DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Sistem akses terhad ke rumah anda
Pada masa ini, sudah setiap pemilik rumah persendirian bersetuju bahawa menyekat akses ke tanah mereka mempunyai peranan yang besar dalam memastikan keselamatan mereka sendiri. Peralatan profesional dan perkhidmatan pemasangan untuk sistem akses terhad bukanlah kesenangan yang sangat murah. Fon telinga di atas pintu video kini dijual, yang dalam kit itu bukan hanya mempunyai skrin warna, tetapi juga panel luar, serta kunci elektromekanikal. Atas set data, anda boleh melancarkan sistem yang berkesan akses terhad ke rumah persendirian.

Sistem akses terhad rumah anda


Pertimbangkan elemen asas sistem akses terhad yang diperlukan untuk pemasangan:
- kunci elektromagnetik atau elektromekanik (contohnya, Polis-1M);
- kabel tembaga kuasa multicore enam wayar (penebat berganda) dengan sekatan 0.5 mm persegi, jika jarak dari stesen pintu ke doorphone akan menjadi kecil, anda boleh menggunakan versi rangkaian kabel berpasangan biasa (empat dari doorphone video stesen pintu dan dua bekalan kuasa dari UPS ke pengawal);
- bekalan kuasa tanpa gangguan atau sandaran (UPS), dengan bateri kuasa tertentu, untuk menyediakan tempoh tertentu tanpa rangkaian rumah luaran (contohnya, SKAT-1200);
- dawai tembaga kuasa dua teras (penebat berganda) dengan seksyen salib 0.75 meter persegi (bekalan kuasa UPS);
- dawai tembaga kuasa dua teras (penebat berganda) dengan seksyen salib 0.5 persegi mm (dari UPS ke interkom);
- panel panggilan, dengan butang panggilan, mempunyai mikrofon dan kamera video;
- pembaca kunci akses dan, dengan itu, kunci Dallas sendiri untuk pembaca;
- pengawal Z-5R;
- interkom video dengan monokrom atau skrin warna.

Sistem akses terhad rumah anda


Wilayah rumah persendirian dipagari sekitar perimeter, dan pintu masuk pintu masuk dan pintu masuk ditutup dari bahagian dalam dan dilengkapi dengan sistem sekatan akses. Panel masuk, pembaca utama dan kunci elektromekanik atau elektromagnet dipasang di pintu masuk. Kunci elektromagnet mestilah dikuasakan secara berterusan, ia memegang pintu melalui kuasa elektromagnet, oleh itu, lebih bergantung kepada tenaga.

Sistem akses terhad rumah anda


Pengawal boleh dipasang di dalam kotak pelindung atau kes kalis air dan berfungsi untuk mengawal operasi kunci, membolehkan anda membukanya dengan menyentuh kunci kepada pembaca.

Sistem akses terhad rumah anda


Bekalan kuasa tidak terganggu dipasang di dalam bilik dekat dengan panel input elektrik dengan suis pakej. Pendawaian elektrik akan berada dalam susunan ini:
- Barisan 4-wayar dari interkom video ke panel panggil;
- Talian bertetulang 2-wayar ke UPS dari outlet elektrik rumah, 220 volt;
- Barisan 2-wayar dari UPS untuk mengendalikan pengawal, 12 volt;
- Barisan 2-wayar dari UPS untuk kuasa interkom video, 12 volt.
Video pembesar suara di pintu dipasang di mana-mana tempat yang sesuai untuk anda. Sebagai interkom, saya menggunakan peranti murah dari pengeluar Cina Eplutus EP-2288 dengan paparan warna dan butang panggilan yang dilengkapi dengan kamera dan mikrofon. Beliau mempunyai panel panggilan dengan kamera resolusi yang baik, disertakan dalam perumahan anti-vandal anti-vandal. Tidak ada telefon bimbit audio untuk berkomunikasi dengan pengunjung, seperti dalam model ini telefon pembesar suara dilaksanakan. Di samping itu, interkom video dilengkapi dengan dua input audio-video, jadi anda boleh menyambungkan dua lagi kamera tambahan dan meningkatkan keterlihatan kawasan terlindung.
Penggunaan sistem akses terhad adalah seperti berikut, apabila butang ditekan pada panel pintu pagar tapak, isyarat dihantar ke interkom video.Dalam doorphone, fungsi video diaktifkan secara automatik dan mikrofon dihidupkan. Untuk jarak jauh membuka kunci di pintu pagar pintu masuk, hanya tekan butang interkom. Di samping itu, pengawal dipasang dan pembaca kunci Dallas membolehkan anda membuka kunci di luar kawasan yang dilindungi menggunakan kunci elektronik yang disulitkan. Dalam kes ini, dengan tahap perlindungan tapak yang diperlukan, penembusan orang yang tidak dibenarkan secara efektif terhad.

Sistem akses terhad rumah anda


Untuk memberi kuasa kepada sistem ini, bekalan kuasa yang tidak terganggu diperlukan, menghasilkan voltan sebanyak 12 volt, mampu menggerakkan interkom, pengawal dan kunci elektromekanik, walaupun tanpa kuasa luaran. Sekiranya anda telah mematikan bekalan kuasa luaran, maka sumber kuasa sandaran selama satu hari atau lebih akan memberikan operasi dari bateri seluruh sistem.

Sistem akses terhad rumah anda


Pengawal dipasang di perumahan berasingan digunakan untuk memastikan operasi kunci, pembaca dan pengaturcaraan utama. Sambungan kepada pengawal semua elemen dilakukan mengikut arahan dalam kit. Menggunakan algoritma yang ditentukan yang dinyatakan di dalamnya, adalah mungkin untuk menyalin kekunci akses, contohnya, jika perlu, memperluaskan bulatan orang untuk memasuki wilayah atau dalam hal kehilangan. Kunci untuk pembaca diprogram dalam kuantiti apa pun, dan anda boleh mengedarkannya kepada semua orang yang mempunyai akses ke wilayah rumah. Kos kekunci akses juga rendah, oleh itu, kunci boleh diprogramkan untuk semua orang yang akan dapat memasuki tapak tanpa gangguan pada bila-bila masa. Dengan cara ini, jangan risau tentang kemungkinan mendapatkan tetamu yang tidak diingini, bahkan mereka yang mempunyai kunci akses, sebagai contoh, jika hilang. Anda boleh dengan mudah memprogram semula semua kekunci dalam beberapa minit atau menggunakan kekunci induk untuk menyekat kunci dari pembukaan dengan semua kekunci lain, hanya satu sentuhan kepada pembaca akan cukup. Seluruh sistem boleh dilengkapi dengan sensor keselamatan yang dipasang pada pengawal, yang akan memberi isyarat siren apabila pintu atau tingkap dibuka.

Sistem akses terhad rumah anda

Sistem akses terhad rumah anda


Semasa memasang seluruh sistem, saya mengalami operasi pengawal yang tidak betul dan interkom video dengan kunci elektrik. Setelah beberapa percubaan dan kesilapan, saya menentukan sebabnya. Pembekalan voltan dari interkom video ke kunci dan pembaca utama tidak dipisahkan (ini adalah dua sistem yang bekerja selari), untuk memisahkannya, ia cukup untuk meletakkan diod mudah yang lulus semasa hanya satu cara, membolehkan ia beroperasi secara berasingan.
Kembali
Komen (1)
  1. Peter
    #1 Peter Tetamu 11 Ogos 2016 19:33
    0
    Beritahu saya model kunci elektromekanik? Saya mempunyai seorang yang sangat tergantung di pintu pagar, yang ditinggalkan dari pemilik lama, tidak boleh menyambung sama sekali, kerana 4 wayar keluar dari kunci, dan tidak ada pemahaman apa yang mereka ada.

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh