DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» »Kompor roket konkrit - tiada karat di belakangnya
Oh, betapa baiknya untuk memasak dan makan di alam, di taman, di negara ini ... Untuk tujuan ini, sering menggunakan dapur logam kecil. Tetapi ini tidak begitu mudah, kerana setelah digunakan, mereka perlu dikeluarkan dari rumah ke rumah dari hujan atau dari pelbagai pencuri logam. Satu lagi perkara adalah dapur konkrit - anda tidak boleh menyembunyikannya, tiada siapa yang memerlukannya pasti ... Ia dengan mudah boleh ditinggalkan hingga musim sejuk di tempat terbuka. Kesemua kelebihan ini mendorong saya untuk membuat relau roket daripada konkrit.
Dapur roket konkrit DIY

Pelbagai sampah sentiasa terkumpul di kampung musim panas: cawangan kecil, kerucut, sisa isi rumah yang mudah terbakar, dan sebagainya. Semua bahan ini boleh digunakan sebagai bahan bakar.

Apa yang perlu anda sediakan


Baldi plastik lama dari bawah bahan binaan dengan kapasiti kira-kira 20 liter, apa-apa campuran berasaskan simen dan sekeping paip plastik 10 cm, panjangnya harus lebih besar daripada jumlah diameter dan ketinggian bekas. Untuk mengisi mortar, anda perlu menggunakan cologne dan ironer, paip dipotong dengan gergaji memotong berputar. Baldi plastik dipotong dengan gergaji logam.
Dapur roket konkrit DIY

Teknologi pembuatan


Pasang paip pada mesin menggergaji dan potong satu hujungnya pada sudut yang betul dan yang lain pada sudut 45 darjah. Kosong ini memerlukan dua keping. Panjang satu harus 8-10 cm lebih panjang daripada radius bekas, dan yang kedua harus sama seperti ketinggian baldi.
Dapur roket konkrit DIY

Letakkan paip secara menegak dan bulangkannya pada kertas tebal, dengan cara ini templat dibuat untuk menarik lubang dalam baldi. Potong bulatan dengan pisau pelekap.
Dapur roket konkrit DIY

Letakkan templat di tepi baldi dan lukis bulatan. Jarak dari bahagian bawah adalah kira-kira sepuluh sentimeter.
Dapur roket konkrit DIY

Pada baris, gerakkan lubang dengan diameter 3-5 mm, potong bulatan besar. Masukkan potong ke dalam lubang dengan memotong serong ke dalam. Pada masa akan datang, bahagian kedua akan bersebelahan dengannya, di sudut persimpangan 90 darjah. Di dalam lubang yang dibentuk akan terdapat kebuk pembakaran untuk cawangan kecil.
Dapur roket konkrit DIY

Keluarkan paip bawah, tuangkan mortar simen-pasir kering ke bahagian bawah, masukkan ke tempatnya.
Dapur roket konkrit DIY

Dapur roket konkrit DIY

Tumpahkan campuran dengan air sehingga diserap sepenuhnya.
Dapur roket konkrit DIY

Kemudian letakkan paip menegak, tepat sejajar hujung potong. Dalam lapisan kira-kira 10 cm tebal, taburkan campuran dan lembapkan dengan air. Align permukaan atas dengan kancing untuk mengisi bekas.
Dapur roket konkrit DIY

Berikan masa satu jam untuk menetapkan mortar dan hapuskan paip plastik dengan berhati-hati. Biarkan bekas dalam sekelip mata untuk ditetapkan.
Dapur roket konkrit DIY

Keluarkan struktur konkrit dari baldi, untuk ini, potong plastik dengan hacksaw dan keluarkannya. Bekerja dengan tukul dan pahat. Jangan merosakkan konkrit, jika ia tidak mendapat kekuatan yang mencukupi, maka berikan lebih banyak masa.
Dapur roket konkrit DIY

Dapur roket konkrit DIY

Menguji fungsi relau, menyalakan api di dalamnya. Sebagai sokongan untuk kuali, anda boleh menggunakan segmen sempit jubin seramik.
Kiln roket konkrit tidak akan berkarat selepas mereka

Dapur roket konkrit DIY

Segala-galanya baik - mula masak.
Dapur roket konkrit DIY

Kesimpulannya


Salah satu kelebihan penting seperti relau adalah daya tarikan yang kuat, yang membolehkan penggunaan ranting mentah.

Tonton video itu


Kembali
Komen (2)
 1. Tetamu Yuri
  #1 Tetamu Yuri Tetamu 6 Ogos 2019 16:29
  0
  Roket ini akan hancur tanpa segenggam. Ya, dan konkrit berliang, pada musim luruh ia akan pecah dengan ais.
 2. Dmitry
  #2 Dmitry Tetamu 12 Ogos 2019 19:04
  0
  Adalah dinasihatkan untuk menambah kaca cecair kepada penyelesaian untuk membekalkan sifat-sifat refraktori kepada konkrit. Jika tidak, dapur akan runtuh.

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh