DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Buat stesen janakuasa sendiri
Tenaga solar tidak diberi inovasi, tetapi satu realiti, yang hari ini tersedia untuk hampir semua orang.
Di bengkel ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara membuat sistem kuasa garasi sepenuhnya autonomi. Walaupun garaj mempunyai rangkaian elektrik pegun, tetapi saya memutuskan untuk menolaknya, kerana terlalu banyak gangguan dalam kerjanya ... Selalu tidak ada cahaya untuk hutang.
Stesen janakuasa DIY

Salah satu kelebihan utama loji kuasa solar adalah autonomi dan kemerdekaannya. Memandangkan saya tidak berada di dalam garaj sepanjang hari, kapasiti sistem saya sudah cukup untuk semua keperluan.
Saya menggunakan panel solar 100W yang berkuasa, jadi bateri mampu mengecas walaupun dalam cuaca mendung. Sudah tentu, panel solar 10W akan mencukupi, tetapi saya memutuskan untuk mengambilnya dengan margin, sekiranya saya tiba-tiba terpaksa meningkatkan kuasa seluruh sistem.

Apa yang disediakan oleh sistem solar?


 • - Lampu LED di garaj. Memandangkan penggunaan semasa jalur LED (tidak lebih dari 2 A), masa pencahayaan berterusan akan berada di suatu tempat sekitar 25 jam, iaitu dua kali ganda yang perlu, memandangkan waktu malam purata 12 jam.
 • - Satu rangkaian dengan tiga soket 220 V dengan kapasiti beban 400 watt. Inverter digunakan untuk menukarkan arus. Output adalah voltan sinusoidal stabil. Tambahan pula, penyongsang mempunyai dua input USB untuk menyalurkan peranti mudah alih, dengan arus sehingga 3.1 A.
 • - Lampu menyala secara automatik apabila pintu pagar dibangkitkan, yang sangat mudah, terutamanya pada waktu malam.


Semua elemen sistem bekalan kuasa autonomi dibeli, kecuali kotak simpang, paip untuk wayar, dan lain-lain.
Saya memberikan senarai dengan pautan ke kedai:
Panel solar 100 W sudah siap, anda pasti boleh memasangnya sendiri, tetapi saya beli -
Pengawal caj -
Bateri 12 V 100 Ah di kedai kereta terdekat.
Terminal Bateri -
Inverter 400 W -
Suis Reed dengan magnet -
Jalur LED -

Skim Kuasa Suria


Stesen janakuasa DIY

Panel solar dan bateri disambungkan kepada pengawal. Pengawal mengawal pengecasan bateri, memberikan arus yang optimum dan tidak membenarkan pelepasan sepenuhnya. Jalur dan penyongsang LED disambungkan kepada output pengawal.
Untuk menjadikan lampu hidup secara automatik, saya menggunakan suis buluh. Oleh kerana jalur LED memakan arus kira-kira 2 ampere, mereka tidak boleh dihidupkan oleh suis buluh, anda perlu menambah relay yang akan mengambil semua beban.
Dengan skim itu, saya fikir tidak akan ada soalan.

Beberapa perkataan mengenai pemasangan


Stesen janakuasa DIY
Stesen janakuasa DIY
Stesen janakuasa DIY
Stesen janakuasa DIY
Stesen janakuasa DIY
Stesen janakuasa DIY
Stesen janakuasa DIY

Seluruh sistem disusun mengikut standard. Wayar dibungkus paip, penyambung di kotak simpang.
Stesen janakuasa DIY
Stesen janakuasa DIY

Foto menunjukkan bagaimana suis buluh dipasang dengan magnet bergerak di pintu gerbang itu sendiri.
Stesen janakuasa DIY
Stesen janakuasa DIY
Stesen janakuasa DIY

Jalur LED hanya diregangkan dan dipasang di klip khas.
Saya juga ingin bercakap mengenai pemasangan panel solar. Lubang dibor di bumbung ke mana sekeping paip dimasukkan. Untuk mengecualikan apa-apa kebocoran air, sekeping tongkat dari bumbung dari atas pada jarak yang kecil. Kami menutup dan melekatkannya dengan bitumen cecair atau tar. Kami menyambung panel, kami lulus wayar melalui tiub ini. Kami meletakkan panel secara melintang dan melapisi tepi dengan bitumen cair juga. Segala-galanya berubah secara hermetikal. Bumbung mempunyai cerun yang sedikit, dan dalam apa jua keadaan, air akan melepaskannya.

Sekali lagi saya akan mengatakan bahawa sistem ini sepenuhnya autonomi dan tidak memerlukan penyelenggaraan. Jika hanya perlu untuk memeriksa bateri secara berkala.

Hasilnya selepas beberapa minggu beroperasi


Loji janakuasa solar telah membuktikannya dengan sempurna. Ia boleh dibuat untuk kediaman musim panas, bangsal, dan sebagainya. Secara amnya, jika tiada bekalan elektrik. Anda sendiri boleh membuat loji kuasa pada apa-apa kapasiti dan tidak lagi bergantung pada sesiapa pun.
Ia sihat tidak bergantung kepada sesiapa sahaja.
Kembali
Komen (4)
 1. Vladimir
  #1 Vladimir Tetamu 19 September 2017 19:20
  4
  Seperti yang saya faham, penyongsang itu sendiri berfungsi, tidak memberitahu saya berapa banyak yang digunakan dalam mod terbiar?
  1. romka
   #2 romka Tetamu 19 Oktober 2017 08:11
   2
   200 mA secara purata ... Saya fikir jika anda meninggalkan garaj atau tinggal semalaman - lebih baik untuk mematikan penukar.
 2. Oleg Leonidovich
  #3 Oleg Leonidovich Tetamu 16 Oktober 2017 08:53
  0
  Pada musim sejuk, berapa kali anda perlu mengeluarkan salji?
  1. Ilya
   #4 Ilya Tetamu 19 Oktober 2017 08:10
   2
   Ia semua bergantung kepada lokasi anda dan kecondongan panel solar. Sebagai contoh, di sini kita tidak mempunyai salji sama sekali.

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh