DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Amplifier pada cip TDA2003 yang popular
Penguat pada cip TDA2003 yang popular

Cip ini, TDA2003, telah menemui penggunaan yang meluas dalam hampir semua jenis sistem audio - ia boleh didapati di pembesar suara mudah alih, di radio kereta, di pembesar komputer, di televisyen, dan bahkan di pusat muzik kecil. Populariti seperti ini adalah disebabkan oleh gabungan beberapa faktor - ia murah, ekonomi dalam penggunaan semasa, memberikan kualiti pembiakan bunyi yang boleh diterima, dan kuasanya cukup untuk membunyikan seluruh bilik. Kelemahan termasuk hakikat bahawa ia adalah monophonic, iaitu, untuk menghasilkan isyarat stereo, anda perlu mengumpul dua penguat tersebut.

Skim


Penguat pada cip TDA2003 yang popular

Litar penguat adalah mudah dan tidak mengandungi sebarang bahagian lasak. VR1 - perintang yang berubah-ubah dengan satu kumpulan kenalan, berfungsi untuk mengawal jumlah bunyi. Adalah dinasihatkan untuk menggunakan perintang dengan ciri logaritma untuk pelarasan lancar, tetapi satu linear biasa akan berfungsi. LED HL1 digunakan untuk menunjukkan bahawa penguat sedang dan menyala segera apabila kuasa digunakan pada papan. Voltan bekalan litar ini terletak dalam 8-18 volt. Pilihan paling optimum ialah 12 volt, jadi semua kapasitor elektrolitik mesti diambil pada voltan sekurang-kurangnya 16 volt, disarankan untuk menetapkan lebih banyak - 25 volt. Cip, terutama ketika bekerja pada jumlah yang tinggi, memanaskan dengan ketara, sehingga memerlukan sekurang-kurangnya radiator kecil. Capacitor C5 disambung secara siri dengan pembesar suara dan memotong komponen malar dalam isyarat, jadi voltan malar tidak muncul pada speaker dalam apa cara sekalipun, walaupun microcircuit gagal.
Penguat pada cip TDA2003 yang popular

Perhimpunan penguat


[15,73 Kb] (muat turun: 428)

Seluruh litar dipasang pada papan litar bercetak kecil berukuran 45 x 55 mm, yang boleh dilakukan oleh kaedah LUT. Papan litar sepenuhnya siap untuk mencetak pada pencetak laser dan tidak memerlukan pencerminan. Selepas memindahkan papan, kami memasukkannya ke dalam larutan etsa dan selepas etsa kami mendapat hasil seperti dalam gambar di bawah.
Penguat pada cip TDA2003 yang popular

Kini semua yang tersisa adalah memadamkan lapisan toner, lubang gerudi dan timah trek dan anda boleh meneruskan bahagian penyegel. Pertama sekali, bahagian-bahagian kecil dipasang - resistor dan kapasitor kecil, selepas mereka semua yang lain. Untuk menyambung kuasa, pembesar suara dan wayar sumber audio, ia adalah lebih mudah untuk menggunakan blok terminal skru, seperti yang saya lakukan. Pada giliran terakhir, radiator dipasang pada cip, anda boleh menggunakan mana-mana sahaja yang sesuai untuk papan saiznya.
Penguat pada cip TDA2003 yang popular

Penguat pada cip TDA2003 yang popular

Pelancaran dan ujian pertama


Untuk memulakan, ia perlu menyemak ketepatan pemasangan, menelefon trek bersebelahan untuk litar pintas. Jika semuanya dipasang dengan betul, kami membekalkan kuasa ke papan dengan menyambungkan pembesar suara, dan meninggalkan input isyarat yang tidak berkaitan. Dalam kes ini, adalah dinasihatkan untuk menghidupkan kawalan kelantangan ke kedudukan minimum supaya input mikrosirkuit ditutup ke tanah. Kami membekalkan kuasa kepada lembaga, LED perlu segera menyala. Kini dengan perlahan menghidupkan kawalan kelantangan, retak kecil dalam pembesar suara harus didengar, kerana masukan kini "tergantung di udara." Ini bermakna bahawa microcircuit berfungsi - kini anda boleh menghantar muzik ke input, contohnya, dari pemain, telefon atau komputer. Anda boleh menyambung penguat sedemikian ke mana-mana penceramah dengan rintangan 4-16 Ohms, semakin rendah rintangan pembesar suara, lebih tinggi kuasa output, masing-masing, dan pemanasan cip. Mempunyai binaan yang bagus!
Penguat pada cip TDA2003 yang popular

Tonton video itu


Kembali
Komen (5)
 1. Sergey tetamu
  #1 Sergey tetamu Tetamu 31 Oktober 2018 17:10
  1
  Saya terlupa untuk menulis mengenai keluaran kuasa.
 2. Tetamu Vladimir
  #2 Tetamu Vladimir Tetamu November 1, 2018 11:00
  0
  Ralat dalam litar, output ke-2 tidak sepatutnya dihubungkan ke tanah.
  1. Bender39
   #3 Bender39 Tetamu 23 November 2018 01:31
   0
   Berikut adalah versi skema yang lain, sedikit lebih rumit
   1. Sergey tetamu
    #4 Sergey tetamu Tetamu 28 Disember 2018 8:14 p.m.
    0
    Hi Bolehkah anda beritahu saya rantai mana yang boleh dielakkan ketika menggunakan mics untuk subwoofer kecil, pada frekuensi rendah. Selain c1, c2, c4, tentu saja.
 3. Sergey tetamu
  #5 Sergey tetamu Tetamu 26 Julai 2019 12:17
  0
  Mengenai skim pertama yang akan dilakukan. Kuasa keluaran mengikut pasport adalah 4 Ohms 5.5 W (satu TAPI - dengan gangguan sebanyak 10%) Dan 10% sudah dapat didengar walaupun kepada orang pekak yang UMZCH "mengunci" Sebenarnya, 2-3 W akan bermain. Pembangunan lanjut TDA 2030.

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh