DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » » »Happy Elephant - Kusyen
Kami mewujudkan kesenangan dan keselesaan di dalam rumah sendiri - dengan tangan kita sendiri, mengikut idea kita sendiri tentang apa yang sepatutnya. Di sekeliling kita hanya perkara-perkara yang berfungsi, mudah dan menarik. Menurut kaum India, di setiap rumah harus ada seekor gajah: tidak, tidak nyata, tetapi hanya bayangannya. Di rumah mereka selalu ada perwujudan simbolis Ganesha - dewa kebijaksanaan dan kemakmuran, digambarkan dengan kepala gajah.
Kusyen sofa gajah gembira

Berikut adalah gajah yang gembira. Buat gajah untuk keselesaan rumah dengan tangan anda sendiri. Memasang kusyen sofa sedemikian tidak sukar. Penerangan terperinci mengenai kerja di bengkel berikut. Sebagai tambahan kepada bahan-bahan untuk kerja-kerja tenun, anda hanya perlu kesabaran.

Bahan Pemakaian:
  • - benang biru - 500 g,
  • - petir traktor - 45 cm,
  • - sangat sedikit benang putih, hitam, biru - untuk mata.


Benang dari sofa kusyen itu - Gajah Bahagia - dirajut, tebal - sentuhan tiga benang. Untuk kerja, nombor cangkuk 5 adalah sempurna.
Kusyen sofa gajah gembira

Perincian bantal terbesar adalah penutup (badan gajah). Dia sesuai di bawah bantal (50x50 cm), yang kemudiannya akan berada di dalamnya.
Dial 130 gelung udara. Bersatu baris pertama dengan crochets. Seterusnya, merajut kain dengan cara yang paling mudah: walaupun baris - st.b / n, baris ganjil - st.s / n.
Dalam foto itu, kanvas segi empat tepat siap dilipat separuh.
Kusyen sofa gajah gembira

Ketinggian penutup sepadan dengan ketinggian bantal. Panjang kanvas harus menutupi kedua belah pihak.
Bantal 50x50 cm: poplin + holofiber di dalam.
Kusyen sofa gajah gembira

Lipat penutup kanvas pada separuh.
Tentukan lokasi kepala dan kaki. Dalam kes ini, lipatan kanvas berada di kaki. Ular itu dijahit bertentangan - di belakang.
Kusyen sofa gajah gembira

Angkat ritsleting untuk menyesuaikan benang, menjahit pada mesin taip atau secara manual.
Kusyen sofa gajah gembira

Merajut batang


Jika bantal adalah dua belah, maka lokasi (kanan atau kiri) batang tidak penting.
Jika telinga dan mata hanya berada di satu sisi, maka anda harus terlebih dahulu memikirkan di mana hendak melihat dan batang gajah.
Untuk merajut bahagian, suku atas gelung ditugaskan dari bahagian depan dan jumlah yang sama dari belakang, untuk mengumpul 5 unit udara di atas ular Bersatu tepi lajur kolom.b / n, maka kerja bergerak berserenjang ke penutup.
Kusyen sofa gajah gembira

Untuk membuat bahagian dengan mudah dan semulajadi membengkok, bersatu dengan lajur bersaiz yang berbeza. Sebarkan bilangan batang trunk ke dalam tiga bahagian. Pada pertengahan pertengahan, mengait berganda berganda, dalam tiang bengkok ketiga yang melampau. Gundukan akan terbentuk di tengah kanvas ini. Oleh itu, baris 10-15 bersatu.
Kusyen sofa gajah gembira

Kusyen sofa gajah gembira

Kemudian ubah jenis merajut: satu baris st B / n, yang lain - st S / n. Dalam barisan dengan tiang b / n, seperti sebelum ini, pada gelung pertengahan, mengait dua bersulam, di sepanjang tepi baris - st B / n. Pangkat st.s / n terikat dengan cara yang sama.
Panjang batang adalah sama dengan ketinggian bantal atau sedikit kurang daripada ini.
Kusyen sofa gajah gembira

Di hujung batang, ikat satu bengkok. Apabila mengait, pergi ke st.b / n. Di tengah, seperti sebelumnya, satu pertiga daripada gelung bersatu st.s / 2n. Bersatu tepi batang dari sisi yang salah dengan b / n lajur untuk membentuk tiub.
Bersatu dinding sisi penutup dengan langkah krustacea, menyambung posts.b / n.
Kusyen sofa gajah gembira

Telinga. Bantal ini adalah satu-satunya, i.e. mata dan telinga hanya di satu sisi, dari depan, jadi telinga adalah satu. Jika tidak ada kekurangan dalam benang, maka kedua-dua belah bantal boleh dihiasi sama.
Untuk telinga, ikat pinggang B / n. Semasa mengait, penting untuk mengingati penambahan gelung. Ia tidak perlu berusaha untuk mengekalkan ketepatan kanvas.Untuk memberikan kelantangan kepada bahagian itu, anda boleh menambah sedikit gelung tambahan dalam proses merajuk bulatan, maka kain akan mulai bimbang.
Kusyen sofa gajah gembira

Telinga gajah sedikit menunjuk di bawah. Untuk mencapai kesan ini, perlu di bahagian telinga ini untuk bahagian bersatu gelung (6-7) st.s / n.
Kusyen sofa gajah gembira

Ketinggian telinga adalah kurang dari dua pertiga ketinggian bantal.
Kusyen sofa gajah gembira

Jahitkan telinga kepada kes itu. Gunakan jahitan dalam bulatan di sekitar pusat telinga, cangkuk tepi bahagian dalam jahitan berasingan di empat tempat supaya ia tidak membengkokkan terlalu banyak.
Kusyen sofa gajah gembira

Mata. Dari benang kapas putih (Lily) st. B / n, ikat bulatan dengan diameter 5 cm.
Kusyen sofa gajah gembira

Murid. Dari benang kapas hitam untuk mengikat bahagian dalaman mata. 2 baris untuk bersatu st.b / n. Baris ketiga untuk st.s / n bersatu, pada akhirnya ia tidak menutup, i.e. Jangan sambungkan gelung terakhir dengan yang pertama berturut-turut. Kencangkan benang, potong.
Kusyen sofa gajah gembira

Iris. Dari benang kapas biru teduh, bersatu bulatan kecil menjadi 2 baris st B / n.
Memasukkan bahagian-bahagian mata di atas satu sama lain, berjalan di sepanjang tepi dengan jahitan jahitan untuk menyertai kepingan bersama-sama.
Kusyen sofa gajah gembira

Berhati-hati dengan kes itu.
Kusyen sofa gajah gembira

Hooves


Dail 18 air.p. Dalam baris pertama, bersatu mereka st.b / n. Dalam baris kedua kipas: 3 vp untuk mengangkat, 7 sudu besar / 2nak dalam satu gelung asas, * lompat 3 gelung asas, 1 sudu b / n, langkau 3 gelung asas, 8 sudu / 2n di gelang keempat asas * .
Pautan dua butiran yang sama.
Kusyen sofa gajah gembira

Menjahit kuku di bahagian bawah penutup.
Kusyen sofa gajah gembira

Ekor


Pasang benang ke sudut penutup yang bertentangan dengan batang. Dail 15-20 udara
Potong sekelompok benang, lipat berus dari mereka. Lampirkan unsur ke hujung rantai udara, hubungkan bahagian-bahagian.
Letakkan pengisi bantal di sampul, kencangkan ular tersebut. Gajah gembira siap.
Sebagai pemadat penutup, ia mungkin menggunakan pemanis sintetik atau jaket kanak-kanak lama.
Kusyen sofa gajah gembira

Adalah dipercayai bahawa untuk kebahagiaan lengkap gajah tersebut harus ada tujuh: setiap satu berikutnya sedikit lebih kecil dari yang sebelumnya, setiap yang kedua adalah merah jambu.
Jika anda menyukai idea itu, dapatkan bahan dan kerja. Semoga berjaya
Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh