DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Penunjuk pelepasan bateri mudah Li-ion
Bagaimana bateri Li-ion ketat memasuki kehidupan kita. Hakikat bahawa mereka digunakan dalam hampir semua mikropemproses elektronik sudah menjadi norma. Oleh itu, amatur radio telah lama membawanya ke perkhidmatan dan menggunakannya dalam produk buatan sendiri. Saya menyumbang kepada kelebihan penting bateri Li-ion ini, seperti saiz kecil, kapasiti besar, pelbagai reka bentuk pelbagai kapasiti dan bentuk.
Petunjuk Pelepasan Bateri Li-ion Mudah

Bateri yang paling biasa mempunyai jenama 18650, voltannya ialah 3.7 V. Dengan itu saya akan melakukan penunjuk pelepasan.
Mungkin, tidak sepatutnya dikatakan betapa berbahayanya bateri mereka kepada pelepasan rendah crane. Selain itu, untuk bateri semua jenis. Penggunaan bateri yang betul akan memanjangkan masa hidupnya dengan beberapa kali dan menjimatkan wang.

Gambarajah indikator caj


Petunjuk Pelepasan Bateri Li-ion Mudah

Litar ini agak sejagat dan boleh beroperasi dalam lingkungan 3-15 volt. Ambang boleh diselaraskan dengan perintang berubah. Oleh itu, peranti ini boleh digunakan untuk hampir semua bateri, sama ada berasid, nikel-kadmium (nicd) atau lithium-ion (Li-ion).
Litar memantau voltan dan sebaik sahaja ia jatuh di bawah tahap yang telah ditetapkan, LED akan menyala, menunjukkan pelepasan bateri yang rendah.
Litar menggunakan laras (pautan di mana dia mengambil). Secara amnya, diod zener ini adalah elemen radio yang sangat menarik, yang dapat memudahkan kehidupan amatur radio apabila membina skim yang terikat pada operasi penstabilan atau ambang. Oleh itu, bawa ke dalam perkhidmatan, terutamanya apabila membina bekalan kuasa, litar penstabilan semasa, dan sebagainya.
Transistor boleh digantikan dengan struktur NPN yang lain, analog domestik KT315, KT3102.
R2- menyesuaikan kecerahan LED.
R1 adalah perintang yang berubah-ubah dengan nilai nominal 50 hingga 150 kOhm.
Kedudukan R3 boleh ditambah sehingga 20-30 kOhm untuk menjimatkan tenaga jika transistor dengan pekali penghantaran tinggi digunakan.
Sekiranya anda tidak mempunyai penstabil laras TL431, maka anda boleh menggunakan litar Soviet terbukti dengan dua transistor.
Petunjuk Pelepasan Bateri Li-ion Mudah

Ambang ditetapkan oleh perintang R2, R3. Sebaliknya, anda boleh menyolder satu pembolehubah untuk membolehkan penyesuaian dan mengurangkan bilangan elemen. Transistor Soviet boleh digantikan dengan BC237, BC238, BC317 (KT3102) dan BC556, BC557 (KT3107).
Petunjuk Pelepasan Bateri Li-ion Mudah

Litar boleh dipasang pada papan litar atau dinding dipasang. Pakaian panas mengecilkan tiub dan tiup pistol udara panas. Lem pada pita bermuka dua ke bahagian belakang kes itu. Saya secara peribadi memasang papan ini dalam pemutar skru dan sekarang saya tidak memacu baterinya ke pelepasan kritikal.
Juga selari dengan perintang dengan LED, anda boleh menyambung buzzer (tweeter) dan kemudian anda pasti akan tahu tentang ambang kritikal.
Kembali
Komen (3)
 1. Tetamu Alexander
  #1 Tetamu Alexander Tetamu 9 Disember 2018 21:08
  0
  Tetapi bagaimana saya akan memasukkan beeper-squeaker dan bukannya isyarat LED?
  1. Ruslan
   #2 Ruslan Tetamu 29 Disember 2018 13:28
   2
   Baca ayat terakhir artikel
 2. ozi
  #3 ozi Tetamu 29 Mei 2019 17:32
  0
  Ia boleh dilakukan pada satu HT7039A selama 10 p. Siri untuk voltan yang berbeza. Dengan histeresis dan sehingga 50 mA beban.

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh