Doe het zelf
Masterclasses, instructies, nuttige tips, recepten.
» »Hoe snijdt en slijpt u nieuwe tanden op een oude zaag
Na veel spijt verliezen de tanden van een ijzerzaag op een boom hun vorm, worden ze kleiner en worden ze niet meer effectief. Moet je echt een nieuw zaaggereedschap kopen? Maar hiermee kunt u wachten en proberen nieuwe tanden te snijden op de oude zaag, na het slijpen die weer klaar zal zijn voor volledig werk.
Nieuwe tanden zagen en slijpen op een oude zaag

Zal nodig hebben


Naast de oude ijzerzaag voor hout met versleten tanden, hebben we voor ons doel nodig:
  • apparaat voor het snijden van tanden (nietmachine);
  • een hamer;
  • molen of amarilschijf;
  • trihedral bestand;
  • klem voor het vasthouden van de zaag tijdens het slijpen;
  • klein dicht karton.

Nietmachine ontwerp


Je kunt het zelf doen in een thuisworkshop. De belangrijkste knopen die de tanden snijden is een matrix met een doorgaande gleuf met een driehoekige vorm, in plan gelijkend op de vorm van een zaagtand. De stempel die de matrix binnentreedt, kan om zijn as roteren.
Nieuwe tanden zagen en slijpen op een oude zaag

Om tanden van verschillende hoogten te snijden, is er een instelbare nadruk die naar de ene of de andere kant kan worden verschoven, wat leidt tot een verandering in de diepte en dus de hoogte van de tand. Dit is mogelijk vanwege langwerpige gaten en bouten die de aanslag aan de basis van de nietmachine bevestigen.
De dobbelsteen en pons moeten in elkaar passen met een minimale maar gegarandeerde speling. De werkende (snij) randen van deze twee delen moeten 90 graden zijn.

Een nietmachine gebruiken


Nieuwe tanden zagen en slijpen op een oude zaag

Onze tool is uiterst eenvoudig. Niettemin, om de prestaties van de nietmachine te testen, vaardigheden op te doen en vertrouwen in het werken ermee, zal een beetje training geen pijn doen.

Snijden tanden op een kartonnen blanco


Om dit te doen, installeert u de nietmachine op een solide en massief oppervlak, tilt u de pons en eronder op de matrix, totdat deze contact maakt met de aanslag, installeren we een kartonnen vel. Vervolgens laten we de pons op het oppervlak van het karton zakken en brengen een harde slag op de kolf van de pons. Het resultaat is een uitsparing.
We verplaatsen het karton een stap naar rechts of links en herhalen de bewerking. We halen het materiaal onder de werklichamen van de nietmachine vandaan en zien het tandprofiel omgeven door twee inkepingen. Door de snijprocedure voort te zetten, kunnen we het vereiste aantal tanden krijgen. Hier eindigt onze training.

Felling tanden op een oud zaagblad


We beginnen met het verwijderen van oude tanden. Dit kan met behulp van een slijpmachine of een amarilwiel. Het resultaat moet een rechte lijn zijn, die zal dienen als basis voor het snijden van nieuwe tanden.
Net als de vorige keer hebben we de nietmachine op een massieve basis geplaatst: een stuk rail, een aambeeld, een metalen pannenkoek, enz. Natuurlijk stellen we vooraf de snijdiepte en -hoek in, die wordt bepaald door het type zaag en de grootte ervan.
Nieuwe tanden zagen en slijpen op een oude zaag

Waarschuwing! Als we tanden aan slechts één kant van het mes snijden, dan zal het metaal, dat elasticiteit heeft, in één richting leiden en aan het einde van het werk zal het een gebogen vorm aannemen. Om dit te voorkomen, is het noodzakelijk om 3-4 tanden aan één kant van het mes te snijden, het om te draaien en hetzelfde aantal tanden aan de andere kant te snijden.
We plaatsen een metalen plaat tussen de matrijs en de pons tot aan de aanslag in de limiter en houden deze met één hand vast, met de hamer slaan we met de hamer een harde slag op de kolf van de pons.
Nieuwe tanden zagen en slijpen op een oude zaag

We verplaatsen het mes met één tand en herhalen de bewerking opnieuw.Maak je bovendien geen zorgen dat de basis van de holtes tussen de tanden is afgerond: tijdens het slijpen zullen ze de nodige vorm aannemen.
Nieuwe tanden zagen en slijpen op een oude zaag

Slijpen van nieuwe tanden van een oude zaag


Hiervoor gebruiken we traditioneel een trihedraal vijl, maar om aangrenzende tanden niet te beschadigen, slijpen we een van de gezichten op een amaril. Ook maakt een dergelijke innovatie de vorming van de noodzakelijke geometrie van de bodem (basis) van de holte tussen de tanden mogelijk.
Nieuwe tanden zagen en slijpen op een oude zaag

Voor het slijpen van de zaag is het handig om een ​​houten klem te gebruiken, die uit twee wiggen bestaat - breed en smal. Wide heeft de mogelijkheid om twee pinnen te draaien. Een zaagblad wordt onder het voorste deel gelegd en een smalle wig wordt vanaf de zijkant van de achterrand naar binnen geduwd, waardoor een brede wig het blad naar de basis van ons apparaat drukt.
Nieuwe tanden zagen en slijpen op een oude zaag

De tand moet niet van onder naar boven worden geslepen, zodat het metaal niet om de rand van de tand wikkelt, maar van boven naar beneden, waarna het metaal eenvoudig wordt afgesneden en de rand van de tand scherp wordt.
Nieuwe tanden zagen en slijpen op een oude zaag

Bekijk de video


Ga terug
Reacties (0)

Lees ook

Foutcodes voor wasmachines