Doe het zelf
Masterclasses, instructies, nuttige tips, recepten.
» » »Wat te maken van de overblijfselen van zeep?
Zeep wordt zelden volledig gebruikt. Wanneer een klein stukje overblijft, kopen mensen liever een nieuwe reep. Restanten zijn tenslotte onhandig om te gebruiken. Maar het weggooien is jammer, dus een paar oude stukken kunnen zich thuis ophopen. Van dergelijke kruimels is het heel goed mogelijk om een ​​volwaardig stuk van een nieuwe zeep te maken.
Wat te maken van de overblijfselen van zeep

Waarvan maak je zeep?


Zeep maken is een nuttige hobby. Meestal moet je een zeepbasis kopen in gespecialiseerde winkels, maar dit recept is alleen gebaseerd op overblijfselen en je eigen verbeelding. Verplichte ingrediënten zijn:
 • 1 glas gevuld met restanten;
 • water;
 • 1 eetlepel plantaardige olie;
 • smaken optioneel.

Dit recept is uitsluitend gebaseerd op geïmproviseerde hulpmiddelen, dus als smaakstof kun je gebruiken wat er in huis is. De schil van een sinaasappel of citroen geeft bijvoorbeeld het bijbehorende aroma en havermout laat de reep eruit zien als een cosmetisch product met een mild reinigend effect. Je kunt ook naar wens voedingskleurstoffen, honing, etherische oliën en vele andere ingrediënten gebruiken.

Hoe zeep koken?


Voordat u verdergaat met de actieve fase van het maken van zeep, is het noodzakelijk om restanten te bereiden. Het verzamelen van 1 glas gevuld met restanten is niet eenvoudig, het kost veel tijd. En de stukjes beginnen te verouderen en uit te drogen. Daarom is het in eerste instantie de moeite waard om ze met water te gieten zodat het de restanten bedekt. Maar niet meer. In deze toestand moet u de 'zeepbasis' een dag verlaten.
Wat te maken van de overblijfselen van zeep

Gedurende de dag dat ze in de vloeistof zijn, zullen de restanten zacht worden en gedeeltelijk oplossen in water. De pot met deze stof moet op een klein vuur worden gezet.
Wat te maken van de overblijfselen van zeep

Het mengsel moet constant worden geroerd, omdat de restanten eenvoudig kunnen branden. Hoewel dit niet van invloed is op het vermogen om zeep te maken, is het bijna onmogelijk om de geur van verbranding te verwijderen. Houd de pan in brand totdat het mengsel kookt.
Wat te maken van de overblijfselen van zeep

Voeg al geurstoffen toe nadat de stukjes zeep een homogene zeepbasis zijn geworden. Haal na het koken de pan van het vuur en voeg olie en andere ingrediënten toe als je wilt.
Wat te maken van de overblijfselen van zeep

Terwijl het mengsel heet is, wordt alles gemengd tot een glad mengsel.
Help! Het is niet eng als in het zeepmengsel niet alle stukken zeep volledig oplossen. Kleine stukjes zeep hebben geen invloed op de textuur van de afgewerkte reep.
In de laatste fase wordt het zeepmengsel in vormen gegoten.
Wat te maken van de overblijfselen van zeep

Het kunnen cupcake- of koekjesvormen, met de hand gemaakte folies of kartonnen dozen zijn, evenals speciaal aangeschafte vormen.
Wat te maken van de overblijfselen van zeep

Na een paar uur zal de zeep bij kamertemperatuur uitharden. Als er geen geschikte vorm was, kan een interessant figuur met een gewoon mes uit de afgewerkte staaf worden gesneden. En verzamel de restjes om te gebruiken voor de nieuwe zeepcyclus.
Wat te maken van de overblijfselen van zeep

Bekijk de video


Ga terug
Opmerkingen (2)
 1. Sergo
  #1 Sergo gasten 31 mei 2019 14:26 uur
  1
  overblijfselen gemaakt van overblijfselen. kleine vormen.
 2. VEKTOR
  #2 VEKTOR gasten 8 juni 2019 20:40 uur
  0
  Het belangrijkste is om niet te laten vallen.

Lees ook

Foutcodes voor wasmachines