comentarii (1)
  1. Materialul seminal
    #1 Materialul seminal vizitatori 7 iunie 2019 11:20
    0
    R1 = 220k? Imi cer scuze, dar probabil un zero in plus, altfel curentul prin HL2 (Unet / R1) nu va depasi 1mA. Mulțumim pentru schemă!

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat