Lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Taman Figures - Moai
Angka Taman - Moai

Patung-patung batu Moai yang terletak di Pulau Paskah di Lautan Pasifik. Patung-patung monolitik ini mempesona dengan misteri mereka. Setelah melihat dokumentari tentang Moai, saya memutuskan untuk menghiasi sampingan saya dengan angka-angka seperti itu kertas mache.
Dalam kelas induk ini, saya akan menggunakan komposisi papier-mâché kalis air supaya angka itu berdiri untuk masa yang lama dan tidak dibuka dalam hujan dan siap menghadapi sebarang kesulitan jalan.

Bahan


  • Kadbod kuat untuk rangka kerja.
  • Akhbar.
  • Lukisan dan pita kosong.
  • Tuala kertas biru.
  • Gam kayu kalis air.
  • Mortar simen Flexbond dengan polimer (anda boleh cuba menggantikannya dengan pelekat jubin).
  • Cat lateks akrilik semigloss hitam.
  • Cat akrilik putih dan hitam.
  • Semburan poliuretana.
  • Foto patung Moai.

Angka Taman - Moai

Perkara pertama yang perlu anda mulakan ialah mencari foto patung di hadapan dan profil. Ini adalah prasyarat untuk mencipta model 3D. Kami mencetak lukisan pada pencetak. Sapukan kepada kadbod dan potong kedua-dua jenis kadbod.

Bingkai kadbod


Dalam paparan kadbod kita membuat luka di tengah ke tengah. Satu pandangan dari atas, dan yang lain dari bawah. Kami menyambung dan kami mendapat bingkai patung yang diperbuat daripada kadbod.
Angka Taman - Moai

Angka Taman - Moai

Kami membentuk kepala patung itu


Kami menghancurkan surat khabar ke dalam ketulan yang ketat dan membetulkannya dengan pita biasa pada bingkai. Kami terus membentuk patung sehingga garis besar menjadi lebih realistik.
Angka Taman - Moai

Kami merumitkan angka itu


Adalah sukar untuk mengukir permukaan licin atau terperinci dengan akhbar.
Saya menambah kadbod keras untuk mendapatkan dahi yang rata dan telinga yang kurus panjang. Tambah kadbod ke bahagian bawah untuk membuat pangkalan rata. Kepingan buih yang digunakan untuk membentuk dahi. Kerajang timah hebat untuk kawasan terperinci seperti hidung.
Angka Taman - Moai

Angka Taman - Moai

Kami menggunakan pita pelekat


Apabila kepala mula terbentuk, kita beralih dari pita biasa ke pita pelekat. Lebih mudah digunakan untuk kajian kawasan-kawasan kecil.
Angka Taman - Moai

Lapisan kalis air


Kami mengambil tuala kertas atau tuala. Basahkan mereka dengan gam kalis air untuk kayu. Dan kami melekat tuala basah ini di seluruh permukaan patung, membentuk lapisan kalis air. Ia perlu membuat 2 - 3 lapisan tuala atau tuala.
Angka Taman - Moai

Tambah berat badan ke bawah.


Patung ternyata cahaya, dari ini dan tidak stabil. Saya memutuskan untuk meningkatkan jisim di bahagian bawah untuk kestabilan. Untuk melakukan ini, saya membuat lubang di bahagian bawah dan menampar sebuah poket hoki - saya mempunyai banyak dari mereka. Anda boleh menggunakan sekeping besi atau sinker. Anda juga boleh mencurahkan simen untuk berat badan.
Angka Taman - Moai

Angka Taman - Moai

Cat gam


Campurkan beberapa gam kalis air dan cat lateks. Saya menggunakan hitam, tetapi itu tidak penting. Tutup seluruh patung untuk membuat lapisan kalis air di sekitar papier-mâché.
Angka Taman - Moai

Salutan simen


Kami mencairkan komposisi pelekat simen. Kami mengambil kepingan akhbar. Dip di dalam larutan dan gam patung itu. Ia perlu membuat 2-3 lapisan. Tunggu ia kering. Lapisan yang terakhir mesti digunakan tanpa akhbar untuk melicinkan semua benjolan dan kekasaran.
Angka Taman - Moai

Lukisan patung


Sapukan kot cat luaran hitam. Biarkan ia kering.
Kemudian cat lapisan kelabu muda menggunakan cat akrilik untuk membuat patung kelihatan seperti batu. Saya menggunakan lapisan kelabu dengan spons dalam bentuk kaedah berus kering, yang mengekalkan keretakan yang mendalam dalam warna hitam untuk memberikan beberapa tekstur. Ini adalah jenis tempat yang terdapat pada bab-bab sebenar Pulau Paskah.
Angka Taman - Moai

Anda juga boleh memasukkan coklat dalam gamut anda untuk membuat kepala anda lebih realistik.

Menyempurnakan sentuhan


Campurkan sebahagian kecil cat akrilik dengan air untuk mendapatkan campuran cat yang sangat dicairkan (kira-kira 10 hingga 1 nisbah).
Kami menutup bahagian kepala dengan campuran ini. Dan segera lap dengan tuala kertas. Hitam akan kekal dalam keretakan yang mendalam untuk memberikan beberapa kontras, dan warna kelabu cahaya akan menjadi gelap kepada kelabu sederhana, lebih seperti konkrit nyata.

Semburan poliuretana


Sapukan lapisan semburan dengan poliuretana untuk mengelak cat akrilik. Satu lapisan, tentu saja, tidak akan cukup untuk membuat kalis air kepala. Oleh itu, perlu menutup kepala dengan beberapa lapisan semburan.
Angka Taman - Moai

Angka Taman - Moai

Angka Taman - Moai

Gam kalis air, lapisan papier-math kalis air, dan cat luaran adalah kunci kepada arca kalis air.

Tonton video pembuatan.Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh