DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Rak radio yang stabil
Bug radio yang stabil

Bug radio adalah pemancar radio mudah dengan mikrofon yang memetik bunyi terkecil di sekeliling anda dan menghantarnya melalui gelombang radio. Oleh itu, meninggalkan peranti sedemikian di tempat yang sesuai, anda boleh mendengar segala-galanya yang dilakukan di sekelilingnya. Anda boleh menemui banyak aplikasi bug radio - contohnya, menggunakannya sebagai monitor bayi, fon kepala tanpa wayar atau hanya untuk mendengarkan perbualan orang lain (permohonan sedemikian tidak sah sepenuhnya). Jika anda memasang dua pemancar radio, maka anda boleh mengatur sambungan tanpa wayar, contohnya, antara rumah jiran. Sejumlah besar skema pepijat dibentangkan di Internet, dari yang paling mudah hingga yang paling mahal dan kompleks, dibina di atas mikrosirkuit. Skim ini di bawah, pada pandangan saya, adalah yang paling optimum: untuk pembinaannya, bahagian jarang atau mahal tidak diperlukan, tetapi ia menyediakan julat penghantaran isyarat yang baik (sehingga 500 m) dan kestabilan yang tinggi.

Skim


Bug radio yang stabil

Litar ini merangkumi tiga cascades. Penguat isyarat audio mikrofon dibina pada transistor VT1, penjana isyarat pembawa dibuat pada transistor VT2, dan transistor VT3 adalah penguat frekuensi tinggi, ia adalah yang bertanggungjawab untuk rangkaian transmisi yang baik. Transistor berikut digunakan: VT1 - KT3130B, VT2 - KT368A, VT3 - KT3126B. Sebuah mikrofon electret digunakan untuk menjadikan bunyi menjadi isyarat elektrik. Anda boleh mencari satu di mana-mana bahagian radio kedai, atau drop it dari alat dengar telefon yang tidak perlu, kerana mikrofon yang betul digunakan di sana. Coil L1 luka dengan dawai tembaga pada mandrel dengan diameter 3 mm, 6 putaran, dawai boleh diambil dengan seksyen salib 0.3-0.4 mm. Sebagai mandrel, anda boleh menggunakan gerudi konvensional. L2 adalah tercekik dengan induktansi 100 μH; ia digunakan dengan sebaik-baiknya. Sebagai antena, anda boleh menggunakan sekeping dawai biasa, tetapi jika anda perlu mencapai jarak penghantaran maksimum, anda perlu menggunakan wayar dengan panjang satu perempat daripada panjang gelombang di mana pemancar berfungsi.
[31.53 Kb] (unduhan: 696)

Bina bug radio


Litar dipasang pada papan litar bercetak yang berukuran 70 x 30 mm; kaedah LUT digunakan untuk pembuatannya. Ia tidak perlu mencerminkan papan sebelum mencetak. Berikut adalah beberapa gambar proses.
Bug radio yang stabil

Bug radio yang stabil

Bug radio yang stabil

Selepas tembaga terukir, lubang digerudi, jalan-jalan di dalam tin, anda boleh menyolder bahagian-bahagiannya. Perhatian khusus harus dibayar kepada mikrofon, atau sebaliknya, polaritasnya. Salah satu daripada hubungannya adalah hubungan pendek dengan kesnya - hubungan ini adalah yang negatif, ia disolder kepada negatif litar. Mikrofon mesti disepuh dengan cepat, jika tidak ada risiko terlalu panas. Untuk kemudahan, wayar kuasa boleh disalurkan terus ke penyambung bateri mahkota. Membina pepijat tidak sukar, jika anda melakukan semuanya secara beransur-ansur dan tidak tergesa-gesa, periksa pengedap yang betul bagi setiap bahagian.
Bug radio yang stabil

Bug radio yang stabil

Jalankan persediaan dan percubaan


Untuk permulaan pertama, anda memerlukan milliammeter, untuk mengawal penggunaan semasa, ia termasuk dalam jurang salah satu wayar bekalan. Kami menyambung mahkota dan melihat pembacaan peranti - arus perlu terletak dalam 10-30 mA. Jika biasa, anda boleh menghidupkan radio dan cuba mencari isyarat pemancar yang sedang diuji. Selalunya, isyarat sudah terletak dalam 80-110 MHz. Sekiranya dia "merangkak" di luar julat ini dan penerima tidak boleh menangkapnya, anda harus menyesuaikan gegelung L1, memampatkan dan menyatukan gilirannya. Kekerapan penghantaran bergantung kepada induktansi gegelung ini. Apabila isyarat didapati, gegelung boleh diisi dengan varnis dielektrik atau resin epoksi supaya tetapan tidak tersesat.Sangat penting untuk memastikan bahawa frekuensi siaran pemancar dipasang tidak bertindih dengan kekerapan mana-mana stesen radio. Jika mereka menyeberang, maka anda perlu menukar kekerapan dengan menala gegelung L1. Tiada penalaan lebih diperlukan untuk pepijat, hanya menyesuaikan kekerapan siaran. Sekarang anda boleh menguji ia untuk julat penghantaran isyarat, bergerak lebih jauh dan lebih jauh dari pemancar dengan penerima poket. Pemancar yang dipasang dan ditala dengan betul boleh menyediakan rangkaian penghantaran sehingga 500 m di kawasan terbuka. Perlu diingat bahawa julat penerimaan juga bergantung kepada sensitiviti penerima. Perhimpunan yang berjaya.
Bug radio yang stabil

Bug radio yang stabil
Kembali
Komen (6)
 1. Vladimir
  #1 Vladimir Tetamu 26 Ogos 2018 08:51
  1
  Skim ini tidak berfungsi.
 2. roma
  #2 roma Tetamu 26 Ogos 2018 16:52
  3
  Tetapi apa-apa yang kerana terperinci ini anda mendapat tiga tahun di tanah jajahan?
 3. Mike
  #3 Mike Tetamu 26 Ogos 2018 22:05
  0
  Tiada apa yang mikrofon dinamik dalam litar, tetapi electret dalam keterangannya?
 4. n
  #4 n Tetamu 4 September 2018 00:23
  0
  skim kerja, anda hanya perlu menangkap masa nipis dengan gegelung penggulungan (diameter pusingan dan konduktor keratan rentas)
 5. Zevs
  #5 Zevs Tetamu 21 Oktober 2018 03:33
  0
  Saya menjadi di rajah dan melihat minus yang tidak difahami di mana saya bukan seorang ace? Di bawah ini anda boleh meneka begitu? Ok, dan di sebelah kiri adalah 0.1 microforate kinder di mana? Saya akan meninggalkan surat saya, saya akan bersyukur bahawa dengan tempat-tempat ini, jika tidak, saya mempunyai segala-galanya misalnya, saya tidak boleh membacanya! ????
 6. Garrick
  #6 Garrick Tetamu 23 Mei 2019 06:09 AM
  1
  isyarat sudah terletak dalam 80-110 MHz

  Pada pendapat saya, AM dimodulasi dalam skema ini, dan FM pada lingkungan 80-110.

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh