Lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Pengesan bohong mudah
Pengesan mudah yang akan menunjukkan sama ada seseorang berbohong atau mengatakan kebenaran. Sudah tentu, dia jauh dari pengesan kebohongan sebenar - sebuah poligraf, tetapi dia patut diberi perhatian, kerana sesiapa sahaja boleh melakukannya dengan tangannya sendiri. Seperti mana-mana, walaupun poligraf paling moden, ia tidak menunjukkan 100% bahawa seseorang berbohong. Ia menunjukkan bahawa tubuh manusia telah mengubah keadaannya, dalam bacaan yang mengesan trek. Dan sudah pun pengendali pengesan menentukan sama ada untuk mengambil bacaan ini ke akaun atau tidak.
Pengesan pembohongan diri sendiri DIY

Prinsip menentukan kebohongan


Peranti adalah pengesan ambang yang mengukur rintangan sebahagian daripada tubuh manusia. Peranti bertindak balas kepada perubahan dalam rintangan ini, dan, bergantung pada petunjuk, mengubah keadaan penunjuk itu.
Secara umumnya, rintangan tubuh manusia adalah tidak tetap, bergantung kepada banyak faktor. Terima kasih kepada harta ini, kami akan memantau perubahan mendadak dalam nilai ini.

Apa yang anda perlukan untuk membina pengesan dusta


Saya tidak akan menyenaraikan semua elemen - mereka dapat dilihat dalam gambar rajah. Tidak ada keperluan khas untuk mereka - anda boleh menggunakan apa-apa.
Transistor 2N3904, analog domestik KT315, KT3102, atau mana-mana struktur yang sama.
Pengesan pembohongan diri sendiri DIY

Gambarajah polygraph yang mudah


Litar dibina di atas tiga transistor. Transistor pertama adalah penguat DC. Pada dua yang lain, pemicu Schmitt dibina, yang boleh menjadi stabil di salah satu daripada dua negeri: pembohongan adalah benar.
Menggunakan perintang variabel, ambang ditetapkan.
Pengesan pembohongan diri sendiri DIY

Sensor detektor lie


Untuk mengambil bacaan dari orang yang kita perlukan dua sensor. Saya membuat mereka pakaian Velcro dengan melekatkan kerajang aluminium ke bahagian belakang dan menghubungkan wayar ke sana.
Sensor boleh menjadi rekaan yang lain, perkara utama adalah bahawa mereka mempunyai kawasan besar hubungan dengan bahagian hidup dengan tubuh manusia.
Pengesan pembohongan diri sendiri DIY

Perhimpunan litar


Saya memasang litar di atas papan roti. Menambah suis dan kapasitor kuasa, yang tidak berada di litar. Saya fikir ia akan lebih baik dan lebih stabil, walaupun anda boleh lakukan tanpa semua ini.
Pengesan pembohongan diri sendiri DIY

Pengesan pembohongan diri sendiri DIY

Perumahan pengesan


Kes itu diperbuat daripada kotak timah. Saya menggerudi lubang untuk perintang berubah. Saya meletakkan sekeping kadbod di bahagian bawah supaya lembaga tidak menutup kes itu. Dia melekat suis dengan gam panas, menyokong bateri dengan sekeping penebat. Biasa (tolak) yang disambungkan ke badan. Reka bentuk ternyata terlindung dan gangguannya tidak mengerikan.
Pengesan pembohongan diri sendiri DIY

Pengesan pembohongan diri sendiri DIY

Pengesan pembohongan diri sendiri DIY

Semuanya siap - ujian

Pengesan kebohongan anda kini sedia untuk digunakan. Letakkan jari-jari sensor "suspek".
Hidupkan litar kuasa. Hidupkan perintang berubah-ubah dengan lembut sehingga hijau (Benar) menyala dan merah (palsu) keluar. Ini akan menjadi ambang.
Tanya "suspek" soalan. Jika selepas beberapa saat lampu merah menyala, ia berbohong.
Pengesan pembohongan diri sendiri DIY

Nikmati hasil robot!

Pengesan kecil dan anda boleh mengambilnya dengan anda di mana sahaja. Ia berfungsi sepenuhnya dan beroperasi sepenuhnya.
Anda pasti akan mendapat banyak keseronokan selepas perhimpunan dan ujian.
Pengesan pembohongan diri sendiri DIY

Pengesan pembohongan diri sendiri DIY

Pengesan pembohongan diri sendiri DIY

Kembali
Komen (4)
 1. Guest Pavel
  #1 Guest Pavel Tetamu 9 Januari 2019 18:17
  0
  Dan apa jenis kapasitor di papan (elektrolitik, bulat)? Bukankah pada rajah? Adakah mungkin tanpa dia?
 2. Guest Pavel
  #2 Guest Pavel Tetamu 9 Januari 2019 18:20
  0
  Apakah kapasitor di papan (bulat)? Dia tidak berada di rajah! Adakah dia diperlukan? Bolehkah saya memilikinya tanpa dia? Jika perlu, maka jenis binatang apa?
  1. Tetamu Victor
   #3 Tetamu Victor Tetamu 24 Februari 2019 19:04
   0
   Kapasitor selari dengan kuasa mengurangkan riak kuasa. Jika riak kuat, maka pembacaan peranti boleh berubah tanpa melaraskan kapasitor penalaan. Tetapi dalam kes ini, mungkin tanpa kapasitor ini.
 3. tetamu
  #4 tetamu Tetamu 28 Mac 2019 3:11 p.m.
  1
  tetapi anda boleh namakan semua butiran, saya tidak mengomel sama sekali: seorang pemula dalam perkara ini

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh