Doe het zelf
Masterclasses, instructies, nuttige tips, recepten.
» » » »Restauratie en decoupage lampenkap
Nu wordt het modieus om een ​​huis te decoreren met onafhankelijk gemaakte producten. Unieke items, interieurartikelen gemaakt in vintage stijl of versierd met behulp van foto's, stukjes van de borst van de grootmoeder zullen helpen om de kamer ongebruikelijk te maken. Het artikel is gewijd aan het versieren van een oude plastic lampenkap van een tafellamp met behulp van de techniek "decoupage».
Vaak is het voordat je iets decoreert, nodig om het oppervlak te herstellen. Laten we het hebben over het versterken en uitlijnen van de plastic lampenkap voor latere decoratieve decoratie.

Decoupage lampenkap restauratie


Toen ik de lampkap al had gerestaureerd en ontkoppeld, kwam het product bij mij met veel kleinere gebreken dan nu. Bovendien verborg de donkere kleur van het geselecteerde motief alle onregelmatigheden van het licht. Maar een lampenkap is een object dat per definitie licht doorlaat.
Onlangs viel een bureaulamp in mijn handen. Haar lampenkap had duidelijke tekeningen, florale ornamenten. De eigenaren slaagden erin zich te vervelen met de tekening, en bovendien had alles gebreken: lijnen van een balpen getekend door een kind. Bij nadere inspectie werd het merkbaar dat op sommige plaatsen het plastic barstte.
Restauratie en decoupage lampenkap

Om deze lampenkap los te koppelen, besloot ik om lichte motieven te nemen. De keuze viel op de delicate tulpen tegen de achtergrond van een houten ornament, groen en tederheid van bloemen wonnen me over.
cfkatnrf

In de kleur van grijze tinten van het servet keek ik naar het kant van katoen (kant) voor het verwerken van de onderkant van de lampenkap.
Ik wil graag meer vertellen over de restauratie van dit interieuritem.

De oude coating verwijderen


De lamppoot is wit zodat hij geen verf krijgt, we bedekken hem met kranten.
wikkelen

Voordat u begint met enige vorm van decoratie, moet u begrijpen wat voor soort object het is en waarvan het is gemaakt. Ik zag dat de lampenkap zelf plastic was, bijna transparant, en bovenop was hij bedekt met stof die volgens het patroon was gesneden en stevig aan het oppervlak was gelijmd.
Een poging om de stof te verlichten met waterstofperoxide leidde tot niets, alleen stof en vuil bleef achter op de watten.
Restauratie en decoupage lampenkap

Restauratie en decoupage lampenkap

Het bleek dat de tekeningen op stof waren gedrukt, het plastic zelf heeft geen patroon.
Door servetten en stukjes oud behang aan te brengen, realiseerde ik me ook dat de bloemen er toch doorheen schijnen.
Restauratie en decoupage lampenkap

Restauratie en decoupage lampenkap

Het werd duidelijk dat de stof moest worden verwijderd. Of het nu gewoon wit of crème was, je kon er direct bovenop decoupage proberen.
Dus we raken de oude stof kwijt. Ik vond de naad en begon voorzichtig de stof te scheiden van het oppervlak waarop deze is gelijmd. Van tijd tot tijd verloor de lijm zijn kleefeigenschappen en scheidde de stof zich gemakkelijk, maar niet overal.
Restauratie en decoupage lampenkap

Dit moet heel voorzichtig gebeuren: op verschillende plaatsen waar barsten waren, slaagde de lampenkap erin te barsten.
Restauratie en decoupage lampenkap

Ik was klaar om het werk te voltooien en het ding te brengen waar het hoort, dat wil zeggen in de prullenbak, maar de interesse in creativiteit werd overweldigd. Dus moesten de scheuren worden hersteld.

Restauratie, werken met scheuren


Net als de vorige keer begon ik met de restauratie van binnenuit (kleine stukjes lijmen) en van voren (witte servetten lijmen).
Restauratie en decoupage lampenkap

Restauratie en decoupage lampenkap

De vorige keer gebruikte ik witte verf in plaats van een primer: de lampenkap was bedekt met zelfs papier van dezelfde kleur. Ik begon plastic te schilderen en nu.
Restauratie en decoupage lampenkap

En hier is wat ik kreeg toen ik de lamp aan deed:
Restauratie en decoupage lampenkap

Alle onregelmatigheden, scheuren, vlekken waren perfect zichtbaar in het licht. Het werd duidelijk dat het servet ze niet zou verbergen.Het was nodig om iets te doen. Een paar dagen van reflectie leidde me tot het feit dat de verf moet worden afgewassen (het is goed dat het niet waterdicht was).
Onder een stroom warm water veegde ik heel voorzichtig alle verf met een spons, met uitzondering van een scheur. De pleisters waren ook allemaal weggewassen. En het werk begon opnieuw.
Restauratie en decoupage lampenkap

Ik koos een tijdje voor stopverf (primer). De keuze werd gemaakt op de collectie acrylaat vochtbestendige “stopverf” van het inzamelbedrijf: de fabrikant belooft dat het ideaal geschikt is voor decoratieve coatings, en wat is een servetmotief, zo niet een decoratieve coating?
Restauratie en decoupage lampenkap

Ik ging verder met de restauratie-experimenten, die allemaal werden uitgevoerd met de lamp aan, om de mate van transparantie te beoordelen. Scheuren van binnenuit en de voorkant (zo niet concaaf) werden bedekt met meerdere lagen plakband (in kleine vierkantjes gesneden en gelijmd, proberen bubbels te vermijden).
Restauratie en decoupage lampenkap

De tweede stap was de eerste grondlaag op de lamp. Eerst sloot ik grote scheuren op en begon toen de samenstelling op het hele oppervlak aan te brengen.
Restauratie en decoupage lampenkap

En dan het probleem: het lag precies op sommige plaatsen, op sommige plaatsen werd het dikker, op sommige - het liet licht binnen. Ik wanhoopte niet, bracht de pasta aan en liet een paar uur drogen. Na deze tijd probeerde ik het oppervlak te schuren met schuurpapier nr. 60 en ontdekte dat alle hobbels heel gemakkelijk te glad zijn.
Restauratie en decoupage lampenkap

Nadat de eerste laag was opgedroogd, begon ik (met de lamp aan!) De primer dikker en bolder aan te brengen, met brede slagen, om te proberen ervoor te zorgen dat het licht uniform werd doorgelaten. Nadat het oppervlak is opgedroogd, kan het worden gepolijst en is het klaar voor verder werk.
Nadat het hoofdgedeelte is opgedroogd, kunt u pasta's toevoegen aan die plaatsen waar punten, scheuren of andere defecten zichtbaar zijn. Dit is handig om te doen met karton, het gebruiken als een spatel. Laat opnieuw drogen, of je kunt het drogen met een haardroger.
sushim

Hier is de lampenkap na het aanbrengen van "stopverf" en het slijpen van het oppervlak:
Restauratie en decoupage lampenkap

Het is nu duidelijk dat het weefselmotief duidelijk zichtbaar zal zijn wanneer de lamp aan en uit is.

kleur


Na het primen verf ik de lampenkap gewoon met grijze verf. Er is nog een klein geheimpje: ik tint (voeg kleur toe) de verf in normale waterverf. Natuurlijk kweek ik het niet met water, maar ik voeg een stuk waterverf toe aan de verf en meng het lang totdat de kleur uniform wordt.
Restauratie en decoupage lampenkap

Restauratie en decoupage lampenkap

Kleur moet in de hoek worden geprobeerd: is het donker? Voeg in het donker witte verf toe en meng opnieuw.
Restauratie en decoupage lampenkap

Nu is het heel eenvoudig: ik schilder met een brede kwast en lijn de verflaag uit, als er op sommige plaatsen een textuur is in de vorm van kleine krassen, dan is dit niet eng en zelfs interessant. Het is nog steeds wenselijk om in één gekozen richting te schilderen (van boven naar beneden of in een cirkel).
Restauratie en decoupage lampenkap

Dat is alles, nu is de lampenkap op elke manier klaar voor decoratie! U kunt decoupage uitvoeren of u kunt linten gebruiken of schilderen met acrylverf, waardoor het geselecteerde patroon ontstaat.

Tedere lelies: lampenkap decoupage


Huisvrouwen die houden van en weten hoe ze leuke kleine dingen en interieurartikelen met hun eigen handen kunnen maken, zullen geïnteresseerd zijn in een dergelijke decoratiemethode als decoupage. Dit is het ontwerp van elk oppervlak met kleurmotieven van drielaagse servetten. Inderdaad, er zijn soms heldere, mooie patronen op servetten die je bijvoorbeeld wilt overbrengen naar een lampenkap. Zo'n tafellamp zal er goed uitzien, zowel in de slaapkamer als in de woonkamer, en decoupage-motieven kunnen worden gekozen in overeenstemming met het algemene interieur van de kamer.
In het vorige deel van het artikel hebben we de stadia van het voorbereiden van het oppervlak voor decoratie al in detail onderzocht. Laten we het samenvatten.
Verf is niet geschikt als primer en restauratie met witte servetten is niet geschikt, omdat het zichtbaar is door plastic. We hebben de scheuren van binnenuit met een transparant plakband gesloten en vervolgens stopverf (primer) op het oppervlak aangebracht, dat vervolgens lang met schuurpapier nr. 60 is gepolijst.
Restauratie en decoupage lampenkap

De volgende stap is een grondige behandeling van kleine scheurtjes en onregelmatigheden met deze pasta.
Breng na het schuren twee lagen verf aan en onze lampenkap is na het drogen klaar voor decoratie.

Servetbereiding en decoupage


Nadat het oppervlak is opgedroogd en klaar is voor decoratie, moet u servetten kiezen en voorbereiden. De kwaliteit van de afbeelding heeft grote invloed op het uiteindelijke uiterlijk van het object dat wordt opgesteld.
Aanbevelingen voor het kiezen van servetten:
drielaagse doekjes zijn beter dan tweelaags;
kies motieven rekening houdend met het feit dat ze moeten worden gesneden, dat wil zeggen zonder kleine details;
hoe helderder de kleuren, hoe beter, krijg niet te lichte en te donkere servetten.
Voordat je begint met het decoreren van de lamp, scheid je de kleurrijke laag van het servet, strijk je de vouwen van binnen naar buiten met een strijkijzer. Knip daarna de motieven uit.

Waarschuwing! Je kunt eerst de motieven uitsnijden, vervolgens de lagen scheiden en pas daarna strijken. Kies een handige optie.

Als lijm, verspreid behanglijm een ​​beetje dunner dan voor het lijmen van muren.
Denk na over de samenstelling: bevestig servetten aan de lampenkap, stel je het eindproduct voor. Als een oplossing wordt gevonden en een idee verschijnt, kunt u doorgaan met ontkoppelen.
Breng lijm aan met een brede borstel op de plaats waar het motief zal komen. Bevestig vervolgens het motief met de kleurrijke kant naar boven, in een poging het in het midden vast te zetten en maak vervolgens de randen glad. Als alles correct is gedaan, gaat het servet zelf gelijkmatig naar bed, je hoeft het alleen maar een beetje te helpen. Dit papier is erg dun en je moet er voorzichtig mee omgaan. We kunnen zeggen dat er geen ruimte is voor fouten.
Restauratie en decoupage lampenkap

Restauratie en decoupage lampenkap

Bedek geleidelijk het hele oppervlak of een deel ervan met motieven, in overeenstemming met uw idee. Afhankelijk van het motief moet het figuur geheel of gedeeltelijk worden gecombineerd. Voor sommige patronen is geen match nodig.
Restauratie en decoupage lampenkap

Restauratie en decoupage lampenkap

In dit voorbeeld begon ik het oppervlak van boven naar beneden te vullen: ten eerste - een grijze achtergrond met boommotieven, onder - bloemen en zelfs lager - ook bloemmotieven. Het blijkt zoiets als een bloembed van lelies.
Het resulterende patroon kan pas echt worden gezien na het drogen. Tegelijkertijd is het mogelijk en zelfs noodzakelijk om het te drogen met een haardroger, omdat u tegelijkertijd nog steeds kleine onregelmatigheden en andere defecten kunt elimineren. Doe de lamp aan en kijk wat er gebeurt.
Restauratie en decoupage lampenkap

Restauratie en decoupage lampenkap

Laatste hand


Versier (lijm) de bovenkant van de lamp.
Restauratie en decoupage lampenkap

Kijk naar de resulterende foto: misschien moet er een element worden getekend. In dit geval markeerde ik met een eenvoudig potlood de bloemen die op een lichte achtergrond vielen.
Een laag transparante behanglijm dient als vernis. Het droogt binnen een paar uur.
Om de onderkant van de lamp te hanteren, nam ik een grijze tape die bij de stijl past. Ik bevestig het op een paar druppels lijm van een lijmpistool.
Restauratie en decoupage lampenkap

Restauratie en decoupage lampenkap

Restauratie en decoupage lampenkap

Als laatste akkoord legde ik textielbloemen op de kruising.
U kunt nu de beschermlaag van de lampvoet verwijderen, deze met een flanel afvegen en de laatste foto maken.
Restauratie en decoupage lampenkap

Restauratie en decoupage lampenkap

Restauratie en decoupage lampenkap

Restauratie en decoupage lampenkap

Restauratie en decoupage lampenkap

toepassing


Lijst met benodigde materialen voor dit werk:
1. Lampenkap.
2. Primer of stopverf met vermelding van: "onder de decoratieve coating".
3. Schuurpapier.
4. Borstels.
5. Aquarel verven.
6. Waterdichte witte verf.
7. Servetten met geschikte motieven.
8. De vlecht.
9. schaar.
10. Lijmpistool.
11. Plakband.
Ga terug
Opmerkingen (2)
 1. Mira
  #1 Mira gasten 10 augustus 2017 12:58
  0
  Een zeer nuttig artikel, alles hersteld wat mogelijk was en nu ziet alles er heel netjes en opgeruimd uit.
 2. Vasilina
  #2 Vasilina gasten 10 december 2018 09:49
  0
  Goede restauratie. Maar het is jammer dat de lampenkap ondoorzichtig bleek te zijn ((

Lees ook

Foutcodes voor wasmachines