DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Peraturan pemanasan - menjimatkan wang dan gas
"Sediakan sled di musim panas, dan kereta di musim sejuk," kata peribahasa Rusia yang terkenal. Di tengah-tengah musim panas, sudah tiba masanya untuk berfikir tentang bagaimana untuk mewujudkan keadaan yang selesa dan bertahan dalam fros musim sejuk. Peningkatan harga tenaga yang pesat adalah insentif tambahan untuk mencari pilihan untuk menyelamatkan mereka. Pengawal selia suhu adalah peranti mengawal diri yang membolehkan anda mengekalkan suhu yang diberikan di dalam bilik. Reka bentuknya termasuk stopcock dan kepala haba (elemen termostatik). Kecekapan tenaga pengawal suhu secara langsung bergantung pada kelajuan reaksi kepala termal. Tempoh masa yang diperlukan untuk menghidupkan peranti dengan mengisi pemeluwapan gas boleh kira-kira 15 minit, tindak balas unsur termostatik elektronik hampir seketika.

Peraturan pemanasan - menjimatkan wang dan gas


Semasa pemasangan, pertama sekali, injap tutup dipasang, paip bekalan disambungkan, dan kawalan awal dijalankan. Kepala haba, yang menentukan jumlah maksimum haba yang dipancarkan oleh radiator, dipasang pada akhirnya. Ia mengehadkan jumlah penyejuk melalui radiator dan, oleh itu, mengurangkan penjanaan haba. Suhu udara dikurangkan kepada nilai yang dikehendaki.
Sebagai contoh, jika sebahagian rumah terletak di sebelah selatan, maka ia menerima haba dari sinaran suria, iaitu. Kehilangan haba dikurangkan dengan cahaya semula jadi. Disebabkan ini, termostat bahagian selatan akan mencapai suhu yang ditetapkan lebih cepat dan menyekat aliran penyejuk ke radiator. Terima kasih kepada ini, sebahagian daripada sistem pemanasan akan dimatikan, dan kawasan selebihnya di bahagian utara rumah akan menerima pemanasan tambahan. Oleh itu, termostat radiator akan menyediakan pelbagai keadaan terma di kawasan yang berlainan di dalam bilik, penyesuaian indikator suhu tanpa intervensi manusia.
Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh