Doe het zelf
Masterclasses, instructies, nuttige tips, recepten.
» »Welke frees neemt de peiling
Soms is het nodig om de buitenring van het lager langs de diameter of het uiteinde te groeven. Gezien de hoge hardheid van lagerstaal, welke snijder moet voor deze bewerking op een draaibank worden gekozen?
Welke frees neemt de peiling

Een beetje theorie ...


Na uitharding en daaropvolgend lage-temperatuurontlaten, moet de hardheid van dragend staal ten minste HRC 62 zijn. Bovendien bevat het ongeveer 1% koolstof en 1,5% chroom, wat de kwaliteit van het uitharden van dragend staal over het gehele volume van het product waarborgt.
Het harden van dit metaal wordt uitgevoerd bij een temperatuur van 830 ° C in olie, gevolgd door gedurende minimaal twee uur temperen bij een temperatuur van 160 graden Celsius.
Het is duidelijk dat niet elk gereedschap in staat zal zijn om lagerstaal met de bovengenoemde eigenschappen te verwerken. De hardheid van gereedschapsstaal van klasse P6M5K5, P9, P9M4K8, P18 is bijvoorbeeld niet meer dan HRC 59 en de kwaliteiten U7, U8, U10, U12, P6 afhankelijk van het temperregime na afschrikken variëren van HRC 59 tot HRC 63.

Cutter testen


Gezien het feit dat sommige gereedschapsstaalsoorten, met minder of vergelijkbare hardheid, duidelijk niet geschikt zijn voor het bewerken van lagers, zullen we proberen twee snijders voor deze doeleinden te gebruiken: van T15K6-staal en met een inbus (andere namen: borazon, cubonite, kingsongite, kiborite).
Om de geslepen snijder nauwkeuriger in de gereedschapshouder te installeren, zullen we de basis "doorsnijden" en de lagerring zo scheef mogelijk precies in de boorkop plaatsen.
Welke frees neemt de peiling

Welke frees neemt de peiling

We zullen proberen het eindvlak van de ring met een snelheid van 315 rpm in verschillende passages te verwerken met een minimale spaanafnamedikte en zonder het gebruik van snijvloeistof (koelvloeistof).
Welke frees neemt de peiling

Visueel ziet de verwerkingskwaliteit er redelijk goed uit, maar de snijder is saai en moet opnieuw worden geslepen.
Welke frees neemt de peiling

Voor de tweede keer bij het slijpen van de snijder is de hoofdhoek negatief, we gebruiken koelvloeistof en verminderen de rotatiesnelheid van de cartridge van 315 tot 250 rpm. We gebruiken ook, zoals voor het eerst, de minimale stroom.
Welke frees neemt de peiling

Welke frees neemt de peiling

Op het eerste gezicht ziet het bewerkingsoppervlak er vrij glad uit, maar de snijder faalde opnieuw en werd tegelijkertijd niet alleen saai, maar de snijkant van het inzetstuk was afgebroken.
Welke frees neemt de peiling

Probeer nu een snijder met een inzetstuk van de Elbor met een snelheid van 315 tpm zonder koelvloeistof te gebruiken.
Welke frees neemt de peiling

We zullen de binnen- en zijoppervlakken van de lagerring verwerken met behulp van verschillende passages.
Welke frees neemt de peiling

Welke frees neemt de peiling

De met elbor behandelde oppervlakken zien er van zeer hoge kwaliteit uit, en het inzetstuk zelf heeft helemaal niet geleden, hoewel chips en spleten op sommige plaatsen zichtbaar zijn op het metalen frame.
Welke frees neemt de peiling

Welke frees neemt de peiling

Laten we na de derde maalbraai proberen om de T15K6-snijder te gebruiken met een lage snelheid van 115 rpm, omdat de diameter van de lagerring nog 105 mm is. Maar al aan het begin van de groef was de snijplaat beschadigd - deze moest worden afgebroken en de bewerking moest worden gestopt.

bevindingen


Als we maar een defecte T15K6-frees niet tegenkwamen, dan is deze duidelijk niet geschikt voor het bewerken van lagerstaal onder alle snijomstandigheden.
Een ander ding is een snijder met een inzetstuk van Elbor.Hij zorgde voor de kwaliteit van de verwerking en leed tegelijkertijd helemaal niet.
Welke frees neemt de peiling

Bekijk de video


Ga terug
Opmerkingen (2)
 1. Oleg Goryunov
  #1 Oleg Goryunov bezoekers 17 augustus 2019 14:05 uur
  0
  Er zijn zelfs meer moderne keramische materialen voor metaalverwerking met een hardheid van meer dan 70-80 Rockwell-eenheden, dit zijn VOK-60 en VOK-72. En de meest resistente is hexoniet, ze kunnen zelfs harde legeringen verwerken.
 2. Gast Victor
  #2 Gast Victor gasten 18 augustus 2019 11:59
  0
  Het wordt stil verwerkt door de T5K10-snijder. Bij lage snelheden en invoer.

Lees ook

Foutcodes voor wasmachines