DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Sistem pencegahan kebocoran air mekanikal
SISTEM PAPER DAN SPRING UNTUK PENCEGAHAN LEAKAGE AIR

Ramai orang biasa dengan masalah kebocoran air di pangsapuri, kerana pencampur yang rosak atau hos pecah. Untuk mengelakkan kemalangan seperti itu, atau sebaliknya, untuk mengelakkannya, saya mencadangkan untuk membuat produk buatan rumah dari bahagian dan bahan biasa.

 

BAGAIMANA SISTEM INI KERJA

Kami meletakkan lantai mekanisme sensor yang disambungkan oleh kabel ke injap bola.Jika air mendapat unsur (pita kertas), kertas itu pecah. Musim bunga dimampatkan dan menarik kabel yang bertindih kren.Sistem pelindung air ini menggunakan injap bola yang dipasang lebih sama rata.

Sistem ini membolehkan anda mematikan air dan secara manual. Kami menghidupkan pemegang ke sisi, dan kabel tetap tidak bergerak. Dua kabel boleh dilihat dalam gambar: yang pertama masuk ke sensor di tandas, yang kedua ke bilik mandi. Apabila air mendapat di lantai di salah satu bilik, sensor dicetuskan, musim bunga menarik kabel, yang menarik pemegang injap bola dan menutup bekalan air ke apartmen.


KEPERLUAN SYARIKAT UNTUK PENCEGAHAN KERETAPI AIR

Gambar menunjukkan bahawa beberapa elemen diperbuat daripada keluli tahan karat (untuk kerja lebih tahan lama dan gelongsor yang lebih baik). Selepas mekanisme diaktifkan, keluarkannya dari kelembapan dengan serbet, hanya kemudian isi semula dengan pita segar. Kabel tidak boleh mempunyai lebih daripada 2 selekoh pada sudut 90 darjah dan panjang tidak lebih daripada 2 meter. Injap bola dan sensor boleh ditempatkan di bilik yang berbeza.
  

BAGAIMANA MEMBUAT SISTEM UNTUK PENCEGAHAN BANJIR AIR

Asas adalah blok kayu (panjang-360mm, lebar-50mm, ketinggian-25-30mm), satu hujung pendek mempunyai sudut 93 darjah.
Sensor adalah jalur potongan kertas dari komputer riba pelajar dan dilampirkan ke bahagian bawah pangkalan dengan beberapa butang.Dalam pembuatan bahagian No 3, sebuah bar ekor 150x20x50mm telah digunakan. Semua lengkungan dibuat di sekelilingnya, dan kemudian blok itu diambil, dan potong dibuat oleh penggiling untuk mengikat kabel.Bahagian 3 dan 4 hendaklah dibuat daripada keluli tahan karat, untuk menggeser bahagian 4 yang lebih baik. Bahagian nombor 3 adalah lebih baik untuk cuba membuat dari kadbod terlebih dahulu. Tempat lenduran ditunjukkan oleh garis merah.


Dalam pembuatan bahagian No 1, masalah timbul - lubang yang berkembang dengan diameter 6 mm.

Saya menyelesaikannya seperti berikut - menggerudi satu lubang, meletakkan enam ke dalam skru dari dalam. Sekrup mesti menutup lubang sepenuhnya. Selepas itu, lubang kedua digerudi.


Bahagian 4, 4a, 4b, musim bunga dipintal bersama dengan satu skru dari bahagian bawah (sebelum ini kabel dibalut ke alur bahagian 4a dan 4b).


PELARASAN SISTEM

Dalam pembuatan dan penyelarasan sistem, adalah wajar untuk menggunakan perlawanan - sekeping paip lebih daripada 20 cm panjang dengan benang dengan injap bola diskru ke atasnya. Pada peranti ini, anda boleh menyemak operasi keseluruhan mekanisme yang tidak di rumah, tetapi di garaj, bengkel atau menunjukkan operasi sistem kepada rakan anda. Peranti ini juga berguna apabila lubang penggerudian untuk menyambungkan bahagian No. 2 dan 2a. Untuk melakukan ini, mengepilkan bahagian-bahagian ini dalam bentuk najis dengan tiub perlawanan sebelum ini dimasukkan di antara mereka. Pemegang injap bola mesti berada dalam kedudukan tertutup, dan slot untuk kabel dalam pemegang dan anak-anak. No. 2 mesti sepadan. Selepas itu, lubang digerudi serentak di bahagian No 2 dan No. 2a.


Terdapat dua lubang di bahagian No 5: yang pertama adalah untuk jari (apabila kita tarik musim bunga), yang kedua adalah untuk cangkuk. Bahagian nombor 5, anda boleh menyesuaikan ketegangan musim bunga, memutarnya di sekitar gilirannya.


Bas (bar kayu 360 x 50 x 25) boleh dibuat lebih lama, dan selepas pelarasan, potong bahagian kelebihan bar. Panjang pangkalan saya dipadankan dengan musim semi tertentu.

Dalam keadaan yang diperpanjang, gaya musim bunga adalah kira-kira 10 kilogram, pada akhir pengaktifan 4.5 kg.Keadaan utama: daya tetap 1 hingga 1.5 kilogram mesti bertindak pada pita kertas (untuk menukar usaha ini, anda perlu mengurangkan atau menambah sudut). Untuk pengukuran, anda boleh menggunakan skala spring rumah tangga.

Saya membeli mata air di sebuah kedai perkakasan (spring pintu), memotongnya menjadi tiga bahagian.
Saya mengambil keluli tahan karat dari mesin basuh Riga yang lama. Saya membeli tali dawai di kedai, mengalihkan bahagian yang berlebihan dari jalinan pada sawi, lancar dengan minyak isi rumah. Saya beli pipa berulir di pasaran ..

Hujung pendek bar harus mempunyai sudut 93 darjah, sudut yang sama harus berada di bahagian 3 dan 4 bersama dengan kontak biasa mereka.

Ujian itu dijalankan di dalam bilik yang lembap, setahun kemudian saya cuba membasuh pita kertas - semuanya bekerja - injap bola sepenuhnya dimatikan secara automatik.

Pandangan umum:Sistem mekanikal untuk mengawal dan mencegah kebocoran air

 


Kembali
Komen (8)
 1. NOTFRONT
  #1 NOTFRONT Tetamu 26 Disember 2011 18:01
  0
  [pusat][/ center]
 2. Veeh
  #2 Veeh Tetamu 13 Januari 2012 20:25
  0
  Ide ini hebat. Tetapi injap elektro untuk 1000 r dan sistem kawalan buatan rumah nampaknya lebih dipercayai kepada saya dan mereka pastinya tidak akan merosakkan rupa tempat di mana ia dipasang dan jika anda secara tidak sengaja mengaitkannya, anda tidak perlu duduk dan tarik kertas.
  Tetapi asal dan dipikirkan dengan baik
 3. diajar sendiri
  #3 diajar sendiri Tetamu 11 Jun 2012 11:05
  0
  Idea ini baik, tetapi masalahnya mungkin berbeza. Bentuk pemeluwapan pada permukaan paip, ia mengalir ke lantai. Yang membawa kepada positif palsu. Untuk menjaga pesanan di san-ulami, anda boleh menggunakan cara yang murah dan terjangkau, yang mana 2 perkara yang sesuai - ini adalah bahasa Cina; jam penggera dan telefon. Dari jam penggera kami hanya mengambil kes dan papan dengan pembesar suara, dan dari telefon, papan dengan trek, gunting memotong satu bahagian dengan trek berbentuk w. dan solder semuanya ke papan dari jam penggera untuk menutup kenalan. Jika anda membasahkan sensor dengan air, penggera akan bip sehingga sensor kering!
 4. tanpa nama
  #4 tanpa nama Tetamu 15 Ogos 2014 10:01
  0
  ia adalah lebih mudah untuk membuat dachik elektronik dan sebagai pengganti musim bunga mekanisme untuk mengunci pintu kereta, tetapi idea itu sendiri adalah layak memuji
 5. dude
  #5 dude Tetamu 13 November 2016 05:26
  2
  cara yang paling mudah untuk melakukan ini (dan komen) adalah untuk memantau dan mengubah semua paip dan barangan tepat pada masanya di rumah.
 6. Alexander
  #6 Alexander Tetamu 25 Mac, 2018 19:01
  1
  Nampaknya seperti perangkap tikus ... Kulibins di Ibu Rusia belum diterjemahkan.
 7. Tetamu Alexander
  #7 Tetamu Alexander Tetamu 16 Mei 2018 13:31
  0
  mengenai perangkap tikus dengan betul. ia lebih mudah untuk melampirkan kargo yang cukup kepada pemegang kren melalui kabel untuk menutupnya. sekeping gula di atas lantai; beban di atasnya; air akan membubarkan beban gula akan jatuh.
 8. Andrey Mikhailovich
  #8 Andrey Mikhailovich Tetamu 7 Disember 2018 11:20
  3
  Sayang, anda tidak merasakan keanggunan keseluruhan idea itu. Ia terletak pada kesederhanaan relatif dan kebolehpercayaan pelaksanaan, dan yang paling penting, kebebasan tenaga !!!
  Tikus kecil boleh menolak sekeping gula, kehadiran pemeluwapan pada paip adalah hasil kekurangan penebat, dalam kes-kes yang teruk, anda boleh menggunakan pad penentukuran untuk sensor, jam penggera Cina tidak akan menyekat air jika anda tidak berada di rumah, electrovalve tidak akan memberikan operasi yang boleh dipercayai, terutama jika tidak ada listrik di fasilitas Keselamatan, sensor elektronik adalah baik, tetapi autonomi bersyarat, saya terlupa tentang bateri ...
  Sudah tentu, pembinaannya boleh dilakukan sedikit berbeza, tetapi idea itu sendiri, dan sememangnya, perwujudan itu cantik dan elegan !!!

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh