Doe het zelf
Masterclasses, instructies, nuttige tips, recepten.
» » »DIY Van de Graaff-generator
Dit zijn instructies over hoe ik de Van de Graf Generator met mijn eigen handen heb gebouwd van onnodig afval van iemand anders. Hier is het op de foto:Het eerste wat u moet doen, is dus alle benodigde componenten monteren. Ze omvatten: 1 potlood, twee oude gedroogde pasta's, een stuk PVC-pijp, een dode gloeilamp, een lang stuk kauwgom, een paperclip, aluminiumfolie, plakband, een kleine motor van het speelgoed, een negen-volt batterij en wat draad, goed, de basis is houten plaat. Alles is zichtbaar op de foto:


De eerste stap in uw acties is het boren van een gat voor de buis aan de basis van de basis. Het is noodzakelijk om een ​​boor te nemen met een veerboor met de vereiste diameter, zodat de PVC-buis goed past.


Vervolgens maak je twee doorgaande gaten door beide zijden van de buis. De afstand tussen de gaten is zodanig dat bij het inbrengen van de pasta en de interferentie tussen de tandvleespasta's, zodat de tandvlees enigszins wordt uitgerekt. Zorg ervoor dat het elastiek niet te strak zit, anders stopt de motor.
 

Vervolgens maken we nog twee gaten in de buis. Het eerste gat moet net boven het eerste op dezelfde as worden geboord. Het tweede gat moet direct loodrecht op de bodem staan. Kijk goed naar de foto:


Nu moet u de inkt uit de pasta verwijderen. Ik gebruikte een lintstropdas, zoals die met vuilniszakken, om de pasta schoon te maken. Wat denk je zelf.


Vervolgens snijd je een stuk pasta langs de lengte van de binnendiameter van de PVC-buizen. Neem vervolgens een paperclip en snijd een stuk van voldoende lengte zodat het stuk minstens een centimeter uit de buis steekt. Zie foto:


Zoals je misschien al geraden hebt, hebben we twee van deze rollen nodig. Voor de montage moet een diëlektrische film worden gemonteerd. Het is gemaakt van plakband en onze kauwgom. Het elastiek wordt met tape verlijmd zodat de kleefzijden aan elkaar worden gelijmd. U hoeft zelfs geen strook plakband te lijmen, maar gewoon een elastische band van bovenaf op onze rollen te drukken.
Neem vervolgens een potloodgum en monteer ons ontwerp zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding. Voor een betrouwbare verbinding met superlijm is de motoras aan de gum en paperclip gelijmd.


De volgende stap is het toevoegen van borstels die lading verzamelen. De onderste borstel, zoals te zien in de afbeelding links, gaat door het gat in het onderste gedeelte, het uiteinde van de draad moet vlekkerig zijn. U moet ervoor zorgen dat de borstels zich in de buurt van het elastiek bevinden, maar mogen het niet raken. De bovenste borstel, zoals weergegeven in de afbeelding rechts, gaat door het bovenste gat.


De volgende fase en de finale - we lijmen de verbrande lamp met een stuk aluminiumfolie. Een sleutelrol bij het leveren van aluminiumdraad is meer lading om het zoveel mogelijk te verzamelen. Vervolgens verbinden we de bovenste draad met deze folie op de lamp en plaatsen we onze elektrodelamp op de bovenkant van de hele structuur. Nou, dat is wat je nu weet hoe je de Van de Graf-generator zelf moet bouwen.


Dat is alles! Nou, nu kun je spelen met statische elektriciteit


Voor referentie:


Het werkingsprincipe van de Van de Graaff-generator lijkt sterk op het principe van de Wimshurst-machine, maar in plaats van roterende schijven, gebruikt het een bewegende riem op twee katrollen. De riem wordt geëlektrificeerd door wrijving tegen de onderste riemschijf (in grote machines wordt deze bovendien voorzien van spanning van een hoogspanningsbron, in kleine is er voldoende wrijving), en aan het bovenste uiteinde van de riem wordt de lading verwijderd en verzamelt zich op het oppervlak van de bal. Grote Van de Graaff-generatoren zijn in staat spanningen van miljoenen volt te ontwikkelen en zijn enkele meters hoog.


Ga terug
Opmerkingen (23)
 1. [) eNiS
  #1 [) eNiS gasten 12 september 2010 18:14
  1
  Ik heb het eerder geprobeerd, het is niet gelukt, misschien werkt het nu wel glimlach
 2. TYT
  #2 TYT gasten 5 januari 2011 14:07
  1
  maar het lukte me niet om het te doen ... ik heb het eerder verzameld, maar afgezien van het zoemen van de motor, gebeurde er niets: (((
 3. feelloff
  #3 feelloff gasten 5 januari 2011 15:14
  0
  Het was nodig om een ​​eerste lading te geven door een glazen of ebbenhouten toverstaf op wol of haar te wrijven. . .
 4. nieuweling
  #4 nieuweling gasten 5 maart 2011 13:17
  3
  Waar is de draad van de onderste borstel op aangesloten?
 5. NOTFRONT
  #5 NOTFRONT gasten 5 maart 2011 16:57
  0
  Zie de laatste foto. De eerste borstel is een grote bovenste elektrode, de onderste is een kleine elektrode.
 6. nieuweling
  #6 nieuweling gasten 5 maart 2011 17:21
  0
  Ik zal proberen te verzamelen. koel
 7. electro
  #7 electro gasten 30 mei 2011 20:23
  0
  Hoe is het gebeurd?
 8. wetal
  #8 wetal gasten 17 oktober 2011 18:58
  0
  uitstekend, maar de temperatuur van de vonk wat voor propaan kan het ontsteken
 9. felex
  #9 felex gasten 22 april 2012 08:12
  1
  en waar sluit ik de onderste borstel aan?
 10. wallevasya
  #10 wallevasya gasten 11 mei 2012 16:53
  0
  ja, waar sluit ik de onderste borstel aan?
 11. Svaboda
  #11 Svaboda gasten 29 april 2013 10:48
  0
  De mensen. Je moet weten dat straling daar wakker wordt, het zal je hersens tegelijk verslaan, net als Nikola Tesla, alleen logica en geheugen blijven over.
 12. Veent
  #12 Veent gasten 29 april 2013 22:10
  2
  Citaat: vrijheid
  De mensen. Je moet weten dat straling daar wakker wordt, het zal je hersens tegelijk verslaan, net als Nikola Tesla, alleen logica en geheugen blijven over.

  Laten we ons geen zorgen maken zolang er zulke begaafde genieën op deze planeet zijn als jij.
 13. Covox
  #13 Covox gasten 8 september 2013 23:32
  0
  Het gebruik van een gloeilamp in dit ontwerp is onjuist. De bol bovenaan de generator moet van onderaf open zijn en de tape MOET in de bol gaan. Alleen dan werkt het basisprincipe waarop het werk van de Van de Graaff-generator is gebaseerd: de lading van de tape gaat volledig over in de bol, omdat er is geen lading op het binnenoppervlak van de bol. In de onderste figuur - de juiste versie van de generator.
 14. idmail
  #14 idmail gasten 13 september 2013 22:09
  0
  De bol bovenaan de generator moet van onderaf open zijn en de tape MOET in de bol gaan

  Wat betreft de constructie, ik voeg alleen toe dat er ook een elektrisch borstelcontact moet zijn dat de lading van de tape verwijdert en verbonden is met het binnenoppervlak van de bol.

  Het lijkt me verrassend dat met een relatief lage spanning (vanwege het feit dat op het oppervlak van de tape de bol binnenkomt), vanwege de ontwerpkenmerken van deze generator, het mogelijk is om een ​​bol (elektrische capaciteit) op te laden, die al een veel hogere spanning heeft.

  Zo suggereert een dergelijke berekening zichzelf.

  Laat de spanning op de band 10 kV zijn en brengt elke seconde een lading van één tienduizendste coulomb over in de bol. Hetzelfde resultaat kan worden bereikt door een condensator met een capaciteit van 10 nF geladen tot 10 kV (10 nF = 0,1 mC / 10000 V) te ontladen aan de binnenkant van de bol.

  Als de bol in 10 seconden wordt opgeladen (of met 10 condensatoren, zoals iedereen past), is de spanning - 100 kilovolt en de elektrische capaciteit - 10 nF.

  Nu kan iedereen de opgeslagen energie in de condensatoren (10 stuks, 10 kV, 10 nF) vergelijken met de energie van een geladen bol (100 kV, 10 nF). Bedankt
 15. geleerde
  #15 geleerde gasten 5 oktober 2013 14:33
  2
  Ik weet niet welke idioot dit artikel heeft geschreven, in elk woord is er een fout en zijn er onjuiste eindes.
 16. Roma
  #16 Roma gasten 10 oktober 2013 23:07
  0
  het diagram zegt dat de positieve lading de onderste borstel van de hoogspanningsbron met een gelijkgerichte stroom is, en het negatieve naar de metalen plaat gaat, het is niet duidelijk waar en hoe het te plaatsen
 17. Yasha
  #17 Yasha gasten 6 november 2013 10:28 PM
  0
  Kortom, niets is duidelijk!
 18. Vova
  #18 Vova gasten 11 februari 2014 10:10
  0
  Het is me niet gelukt: ben:
 19. Aydar
  #19 Aydar gasten 11 mei 2014 15:36
  0
  Ik heb alles verzameld, het werkt niet, het is niet duidelijk wat het probleem is (en waar de onderste borstel moet worden aangesloten?
 20. Gast BG
  #20 Gast BG gasten 6 februari 2015 11:36
  0
  Hij werkte niet, ik moest sjamaniseren, leed een week, maar als gevolg daarvan verzamelde ik maar de vonken zijn erg klein!
 21. Martin
  #21 Martin gasten 25 maart 2015 17:36
  2
  Sorry, wie weet hoe je een eenvoudige elektrische generator moet monteren, doe het zelf ??? En als het niet moeilijk is om in detail te beschrijven hoe een "eeuwigdurende" motor te maken van een koeler van een computer en neodymiummagneten.
 22. Henri
  #22 Henri gasten 30 januari 2017 04:55 AM
  0
  [b] vrijheid [/ b],
  Luister, ik heb een vraag waar heb je natuurkunde gestudeerd?
 23. Igor
  #23 Igor gasten 20 november 2017 08:41
  0
  Een paar opmerkingen uit een puur hart. De Wimshurst-machine heeft een ander principe - elektrofoor. In de Van de Graaff-generator, de accumulatie van lading door mechanisch slepen. In principe: op de foto begrijp je niet hoe de lading wordt verwijderd, deze moet met een borstel in de geleidende bol worden verwijderd en er mogen geen draden uit steken, dit is het principe.

Lees ook

Foutcodes voor wasmachines