DIY gjør det selv
Mesterklasser, instruksjoner, nyttige tips, oppskrifter.
For et par år siden “spiste” jeg pakker med grønn løk fra en butikk og ... la meg i en uke ... og da jeg våknet, sjekket jeg resten av produktet for nitratinnhold. Jeg ble overrasket over at temaet er relevant i dag. Jeg bringer oppmerksomheten til en enkel og pålitelig måte å beskytte deg selv og kjære mot slike (farlige!) Situasjoner.

indikatorpapir


indikatorpapir for bestemmelse av nitratinnhold i frukt og grønnsaker. Til dags dato er to metoder kjent for å bestemme nitrater og nitritter. Den første anses som strengt spesifikk. Den er basert på diazokomposisjonsreaksjonen, men den bruker ganske sjeldne og dessuten veldig kreftfremkallende stoffer (det er stor sannsynlighet for kreft). Det andre - anses som ikke spesifikt, men i tilfelle av matanalyse - garantert streng spesifisitet! Metoden er velkjent for de fleste fra skolen, bare vi ble ikke lært opp til å bruke kunnskap ... Den kalles - "jodstivelsesreaksjon"

For å lage indikatorpapir trenger du:
-strimler av filtrerende hvitt papir.
liter liter kasserolle.
- spiseskje
- grunne skål
-nødvendig og tilstrekkelig antall klær.
fra reagenser:
en halv liter vann
-stark (du kan til og med "frukt og bær gelé")
kaliumjodid (på apotek - 200 ml av en 3% løsning - øyedråper)

Komme seg ned. Kok 0,5 l vann og en tynn strøm under omrøring i en kasserolle, hell i en suspensjon av stivelse. Kok opp ytterligere fem minutter. Når væsken lysner, slutter vi å varme. Løs 1-3 g kaliumjodid i en varm væske, eller hell bare en flaske øyedråper under omrøring. Etter at væsken er avkjølt, impregnerer vi papiret. Hvis kasserollen ikke er dyp, kan du klare deg uten en bolle. Fjern overflødig løsning fra den impregnerte stripen med en påfølgende stripe. Tørk ved hjelp av en klessnurr. Den angitte mengden reagens er ganske nok til fremstilling av hundrevis av strimler på 250 * 100 mm.
Papir i fravær av lys har blitt lagret i flere tiår uten å endre egenskapene, men hvis det fortsatt er mørklagt, bør du ikke fortvile. Det kan gå dårlig av en banal grunn: rør med kaldt vann lekker ut, og vannet kloreres. I dette tilfellet må du invitere verdigheten. teknikk, eliminere funksjonsfeilen og behandle indikatorpapiret med gassformig svoveldioksid. Om noen sekunder kommer displayet tilbake.
Avslutningsvis, og for fullstendighetens skyld, vil jeg gi litt mer informasjon. Skriv inn "World" der de tegner, finn alle nyanser av blått.

Så (med en feilmargin på 10%):
SVART - nitratkonsentrasjonen er høyere enn 1000 mg / kg produkt.
det er veldig farlig (dessverre så jeg på dette) - alvorlig forgiftning er garantert
SVART-BLÅ - 1000 mg / kg - alvorlig forgiftning.
BLÅ 750 mg / kg --........
LYS BLÅ - 500 mg / kg - kvalme, frysninger ... ("bakrus")
FARGE - 250 mg / kg - ubehag, svakhet.
BLÅ - 100 mg / kg - gyldig
SV. BLÅ - 50 mg / kg - sikker.
HVIT mangler - ideelt.


Kanskje dette er alt. Metoden er ikke ideell (det er også flekker på solen). Fargede juice må sammenliknes med en kontroll (enkel) papirbit.
All god helse og god appetitt!
Kommentarer (5)
 1. ALPom
  #1 ALPom gjester 17. januar 2014 16:38
  0
  Prøveprosedyren er ikke fullstendig beskrevet.
  Utdrag fra skoleverkstedet:
  Utføre en testanalyse

  1. Hell 25-50 ml standard KNO3-løsninger og vannprøver, klemte planter, frukt- og grønnsaksjuicer i kjemiske glass, tilsett strimler av jodstivelsespapir tilberedt på forhånd.
  2. Fjern stripene og lufttørk etter 10 minutter.
  3. Påfør en dråpe sulfanilinsyre og a-naftylaminløsninger på hver strimmel jodstivelsespapir. Etter omtrent 5 minutter farging vises, hvis intensitet avhenger av konsentrasjonen av nitrationer.
  4. Etter farging, kan du konkludere om den omtrentlige konsentrasjonen av nitrationer ved å bruke dataene i tabell 1

  Jeg vet ikke hvor jeg skal få sulfanilinsyre og naftylamin.
  I den formen som er gitt av forfatteren, vil ikke prøven fungere: fargen avhenger av fuktigheten til papirstrimmelen og av impregnering av papiret med løsningen, og ikke av nitratinnholdet.
 2. Iskander
  #2 Iskander gjester 21. mars 2014 16:00
  1
  Og jeg prøvde, og det viste seg på agurker!
  Sulfaminsyre kan erstattes med vanillin eller sulfanilamid (apotek
 3. Vitali
  #3 Vitali gjester 18. april 2014 10:28
  0
  Tull. Nitrationer viser praktisk talt ikke oksiderende egenskaper i løsningen, derfor vil ikke jod dannes fra kaliumjodid, og papirene dine blir ikke flekker.
 4. kjemiker
  #4 kjemiker gjester 31. januar 2017 17:58
  1
  Forfatteren glemte tilsynelatende den enkle og tilgjengelige ionometri-metoden. Enheten koster selvfølgelig penger, men ikke enormt. Og dette er mye mer nøyaktig enn all denne sjamanismen.
 5. Ilya
  #5 Ilya gjester 11. august 2017 17:54
  0
  Vitaly,
  Vel, tilsett konsentrert svovelsyre og varme. Allerede oksiderer salpetersyre kaliumjodid.

Les også

Feilkoder for vaskemaskiner