Lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» »Bagaimana untuk mengalahkan mengasah menggunakan alat yang sentiasa ada
Sekali pada masa, dalam zaman Soviet dan zaman tsarist di Rusia, mereka memerah jerami dengan sapu tangan. Banyak air telah mula mengalir. Pelbagai mowers, perapi elektrik dan gas muncul. Ladang individu dalam bentuk lembu, kambing dan kambing di kampung Rusia tidak lagi disimpan. Ibu bapa saya menyimpan lembu di kampung sehingga kira-kira 2004-2005. Orang berhenti membeli susu dari kami: ia lebih murah di kedai, ia tidak berubah menjadi masam untuk masa yang lama. Menjaga lembu menjadi tidak menguntungkan. Nah, selain itu, umur tidak menambah keyakinan: menjaga seekor lembu sangat menyusahkan dan keras. Lembu dan kambing telah dihapuskan. Tetapi kepalanya kekal. Plot peribadi harus secara berkala dipotong. Ibu tidak pernah dapat menyesuaikan diri dengan teknologi moden, dan dalam fesyen yang lama, dia menganggap plotnya serong. Saya, pada gilirannya, terpaksa mempelajari teknologi pembaikan dan penyelenggaraan alat ini, sudah jarang berlaku di kampung kami.
Bagaimana untuk mengalahkan mengasah menggunakan alat yang sentiasa di tangan

Braids masih boleh dibeli di kedai-kedai perkakasan. Tetapi dia melahirkannya mesti disediakan dengan cara yang istimewa - untuk menghancurkan. Ini bermakna bahawa pinggir tepi jari harus diratakan sehingga menjadi lebih kurus, dan oleh itu lebih tajam. Sebelum ini, ayah saya mempunyai tempat kerja khas di barn ini. Semasa memotong, dia mengalahkan braids hampir setiap hari pada waktu petang sebelum pagi memotong. Sekarang ini tidak dilakukan begitu kerap, kerana tidak ada tempat yang khusus disediakan. Tempat saya sementara, mudah dibongkar dan dipasang.

Bagaimana untuk mengalahkan kutang


Pertama anda perlu mengambil tunggul, lebih besar diameternya, lebih baik dari kayu keras: Saya mempunyai ek. Di tengah rami, kami sedikit memukul kapak, lama atau baru, tajam atau membosankan - tidak mengapa. Kapak tidak akan menderita selepas prosedur memukul braids, dan boleh digunakan lebih jauh untuk tujuan yang dimaksudkan. Pada dasarnya, jika anda akan mengalahkan braids sering dan banyak, terdapat peranti khas untuk ini - "nenek untuk mengalahkan braids". Kini ia juga boleh dibeli, anda boleh melakukannya sendiri dari tukul lama. Saya juga mempunyai "nenek", tetapi kerana hakikat bahawa keperluan untuk menawan semula cincin berlaku sekali atau dua kali setahun, dia hilang. Saya membeli yang baru, dan sekali lagi hilang. Dan kemudian saya datang dengan idea menggunakan kapak untuk tujuan ini, ia sentiasa di tangan dan dalam kerja ia diperlukan lebih kerap.
Bagaimana untuk mengalahkan mengasah menggunakan alat yang sentiasa di tangan

Langkah seterusnya adalah untuk menghasilkan pemegang pegangan mengepang. Dalam rangka untuk mengikat dengan betul melawan, kanvasnya harus terletak tepat pada "nenek". Untuk tujuan ini, di dalam pintu lumbung, saya menggantung tali dengan berat kira-kira 300-400 gram dengan tali panjang kira-kira 1.5 meter. Sebagai kargo, anda boleh menggunakan sekeping logam, batu, sebotol air, dan sebagainya. Dalam kes saya, saya menggunakan pad brek lama dari kereta.
Bagaimana untuk mengalahkan mengasah menggunakan alat yang sentiasa di tangan

Seterusnya, kami melengkapkan tempat duduk untuk titik kelima kami. Saya gunakan untuk memotong rasuk kayu ini. Pilihan berikut datang ke minda: tunggul lain, baldi besi terbalik dari bawah ke atas, bangku apa pun, dll. Dan kami menetapkan jalinan seperti berikut: kanvas kait terletak pada "nenek", hujung pemegang mengikat tetap dengan kord dengan beban.
Bagaimana untuk mengalahkan mengasah menggunakan alat yang sentiasa di tangan

Sekarang kita dapat meneruskan proses mengalahkan braids. Kain jahit, seperti yang saya katakan sebelumnya, harus terletak sama selari dengan permukaan "headstock". Tahan dan alihkan kening dengan tangan kiri anda. Dengan tangan kanan kami, kami menyerang bahagian tajam tukul di sepanjang ujung tombak untuk meratakan dan membuatnya lebih tipis dan lebih tajam. Dalam kes ini, dua kecacatan mesti dielakkan: anda tidak perlu meratakan pinggir dan membuat kerajang daripada itu, ia tidak akan bertahan lama, pecah dan memangkas akan menjadi buruk; dan tidak perlu membenarkan retak logam, di sepanjang retakan tepi akan pecah, sifat pemotongan jari-jari akan merosot.
Bagaimana untuk mengalahkan mengasah menggunakan alat yang sentiasa di tangan

Keputusan


Dalam foto, anda dapat melihat betapa patung itu kelihatan sebelum memukul dan selepas memukul. Sejurus sebelum memotong, bilah harus disesuaikan dengan whetstone.Dalam proses memotong, ia juga perlu untuk secara berkala mempertajam kancing, dengan berhati-hati supaya tidak memotong jari anda, setelah potongan rumput yang telah dibersihkan sebelumnya.
Bagaimana untuk mengalahkan mengasah menggunakan alat yang sentiasa di tangan

Malah selepas mengalahkan, bapanya menaruh kepalanya semalaman dalam mandi air. Ini adalah perlu supaya ia tidak kering, dan pemegang jalinan tidak melonggarkan, dan ia tidak digantung.
Bagaimana untuk mengalahkan mengasah menggunakan alat yang sentiasa di tangan
Kembali
Komen (8)
 1. Zuev Vladimir Mikhailovich
  #1 Zuev Vladimir Mikhailovich Tetamu 31 Julai 2019 11:06 p.m.
  1
  Terima kasih kepada pengarang, saya merendahkan diri sebagai seorang amatur, tetapi saya tidak pernah mengalahkannya, saya tidak tahu bagaimana untuk melakukannya. Saya fikir ia adalah mustahil tanpa peralatan khas, atau ada ciri lagi terima kasih kepada kesihatan dan umur panjang
 2. Buradon
  #2 Buradon Tetamu 1 Ogos 2019 01:08
  3
  Kutang itu tidak dipukul dengan nipis sengatan bilah, tetapi untuk memberikan tepi gelombang.
 3. Selamat sejahtera
  #3 Selamat sejahtera Tetamu 1 Ogos 2019 12:49
  5
  Pada kali pertama saya mendengar bahawa kutang akan dipukul tanpa mengeluarkannya dari kancing (mengendalikan).
  1. radiovyk
   #4 radiovyk Tetamu 1 Ogos 2019 9:42 p.m.
   1
   PERNAH! kutang tidak dikeluarkan dari sabit (dan bukan pegangan yang anda fikirkan)!
  2. Valeri Mishnov
   #5 Valeri Mishnov Tetamu 9 Ogos 2019 18:13
   0
   Dalam perdebatan tentang mengalahkan braids, ramai yang salah. Kutang bisa dipukul tanpa mengikatnya dari kubur. Penulis menawarkan salah satu daripada kaedah ini. Di rantau Kaluga, terdapat dua cara untuk melepaskan kencang: pertempuran Rusia - seperti yang ditunjukkan penulis, pertempuran Jerman - mengikat dengan bahagian belakangnya dan dipukul dengan tukul lebar pada rama-rama sempit. Dalam pertarungan Rusia, jalinan mesti sama ada diikatkan, atau kancing harus digantung, atau dengan pertolongan kedua, yang akan memegang kening. Dalam pertempuran Jerman, rama-rama ditetapkan pada ketinggian yang selesa (di dalam vise atau pokok yang ditebang) dan sabit terletak di atas tanah. Di sini hanya mengetuk mengikat secara merata dan tanpa kerepek. Dalam foto itu, penulis mempunyai perkahwinan yang jelas.
 4. Boris
  #6 Boris Tetamu 1 Ogos 2019 17:32
  2
  Untuk mengalahkan mengasah, tidak semua orang boleh, dengan tukul yang anda perlukan untuk menarik logam ke diri sendiri dan tidak pada satu masa jika tidak, logam itu akan berada dalam keropok i.e. seperti pengarang, atau ia akan menjadi gelombang, yang juga tidak boleh diterima Dari masa ke masa, hujung tukul perlu dibasahkan dalam balang air. Saya meletakkan jalinan mengikut fail trihedral berkualiti tinggi, jalinannya tajam seperti pisau cukur.
 5. Evgeny Belousov
  #7 Evgeny Belousov Tetamu 1 Ogos 2019 5:35 p.m.
  8
  Arahan artikel - bagaimana merosakkan jalinan.
  Sudah tentu, kutang perlu dipukul, maka kancing akan bertahan lebih lama, dan lebih mudah untuk memotong. Sesiapa yang melihat bagaimana ini dilakukan dan memahami idea yang betul boleh mengalahkan kening, tetapi jika saya telah mengalahkan kisan seperti yang ditunjukkan dalam artikel ini, kakek saya akan diserahkan di kuburnya. ..
 6. Tetamu Nikolay
  #8 Tetamu Nikolay Tetamu 9 Ogos 2019 02:01
  1
  Scythe sangat ditolak. Mungkin di suatu tempat mereka mengalahkan kancing, tetapi kami selalu mengambilnya, lebih mudah, lebih mudah untuk memutarnya, lebih mudah untuk meletakkannya. Rupa-rupanya mereka yang tidak dapat menguatkannya dengan betul tidak mengeluarkannya, tetapi ini penting.

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh