Lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» »Penutup buku dibuat menggunakan teknik tampalan
Tidak ada rahsia lagi bahawa di setiap rumah ada jumlah barang yang tidak perlu kepada siapa pun, dengan kata lain, flaps. Kelas induk ini akan menggambarkan salah satu daripada banyak pilihan untuk menggunakan residu fabrik seperti itu - membuat penutup buku menggunakan teknik patchwork (patchwork). Tidak sukar untuk membuat penutup seperti ini untuk buku, dan untuk satu, buatlah perkara yang indah dengan tangan anda sendiri.

Penutup buku Patchwork


Untuk kerja adalah perlu untuk menyediakan:
• memotong perkara;
• gunting;
• pensil;
• penguasa;
• kertas;
• mengasah;
• jarum dengan benang (jika boleh, mesin jahit).
1. Pertama sekali, anda perlu memilih buku yang mana penutupnya akan dibuat. Setelah membuat keputusan mengenai buku ini, anda boleh meneruskan proses pembuatan litar tersebut.
Pada sehelai kertas dengan pensil dan penguasa, lukiskan segi empat tepat, dimensi yang akan sesuai dengan saiz penyebaran buku itu. Selepas itu, anda perlu menyimpang dari sisi sisi segiempat tepat dengan 3-5 cm (pada masa akan datang, kenaikan ini akan membolehkan anda membuat "poket" ke dalam buku yang akan dimasukkan).

Penutup buku Patchwork


2. Di atas kertas yang ditandakan, letakkan kain penutup, membentuk corak yang dimaksudkan dari mereka. Dalam kes ini, elaun jahitan (sekurang-kurangnya 5 mm) mesti diambil kira. Dalam gambar di bawah anda boleh melihat susunan perkara yang mungkin.

Penutup buku Patchwork


3. Setelah corak dipilih, anda perlu menyediakan patch untuk pemasangan (beri mereka bentuk yang diperlukan, besi, dll.).

Penutup buku Patchwork


4. Oleh kerana bahagian-bahagian terkecil terkonsentrasi pada satu flap persegi, perhimpunan kanvas hendaklah bermula dengan sambungan bahagian-bahagian yang sepadan. Dalam kes ini, kerja itu dijalankan mengikut prinsip aplikasi, iaitu, kepingan kecil dijahit ke sekeping kain tunggal. Oleh itu, untuk menetapkan bahagian-bahagian kecil adalah lebih baik untuk memilih lipit hiasan.

Penutup buku Patchwork


5. Setelah menyelesaikan kerja pada lukisan asas, anda boleh meneruskan untuk menyertai bahagian-bahagian yang lain bersama-sama.

Penutup buku Patchwork

Penutup buku Patchwork


6. Bahagian kedua penutup boleh dilakukan dengan analogi dengan yang pertama. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, ia akan dibuat daripada dua kepingan, yang, dalam tekstur dan warna, sesuai dengan bahan yang digunakan untuk membuat bahagian depan penutup.

Penutup buku Patchwork


7. Adalah perlu untuk menyambung butiran separuh kedua penutup, dan kemudian menyambungkannya ke bahagian hadapan. Selepas kedua-dua bahagian dijahit, anda harus membentuk "poket" penutup. Untuk melakukan ini, tepi penutup mestilah diselaputi ke dalam oleh 3-5 cm (bergantung kepada jenis peningkatan yang dibuat) dan dijahit di bahagian atas dan bawah. Langkah-langkah ini mesti diulang untuk kelebihan kedua.

Penutup buku Patchwork


8. Untuk melengkapkan penutup, anda perlu memproses kelebihan bawah dan atasnya. Untuk tujuan ini, anda perlu menjahit pada mereka (di kelas induk satin pita sempit digunakan, dilipat separuh).

Penutup buku Patchwork
Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh