Lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» »Alat mudah untuk mengumpul buah dari ketinggian paip PVC
Pemilik kawasan pinggir bandar mengetahui berapa banyak kesukaran yang timbul semasa menuai dari pokok tinggi. Menggunakan tungku tangga berbahaya dan tidak semestinya mungkin, bumi lembut dan terjatuh. Ia tidak praktikal untuk memohon kaedah lama dan menggoncang pokok itu, apabila jatuh, buahnya rosak dan tidak disimpan untuk jangka masa yang panjang. Ada jalan keluar yang hebat - untuk membuat peranti asas, tetapi sangat berkesan.

Apa yang diperlukan


Peranti diperbuat daripada sekeping paip plastik dengan diameter 100-150 mm, panjang kira-kira 40 cm. Anda boleh menggunakan penggiling atau gergaji besi untuk memotong lubang. Di hujung paip, perlu menetapkan dawai, kira-kira 1 m diameter 1-2 mm diperlukan; untuk membongkok dan menggigit, adalah perlu untuk mempunyai tang. Lubang-lubang untuk dawai digerudi dengan gerudi atau dibuat dengan kuku panas diameter yang sesuai. Pilihan kedua adalah lebih baik, sukar untuk menggerudi paip plastik bulat lancar. Peranti dilekatkan pada batang panjang.

Teknologi pembuatan


Alat mudah untuk mengumpul buah dari ketinggian paip PVC

Dari satu hujung paip, potong lubang dalam bentuk segitiga sama sisi. Ketinggian adalah kira-kira 15 cm, panjang asasnya adalah 10 cm. Buat potong di bahagian atas: buah-buahan ditangkap oleh lubang, dan tangkai memasuki slot. Adalah dinasihatkan untuk mengisar tepi tajam di bawah chamfer - kebarangkalian kerosakan pada tanaman diminimumkan.
Salah satu kaedah di atas, buat lubang untuk melampirkan dua keping dawai di atas segitiga. Satu perlu dilakukan pada setiap sisi segitiga dan dua di dinding bertentangan paip. Masukkan wayar ke dalamnya dan gunakan tang untuk membengkok hujungnya. Kawat harus tegar, gunakan keluli. Beban di atasnya apabila merobek buah dari pokok itu agak besar, jika anda menggunakan dawai lembut, maka ia membungkuk. Akibatnya, nipis bengkok segitiga, paip plastik sangat cacat dan cepat pecah. Kawat yang kukuh memastikan bahagian pipa dalam kedudukan awalnya.
Alat mudah untuk mengumpul buah dari ketinggian paip PVC

Dari arah yang bertentangan, buat lubang pada jarak kira-kira 2-3 cm, tarik wayar ke dalamnya, buat bersih. Di sini, sebaliknya, disyorkan untuk menggunakan wayar elektrik yang lembut dan sebaik-baiknya. Mereka mempunyai salutan polimer dan kurang mencederakan buahnya.
Alat mudah untuk mengumpul buah dari ketinggian paip PVC

Skru batang panjang ke salah satu sisi, membuat sekurang-kurangnya dua titik penetapan untuk menghapuskan risiko perubahan.

Bagaimana untuk berfungsi dengan peranti ini


Alat mudah untuk mengumpul buah dari ketinggian paip PVC

Alat mudah untuk mengumpul buah dari ketinggian paip PVC

Buah-buahan perlu ditangkap melalui lubang dalam tiub, tangkai secara automatik muncul di bahagian atas dan mendapat antara dua wayar. Seterusnya, anda perlu tarik peranti ke bawah dan merobek batang dari cawangan. Panen yang dituai dengan kemas dicurahkan ke dalam bekas yang disediakan.
Alat mudah untuk mengumpul buah dari ketinggian paip PVC

Alat mudah untuk mengumpul buah dari ketinggian paip PVC

Kesimpulannya


Rangkaian ini menawarkan beberapa pilihan untuk peranti untuk mengumpul buah-buahan, tetapi yang diterangkan oleh kami mempunyai satu kelebihan penting: ia berfungsi baik dalam kedudukan menegak dan mendatar. Ini menjadikan perkebunan lebih mudah.

Tonton video itu


Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh