DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Penggera kebocoran air mudah
Kehidupan kita tidak dapat diramalkan, dan yang paling tidak boleh terjadi adalah apa yang selalu berlaku. Sebagai contoh, kebocoran air mungkin berlaku di tempat yang kelihatannya sangat dipercayai. Untuk bertindak balas dalam masa dan belajar tentang kebocoran air seperti ini dari titik awal, saya akan menawarkan pilihan penggera mudah yang setiap satunya boleh dilakukan dengan tangan anda sendiri.
Sistem penggera tidak mengandungi bahagian langka, praktikalnya tidak menggunakan tenaga dalam mod siap sedia, dan satu bateri akan berlangsung selama lebih dari 3 tahun. Dimensi minimum membolehkan anda memasang peranti di mana-mana tempat kawalan diperlukan.
Peranti yang mudah dan tidak rumit ini akan membantu anda dan jika kebocoran akan memberi isyarat. Dan kesedaran anda yang tepat pada masanya akan membolehkan anda dengan cepat mengambil langkah yang diperlukan (matikan paip, hubungi paip, dll.). Ini akan menjimatkan harta anda dan mungkin harta jiran anda.
Penggera kebocoran air mudah

Oleh kerana kita bercakap tentang jiran-jiran, dari pengalaman saya, saya boleh mengatakan bahawa terdapat kebocoran kecil yang tidak nyata dalam apa jua cara (kerana mereka berada dalam kotak perlindungan yang menyembunyikan paip) dan pada satu masa yang baik jiran muncul di ambang dengan keluhan ...
Penggera ini akan menjimatkan anda dari ini dan memberikan anda isyarat mengenai kebocoran titisan serta-merta.
Oleh itu, kita perlu:
 • Bateri 3V CR1632 ("tablet").
  Satu transistor BC517, BC816 atau sebarang struktur NPN yang lain. Analogi domestik - kt315, kt3102.
 • Resistor 1-2 mega ohm.
 • Buzzer, anda boleh beli di sini - .

Transistor bertindak sebagai kunci sensitif. Dan perintang tidak membenarkan transistor terbuka dari pelbagai gangguan palsu dan kelembapan yang tinggi. Sensor penggera adalah dua output, apabila air masuk, yang mana litar ditutup dan penggera dicetuskan, menunjukkan kebocoran air.
Skim ini mudah. Kami pateri mengikut skema.
Penggera kebocoran air mudah

Saya memutuskan untuk mengumpul segala-galanya di sampul dari roll plastik. Saya melepaskan leher, meletakkan semuanya pada pelekat mencairkan panas. Awalnya membuat pemeriksaan peranti isyarat.
Penggera kebocoran air mudah

Penggera kebocoran air mudah

Peranti tidak perlu diselaraskan dan diselaraskan dan mula berfungsi sebaik sahaja kuasa dibekalkan.
Penggera kebocoran air mudah

Untuk kerja yang lebih lama, anda boleh menggunakan unsur "AA" atau "AAA" ("jari" dan "bateri kecil"). Kemudian peranti isyarat sudah cukup selama 5 tahun.
Jika jumlah buzzer tidak terlalu kuat untuk anda, gantikan bateri dengan bateri Krone 9-volt.
Adalah lebih baik untuk membuat beberapa penggera kecil seperti itu dan letakkannya dalam kaedah kebocoran yang mungkin: di bawah mesin basuh, di bilik mandi, di belakang bar di bawah radiator pemanasan, dan lain-lain
Saya harap anda tidak akan mempunyai ini:
Apabila membanjiri jiran-jiran

Video pemasangan peranti:

Terima kasih semua!
Kembali
Komen (3)
 1. mmm
  #1 mmm Tetamu 31 Mac 2018 07:45
  1
  IMHO, bukan transistor, lebih baik menggunakan diode zener diode TL431.
 2. Artem tetamu
  #2 Artem tetamu Tetamu 10 Oktober 2018 7:56 p.m.
  0
  Dan apakah fungsi perintang 1-2 MΩ?
  1. Tetamu udavst
   #3 Tetamu udavst Tetamu 22 Oktober 2018 18:46
   0
   Transistor juga akan lulus semasa dari pickup, perintang diperlukan, dan saya akan mengurangkannya kepada 100K, anda tidak akan diisi dengan distilat) dan ia akan ditutup dengan lebih selamat dan bateri akan hampir kekal.

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh