Lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Penghasilan batu bata tanah
Lakukan batu bata tanah sendiri
Bahan bangunan yang paling murah yang boleh anda sediakan adalah batu bata bumi, bumi. Kelebihan batu bata tanah yang tidak diragukan adalah murahnya, keramahan alam sekitar dan ketersediaan untuk pengeluaran - bahan untuk mereka terletak secara literal di bawah kaki. Zembit adalah yang paling sesuai untuk pembinaan individu, dalam pembinaan utiliti, atau premis kediaman.
Tanah liat tanah sangat sesuai untuk membuat batu bata, jika terlalu berminyak, sedikit pasir ditambah - campuran yang dihasilkan tidak boleh bocor atau runtuh di tangan anda. Tanah diambil dari kedalaman kira-kira setengah meter, ditapis dari akar, batu, tumbuh-tumbuhan, serpihan, kerikil kecil dibenarkan. Lubang adalah menggali, di mana di dalam air bumi menguli dengan rapat, ia harus plastik, tetapi tidak tersebar, menjaga bentuknya, tetapi tidak terlalu kering. Dalam adunan tanah, anda boleh menambah tudung, jerami cincang.
Adalah dipercayai bahawa saiz bata optimum adalah 25x10x10 centimeter, tetapi ia juga boleh dibuat lebih besar, sehingga setengah meter panjang. Mereka membuat mesin untuk membentuk saiz yang betul, membersihkan kawasan luas yang licin di mana batu bata selesai akan dibuat dan dikeringkan. Dari tungkai, campurkan campuran bumi dengan sekop ke mesin pencetak ke tepi, menguli, keluarkan campuran berlebihan yang menonjol di atas tepi, papan, angkat mesin, bata siap meninggalkan mesin dan tetap di tempat pengeringan, mesin diletakkan di sebelah bata seterusnya. Batu bata berbaring tidak kurang dari tiga hingga empat hari, kemudian beralih ke tulang rusuk dan terus kering dalam posisi ini. Pengeringan batu bata siap berakhir dalam masa empat hari.
Bata bumi diletakkan dengan cara yang sama seperti bata biasa. Untuk batu, anda boleh menggunakan tanah liat yang dicairkan dengan air.
Dalam foto - satu bentuk untuk membuat bata.
Kembali
Komen (1)
  1. Veent
    #1 Veent Tetamu 1 Mac 2012 21:09
    2
    Ya, mereka tahan lama dan berat. Hanya bentuk yang saya anggap dibuat dengan dinding terlalu tebal, mungkin berat. Kami mempunyai dinding 1.5-2 cm pada pendapat saya lebih mudah.

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh