DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Mengubah lampu halogen ke LED
Lampu halogen lama 500 W terletak di garaj saya. Saya menggunakannya untuk menerangkan bahagian bawah kereta dari lubang tontonan. Lampu suluh yang sangat selesa dengan pemegang dan grill perlindungan. Tetapi masalahnya adalah: lampu halogen terbakar. Sudah tentu, lampu sedemikian boleh didapati secara komersial hingga ke hari ini, tetapi saya memutuskan untuk mengemas kini lampu untuk menjadikannya lebih menjimatkan, lebih cerah dan lebih tahan lama.
Menukar lampu halogen menjadi LED

Tidak lama dahulu, matriks LED dengan pemandu terbina tepat pada matriks itu sendiri mula muncul di pasaran China. Pemandu ini direka bentuk untuk voltan berselang 220 V. Secara ringkas, ini hanyalah LED yang dikuasakan secara langsung dari voltan utama tanpa kotak dan peranti tambahan.

Dan tambah utama ialah harga yang rendah - .

Kos pembelian kurang daripada 150 rubel. Saya mengambil matriks 50 W LED dan voltan 220 V, yang saya perlukan. Kecerahan LED ini agak setanding dengan lampu halogen 500 W.
Menukar lampu halogen menjadi LED

Penukaran lampu ke LED


Dia membuka skru pemasangan kaca, mengeluarkan kaca dengan gasket getah. Lampu tambahan ini adalah dimeteraikan.
Dan dia mula berfikir bagaimana untuk mengganti lampu dengan LED. Idea ini datang dengan sendirinya.
Menukar lampu halogen menjadi LED

Saya membuka skru reflektor-reflektor. Saya mengambilnya, ia diperbuat daripada aluminium nipis, ia mudah terbengkalai.
Menukar lampu halogen menjadi LED

Kemudian saya melepaskan pad pemasangan halogen llama. Saya cabut wayar bekalan kuasa dari blok.
Menukar lampu halogen menjadi LED

Menukar lampu halogen menjadi LED

Saya akan memasang LED di dinding belakang - ia sesuai dengan sempurna, dan badan perhatian akan berfungsi sebagai radiator (ia terbuat daripada duralumin), kerana LED tidak boleh dihidupkan tanpa sebarang sink haba. Walaupun ia mempunyai perlindungan terbina daripada terlalu panas, kami tidak akan mengujinya.
Menukar lampu halogen menjadi LED

Saya tidak akan membuat potongan dalam reflektor, tetapi saya akan mengikat segala-galanya bersama-sama dengannya. Untuk melakukan ini, adalah perlu bahawa reflektor duduk tepat di badan dinding belakang lampu. Oleh itu, kami membentuk reflektor aluminium dengan tang. Periksa secara berkala bahawa semuanya duduk rapat dan baik.
Menukar lampu halogen ke dalam LED

Menukar lampu halogen menjadi LED

Menukar lampu halogen menjadi LED

Menukar lampu halogen menjadi LED

Jika semuanya duduk dengan baik, ambil pemutar skru dengan gerudi tipis untuk logam dan gerudi empat lubang untuk memasang LED secara langsung di tempat.
Menukar lampu halogen menjadi LED

Kemudian kami mengambil tampalan haba dan menyebarkan empat permukaan: dinding belakang lampu, belakang dan depan reflektor dan tempat duduk matriks LED.
Menukar lampu halogen menjadi LED

Menukar lampu halogen ke dalam LED

Menukar lampu halogen menjadi LED

Kami akan mengumpulkan segala-galanya lagi dan membaikinya dengan skru. Anda juga boleh menggunakan skru dengan kacang, tetapi saya sendiri mengambil skru kecil. Tidak mengapa jika mereka melangkah sedikit dari belakang - dengan fail saya akan membaikinya sedikit kemudian.
Menukar lampu halogen menjadi LED

Segala-galanya, hampir semuanya siap untuk ini. Ia tetap hanya untuk menyolder wayar rangkaian ke matriks, meletakkan tali getah dengan kaca dan menutup lampu.
Menukar lampu halogen ke dalam LED

Menukar lampu halogen menjadi LED

Menukar lampu halogen menjadi LED

Semuanya berfungsi dengan baik. Ia seolah-olah saya mula bersinar bahkan lebih terang daripada itu, tetapi ia semakin panas pada masa yang kurang, itu pasti.
Matriks LED dipadamkan dengan voltan dari pad pendaratan, dan fasa rangkaian tidak akan diserahkan kepada kes itu. Tetapi lebih baik jangan lupa untuk mengetatkan dawai tanah ke perumahan.

Saya menggunakan lampu sorot yang ditukar selama lebih daripada sebulan. Pada dasarnya, tidak ada kekurangan, hanya kelebihan. Terutamanya menjimatkan dalam rubel untuk elektrik bagi setiap orang.
Menukar lampu halogen menjadi LED

Menukar lampu halogen menjadi LED

Tonton video proses menukar halogen halogen ke dalam LED


Kembali
Komen (6)
 1. Vladimir Anisimov
  #1 Vladimir Anisimov Tetamu 9 November 2017 08:00
  3
  Tidak buruk, tetapi persoalannya, betapa baiknya pengasingan pemandu dan LED dari substrat itu? Tidak ada rahsia yang jauh dari mana-mana terdapat kawat tanah berasingan.
  1. Denis
   #2 Denis Tetamu 9 November 2017 12:42
   1
   LED Cina juga terlindung daripada substrat. Ini dapat dilihat walaupun tanpa mata bersenjata - komponen di papan.
   Walaupun ragu-ragu, tetapi tiada siapa yang mengganggu anda untuk mengambil tester dan mengukur rintangan antara substrat dan output rangkaian pada 220.
 2. Igor
  #3 Igor Tetamu 9 November 2017 2:12 p.m.
  0
  Rejim terma yang kuat - 4 bangunan pasta di antara radiator dan lampu, dan juga reflektor. WHY? Selepas permohonan itu, pasta itu tersebar sebagai nipis yang mungkin untuk memenuhi ketidakteraturan permukaan untuk mendapatkan yang lebih lengkap (untuk meningkatkan pemindahan haba) - tidak lebih. Residu harus keluar setelah menarik pengikat. Gasket juga harus sempurna rata, yang tidak mungkin. Saya berjumpa dengan jalur nipis (kurang daripada kira-kira 1 mm) pada transistor yang diperbuat daripada alat lembut pada peralatan lama - apabila mengetatkan pengikat, memimpin bocor dan diisi dengan penyelewengan. Anda boleh mengesyorkan hanya satu lapisan pasta dan segera ke radiator. Dan idea itu bagus. Dengan cara ini, "mengambil tester dan mengukur rintangan antara substrat dan rangkaian mengarah pada 220" - ia akan berada pada voltan sebanyak 9 volt, yang tidak betul, tetapi 250-300 volt diperlukan - penggerek diperlukan di sini.
 3. zzz
  #4 zzz Tetamu 12 november 2017 14:13
  0
  Apakah kegunaan manipulasi reflektor dan tampalan?
 4. Vyacheslav
  #5 Vyacheslav Tetamu 27 April 2018 20:54
  0
  ya, dan selepas 5 minit suhu reflektor akan menjadi 90-110 darjah, penggunaan kuasa akan turun kepada 25-30 watt, dan kehidupan matriks LED akan berkurangan setiap 5-10. Atau maksimum matriks 30 watt, atau sink haba tambahan
 5. Tetamu Vladimir
  #6 Tetamu Vladimir Tetamu 20 Januari 2019 09:42
  0
  Saya setuju. Kesnya tidak cukup untuk menyejukkan LED 50 watt.
  Dan agar tidak memagar taman, lebih mudah untuk membeli pengganti LED untuk lampu halogen di Ali.

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh