DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Bagaimana untuk mengelak hos yang fleksibel
Hos fleksibel hari ini tersedia di hampir semua rumah isi rumah, mereka digunakan untuk menanam tumbuhan, membasuh kereta, memasang paip air sementara dan keperluan rumah tangga yang lain. Kadang-kadang ada keadaan apabila retakan muncul pada hos yang sama sekali baru. Alasannya adalah pukulan kuat, perlanggaran dengan hos pengangkutan berat, dan lain-lain. Tidak ada gunanya menutup kebocoran dengan pita pelekat kerana beberapa sebab. Pertama, sambungan sedemikian tidak menahan banyak tekanan dan pastinya akan mula merosot dari masa ke masa - hos itu lembut, pita pelekat tidak dapat ditarik dengan ketat. Kedua, pita pelekat atau pita elektrik rosak dengan cepat apabila menyeret permukaan keras. Ketiga, kawasan yang rusak mudah dibengkokkan, saat ini pita listrik bergerak dan kebocoran muncul lagi.
Bagaimana untuk mengelak hos yang fleksibel

Potong kawasan yang rosak dan sambungkan dua keping hos fleksibel dengan tiub logam yang bermasalah. Mengapa? Ia tidak selalu mungkin untuk mencari apa-apa paip, tidak ada hacksaw untuk logam atau penggiling kesukaran dengan pengapit saiz yang sesuai. Terdapat cara yang lebih mudah untuk membaik pulih kawasan rosak dengan cepat dan boleh dipercayai.

Apa bahan dan peralatan yang diperlukan


Untuk membaiki hos, sediakan sekeping tiub plastik kira-kira diameter yang sama seperti hos pembaikan. Ia adalah perlu untuk memilih mengikut diameter luaran hos dan diameter nominal tiub. Panjangnya harus sedemikian rupa sehingga meliputi kawasan yang rosak dengan sekurang-kurangnya 2-3 cm. Ikatan dilakukan dengan resin epoksi, pisau pemasangan diperlukan untuk memotong bahan.

Bagaimana untuk mengelak hos retak


Sediakan gam epoksi. Ia terdiri daripada dua komponen, ia perlu mencampurkannya dengan teliti dalam bekas kecil dalam perkadaran yang ditunjukkan dalam arahan. Periksa lokasi kerosakan. Sekiranya mereka terbentuk akibat kesan atau impak, maka retakan muncul secara simetrik pada kedua-dua pihak.
Bersihkan kawasan dari kotoran, degilkannya, anda boleh menggunakan alkohol atau pelarut apa-apa. Pembersih permukaan - semakin tinggi parameter lekatan, semakin banyak patch yang boleh dipercayai.
Bagaimana untuk mengelak hos yang fleksibel

Potong sekeping panjang yang diingini dari paip plastik, kerja dengan teliti, jangan mencederakan tangan anda. Bilah pisau pelekap sangat nipis dan mudah dibengkokkan, dan ia diperbuat daripada keluli aloi dengan rawatan haba tambahan. Logam seperti itu pecah dengan cepat.
Letakkan tiub tegak dan potong sepanjang jalan. Jangan sekali-kali cuba memotong paksi semasa berbaring, tiub boleh bertukar dan pisau pisau dengan serius mencederakan jari anda. Bersihkan permukaan dalaman, habuk teknikal sering berkumpul di sana.
Bagaimana untuk mengelak hos yang fleksibel

Semak bagaimana patch sesuai dengan panjang dan diameter. Letakkannya pada hos yang fleksibel, lihat sama ada kerosakan sepenuhnya ditutup.
Bagaimana untuk mengelak hos yang fleksibel

Segala-galanya di dalam bilik - angkat telefon. Berhati-hati dengan lapisan kayu yang panjang dengan epoksi. Jangan simpan bahan, adalah perlu untuk memproses keseluruhan kawasan dalaman diameter nominal.
Bagaimana untuk mengelak hos yang fleksibel

Sapukan gam ke permukaan hos selaras dengan cadangan di atas. Berikan perhatian khusus kepada kawasan yang rosak.
Bagaimana untuk mengelak hos yang fleksibel

Letakkan tiub pada hos, sedikit pusing ke belakang dan berlawanan arah lawan. Ini perlu supaya gam diagihkan sama rata antara kedua-dua permukaan dan sepenuhnya mengisi lompang.
Bagaimana untuk mengelak hos yang fleksibel

Berhati-hati dengan kelebihan epoxy yang terdedah melalui slot. Catat hujung tiub plastik.

Kesimpulannya


Satu-satunya kelemahan kaedah yang dinyatakan dalam membaiki lubang dalam hos fleksibel adalah bahawa ia tidak boleh bengkok di tempat yang dimeteraikan. Tetapi ini tidak kritikal, jika digunakan dengan berhati-hati, hos akan kerap melayani masa yang diperuntukkan oleh pengilang.

Tonton video itu


Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh