Doe het zelf
Masterclasses, instructies, nuttige tips, recepten.
» »Schudder voor het roeren van de beitsen oplossing
Een schudapparaat voor het roeren van de beitsoplossing zal een nuttig apparaat zijn voor radioamateurs die zelfgemaakte PCB-productie uitoefenen. Als basis van het apparaat kunt u een cd- of dvd-station gebruiken vanaf een computer met een werkbladuitbreidingsmechanisme. Als 'donor' gebruikte ik een veel gebruikte CD-ROM van LG.
Solution shaker

Het apparaat moet volledig worden gedemonteerd. Voor verder werk heeft u nodig:
- kunststof basis, met een motor en versnellingsbakuitbreidingsmechanisme,
- beweegbare lade,
- Voorpaneelbord met volumeregeling.

Voor de heen en weer gaande beweging van de bak gebruiken we een slingermechanisme. De tandwielen van de versnellingsbak moeten voorzichtig worden verwijderd. Het tandwiel dat in de tandheugel van de bak past, vergt wat verfijning. Van de tandwielranden aan de boven- en onderkant van het tandwiel moet u twee tanden verwijderen met een mock-mes, waardoor u ruimte vrijmaakt voor het installeren van de krukas. De as is een schroefdraadhuls en is aan de bovenzijde van het tandwiel bevestigd met een korte schroef.
Solution shaker

Solution shaker

De aangepaste versnelling moet worden gepast om ervoor te zorgen dat er geen obstakels zijn voor vrije rotatie. De schroefkop kan langs de baan van zijn beweging de basis raken. Deze moeilijkheid wordt geëlimineerd met een broodplankmes, het basisplastiek wordt verwijderd op de contactpunten met de schroefkop. Mobiele lade, voltooid volgens plan. Met behulp van een ijzerzaagblad wordt het rek verwijderd.
Solution shaker

Op de plaats waar de crank zich bevindt, wordt een gat in de lade gemaakt (in mijn geval ongeveer 20 bij 40 mm), om de montage te vereenvoudigen en te voorkomen dat de as van de crank over het bodemoppervlak van de lade raakt.
Solution shaker

Nu kunt u de versnellingsbak monteren en de mobiliteit van de onderdelen controleren.
Solution shaker

Om beweging over te brengen naar de lade, moet u een drijfstang maken.
Ik maakte een drijfstang van een dikke paperclip en twee elektrische aansluitingen, met een gat met een diameter van 3 mm. Werkstukken worden verbonden door solderen.
Solution shaker

De drijfstang is beweegbaar op de bak gemonteerd met behulp van de M3-schroef en een moer met een borgmoer. Draai op de as van de krukas M3 (zo lang als deze tegen de schroef aankomt die de schroefdraadhuls vasthoudt, met behoud van de mobiliteit van de verbindingsstang).
Solution shaker

Om de oscillatiefrequentie van de lade soepel te veranderen, maakte ik een regelaar om de aandrijfmotor te besturen.
Solution shaker

Het circuit is een eenvoudige stabilisator, de spanning is instelbaar van 0 tot 6,5 volt.
Stabilisatordelen worden gemonteerd op het voorpaneelbord.
Verwijder alle componenten behalve de variabele weerstand van de kaart.
Solution shaker

Sporen van de printplaat waardoor ongewenste verbindingen kunnen ontstaan, kunnen worden verscheurd met een scalpel. Twee secties van de variabele weerstand zijn parallel verbonden. De stroom die door de motor vloeit is niet groot, aanvullende maatregelen voor koeling van de transistors van de regelaar zijn niet vereist. Voor de duidelijkheid heb ik het bedradingsschema van de controller afgebeeld met alle verbindingen.
Solution shaker

Gesoldeerde verbindingen op de klemmen van de transistoren zijn geïsoleerd met een krimpkous. Transistors zijn gemonteerd op de achterkant van het bord.
Solution shaker

Een voeding met een constante spanning van 7,5 tot 12 volt kan worden "geleend" van een modem, router, draadloos toegangspunt, enz.
Ik gebruikte de voeding van de DECT van een Panasonic-telefoon (meestal werkt deze voor het beoogde doel).
Solution shaker

Natuurlijk moet u voor de aansluiting op de voeding de juiste aansluiting kiezen voor installatie op de kaart en deze correct aansluiten.
Over het geheel genomen bleek de shaker pretentieloos en in alle opzichten nuttig.
Solution shaker

Het is handig om plastic ijsbakken te gebruiken als bakje voor etsplanken. Het volume van de oplossing is meestal 100 - 150 ml, de etsduur van printplaten is aanzienlijk korter (zelfs bij zwakke en oude oplossingen). Vanwege de uniformiteit van het etsen en de kortere verblijftijd van het bord in de oplossing, is het mogelijk om karakteristieke defecten ("ghosting" en "raspen") te voorkomen.
Ga terug
Opmerkingen (2)
 1. Nicholas
  #1 Nicholas gasten 2 mei 2017 12:02 uur
  0
  Waar is het bad? Voor de duidelijkheid ...
 2. -serg-
  #2 -serg- gasten 13 mei 2017 16:43
  0
  Veel plastic bakjes en containers voor voedselproducten zijn geschikt voor het etsen van printplaten.
  Velen van hen kunnen eenmalig worden gebruikt en met een licht hart worden weggegooid.
  Demonstratie van het prototype https://youtu.be/qjf7gjmVwhg

Lees ook

Foutcodes voor wasmachines