DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» »Sisa rumah kotak
Setelah melengkapkan pemasangan rangkaian komputer tempatan yang seterusnya, seperti biasa dalam kes seperti itu, sekumpulan kotak plastik yang terbentuk (Rajah 1).

Rajah. 1

Anda boleh, tentu saja, mengumpul mereka dan entah bagaimana menggunakannya pada masa akan datang. Tetapi ... Pertama, bilakah dia akan - kali ini? Kedua, kemudian mungkin kotak-kotak saiz yang sama sekali berbeza akan diperlukan. Dan akhirnya, ketiga, di mana untuk menyimpan sekerap-sekejap ini, jumlah yang semakin meningkat? .. Jawapan kepada soalan-soalan ini menunjukkan dirinya sendiri: anda perlu "mencipta" sesuatu yang berguna daripada mereka ...
Perhatian saya dalam hal ini - Saya tidak tahu kenapa saya sendiri - terutamanya tertarik dengan kotak yang ditunjukkan dalam Rajah 2. Felts dengan profil persegi mereka, bumbung bumbung yang agak tinggi kekakuan (yang lain mempunyai sangat nipis, beberapa jenis "nipis" dinding), bumbung felts atas sebab tertentu itu. Dia membuka kotak (Rajah 3), mengukur asas dan tudungnya.

       
Rajah. 2 Rajah. 3

Keputusan itu datang apabila dia berfikir "melekat" kotak dari cakera laser yang berada di tangan kotak itu. Dia memasuki agak ketat, seolah-olah dibuat dengan tepat, dan tetap berdiri di atas meja dengan pangkalan kotak (Rajah 4). Dan jika anda mencuba dua kotak nipis? Hasilnya (Rajah 5) adalah sama! Dengan cakera dalam sampul kertas, semuanya lebih mudah. 7-8 keping (rajah 6) muat dengan ketat ke dalam pangkalan (tanpa risiko merosakkan sampul surat itu!)

       
Rajah. 4 Rajah. 5 Rajah. 6

Seperti kata pepatah dalam kes seperti ini: "Eureka!"
Tetapi bagaimana jika anda membuat rak atau mana-mana untuk cakera? Sekarang, akhirnya, mungkin akan menyusun cakera yang disimpan dalam susunan (Rajah 7), dan mudah ke tempat yang betul pada masa ini, tanpa mengambil risiko "mengisi" timbunan ketika mengeluarkan kotak terendah atau sampul surat.

Rajah. 7

Sudah tentu, mereka mungkin membantah bahawa untuk ini pelbagai jenis reka bentuk yang paling pelbagai dibentangkan di kedai-kedai. Tetapi, pertama, jauh dari mana-mana sahaja yang boleh dibeli, kedua, harga produk ini (menurut pendapat saya) terlalu tinggi, dan akhirnya, dan ketiga, dan yang paling penting, lebih menyenangkan untuk menggunakan sesuatu yang buat sendiri!
Mari bermula!
Untuk kerja, kita perlukan (Rajah 8):
- Superglue "502 CYANOACRYLATE ADHESIVE" atau serupa (1);
- alkohol (2);
- hacksaw (3);
- tang memotong sampingan (4);
- pisau perkeranian (5);
- kotak miter (sebaiknya!) (Rajah 9).

   
Rajah. 8 Rajah. 9

Pertama, menggunakan pemotong sampingan (atau lebih baik, peti miter), kami memotong asas menjadi jalur 12 cm setiap satu. Lebar kotak standard untuk cakera adalah 14 cm. Basikal dipotong lebih pendek daripada kotak sehingga kotak di rak menonjol sedikit dan mereka boleh ditarik keluar dengan mengetuk kotak yang dikehendaki dari bawah. Tetapi - ini adalah satu perkara rasa. Strip boleh dipotong sepanjang kotak. Setelah memotong jumlah jalur yang diperlukan, kami memproses tempat pemotongan dengan pisau pejabat dan pemotong sampingan untuk mengeluarkan burrs dan tajam dan sudut tajam. Meletakkan jalur bersama-sama, kami menentukan lebar rak masa depan.
Sekarang, menggunakan kotak miter (atau segitiga lukisan), dari penutup selongsong kita memotong butir-butir pangkalan rak supaya (Rajah 10, pos 1) supaya kepingan berada pada sudut 45 darjah (pos 2). Kami membersihkan dan degrease tempat-tempat yang menempel dengan kapas yang dicelup dalam alkohol, dan gamkan asas rak dari tudung kotak. Untuk penetapan sendi yang lebih tepat, potongan pra-potong asas kotak 2-3 cm panjang boleh dimasukkan ke dalam sendi bahagian-bahagian. Selepas asas rak siap, ia perlu membersihkan dan degrease dan jalur potong, dan melekatkan jalur di pangkalan dekat antara satu sama lain (Rajah 11). Untuk mengikat rak yang dihasilkan ke dinding di pangkalannya di dua tempat (kira-kira 1/4 daripada kedua-dua belah tepi), membuat lubang.

Rajah. 10
Rajah. 11

Oleh kerana struktur cantilever yang terhasil mungkin tidak menyokong berat cakera atau pecah semasa penggunaan, adalah perlu untuk membuat berhenti dari penutup selongsong (Rajah 12).

Rajah. 12

Hujung hentian dipotong pada sudut 45 darjah, dan "kelopak" dengan lubang pelekap (ia boleh dibuat dengan mudah dengan mana-mana alat tajam) dibengkokkan dengan pemanasan di sepanjang garis lipatan dengan besi pematerian atau di atas api terbuka. Untuk membaiki perhentian ke rak, adalah perlu untuk merapikan dua batang asas kotak dari sisi asasnya (Rajah 10, pos 3). Perhentian itu hanya ditekan dengan tegas ke dalam pangkalan-pangkalan ini tanpa sebarang pengancing tambahan, dan dipasang pada dinding dengan skru.
Hasilnya adalah rak cantik (Rajah 13) untuk menyimpan cakera laser, pembuatan yang berlangsung sedikit lebih sejam.

Rajah. 13

Saya perhatikan bahawa dalam pembuatan pangkalan kotak digunakan terutamanya (dalam Rajah 2-6 mereka berwarna biru). Dan apa yang perlu dilakukan dengan penutup kotak "baki kerja"? Dari mereka, mungkin ada sesuatu yang tidak boleh digunakan untuk cakera. Lagipun, tidak semua cakera akan muat pada satu rak! Lebar tudung kotak (Rajah 3) membolehkan anda memadankan kotak yang sama dan sampul laser dikes ke dalamnya, tetapi anda boleh melakukannya secara bebas tanpa usaha.
Untuk pembuatan barang tidak perlu, potong jalur dari penutup kotak dengan panjang sama - 12 cm Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa dalam kes ini, bagi setiap kotak (atau sepasang kotak nipis), perlu mempunyai dua jalur. Meletakkan separuh jalur potong bersama-sama dan menyelaraskan tepi, gam mereka ke satu sama lain dengan permukaan sampingan. Dua rak dinding sudah siap. Ia tetap, menggunakan, contohnya, satu helai plexiglass atau bahan lain yang sesuai, untuk membuat dinding belakang, melekatkan dua dinding sisi kepadanya, memerhatikan pada masa yang sama bahawa ia selari dan jarak sama dengan sedikit lebih tinggi daripada ketinggian kotak (13 cm). Lekat dua jalur plastik di bahagian depan (atas dan bawah) (lihat Rajah 14-16), yang akan memastikan dinding selari dan memberi ketegaran struktur. Saya juga mengikat dinding sisi dan belakang dengan merekatkan sudut plastik yang tersisa dari kraftangan sebelumnya. Dari bahagian bawah ke yang tidak boleh anda juga gam gam segi empat tepat plexiglass, yang seterusnya, gam kakinya. Caps dari botol plastik, dari tiub ubat gigi atau krim, dan lain-lain boleh berfungsi sebagai kaki. Saya mengehadkan diri untuk merapatkan dua jalur dari bahagian bawah, dipotong dari penutup kotak (mereka dapat dilihat dalam Rajah 15). Mereka juga berfungsi sebagai kaki dari yang tidak.
Apa yang saya dapat ditunjukkan dalam Rajah 14-16.

       
Rajah. 14 Rajah. 15 Rajah. 16

P.S. Kotak plastik sangat maju dan bahan subur untuk kraf dari mereka - jika anda memindahkan otak anda - anda boleh membuat pelbagai produk buatan sendiri yang berguna. Contohnya, apabila perlu memasang HUB di dalam almari kecil yang kosong (jangan tinggalkan di atas lantai!), Rak dibuat dengan cepat dari sekeping kotak (Rajah 17), di mana HUB ini telah berehat secara damai selama 5 tahun ...

Rajah. 17

Kembali
Komen (4)
 1. zon
  #1 zon Tetamu 9 November 2011 20:26
  0
  dan letakkan artikel lain tentang sesuatu - nibudi satu lagi sisa ini malaikat
 2. NOTFRONT
  #2 NOTFRONT Tetamu 9 November 2011 21:01
  0
  Dan letakkan sesuatu sendiri! sejuk
 3. Levsha
  #3 Levsha Tetamu 11 Mac 2012 00:51
  0
  Saya membuat bakul lampu di atas siling bilik .. ke pinggir di sepanjang dinding. Saya memasang LED dalam kotak dengan diameter kecil. Ternyata tidak baik. dan tidak ada kabel atau kaki yang melekat pada LED boleh dilihat.
 4. ARKADIY
  #4 ARKADIY Tetamu 4 Februari 2018 13:50
  0
  SESUATU AKU MENUNJUKKAN BAHAWA JIKA JIKA SAYA MELAKUKAN SEBAGAI RAJAH 14 DAN BERDASARKAN DI SIDA, ANDA AKAN MENDAPATKAN PEMANTAUAN UNTUK SISTEM ELEKTRONIK CREATIVE-DAPAT DIPEROLEH LEMBAGA YANG DIPERLUKAN UNTUK KARYA !!!!

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh