DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» »Penghawa dingin mini mudah-sendiri
Sekiranya anda berfikir tentang membeli alat penghawa dingin untuk masa yang lama, tetapi tidak bersedia untuk membelanjakan sejumlah besar pembelian ini, kelas induk akan menjadi sangat berguna untuk anda. Penghawa dingin rumah buatan sendiri akan mewujudkan rumah yang sejuk pada bila-bila masa sepanjang tahun. Untuk membina rekaan ini memerlukan sedikit pengalaman, masa dan wang.
Penghawa dingin mini mudah-sendiri

Kelebihan penghawa dingin mini:


 • Kos rendah (500-1000 Rubles). Berbanding dengan peralatan yang ditawarkan pengeluar, penghawa dingin rumah keluar sekurang-kurangnya 20 kali lebih murah dan tidak memerlukan pelaburan tambahan berikutnya.
 • Kelajuan pengeluaran (1.5-2 jam). Jika anda benar-benar mahu mendapatkan penghawa dingin hari ini, dalam senario terbaik, pengeluar akan membawa dan memasangnya dalam masa beberapa jam, apabila anda boleh menjadikannya lebih cepat sebagai penghawa dingin buatan sendiri.
 • Ketersediaan bekalan. Anda akan mendapati kebanyakan bahan dan alat untuk penghawa dingin di rumah, selebihnya yang anda akan dapati di pasaran pembinaan atau gedung.
 • Penggunaan tenaga yang rendah. Pakar menganggarkan bahawa penghawa dingin tanpa sistem penjimatan tenaga berfungsi 450 jam setahun, iaitu 1000 Rubel. Sedikit, tetapi penghawa dingin buatan sendiri akan dikenakan biaya lebih murah.
 • Keupayaan untuk menyusun semula mana-mana sahaja di apartmen. Penghawa dingin buatan sendiri adalah ringan, jadi ia dapat disusun semula dari dapur ke bilik tidur, dari bilik tidur ke ruang tamu dan mengubah kedudukannya secara berkala.
 • Keselamatan Aliran udara yang datang dari penghawa dingin buatan sendiri tidak begitu kuat, jadi mustahil untuk menangkap sejuk di bawahnya. Ini memastikan keselamatan anda dan anak-anak anda.

Makanan yang boleh dimakan:
 • Komputer sejuk - 2 buah.
 • Kotak plastik atau kadbod bersaiz besar - 1 pc.
 • Paip aliran keluar - 2 pcs.
 • Bekalan kuasa (12 W) - 1 pc.
 • Botol plastik separuh - 2-4 buah.

Penghawa dingin mini mudah-sendiri

Alat tambahan:
 • Pisau itu.
 • Superglue.
 • Gam silikon.
 • Pita elektrik.

Membuat penghawa dingin harus bermula dengan menyambung bekalan kuasa dan komputer sejuk. Pada pandangan pertama, penyejuk boleh menyejukkan bahagian dalam komputer dan kuasa mereka tidak mencukupi untuk memberikan kesan yang sama untuk keseluruhan bilik. Malah, peredaran udara yang kuat di dalam saluran membentuk aliran yang kuat yang menyebar ke seluruh kawasan. Sekiranya sambungan dibuat dengan betul, penyejuk akan berfungsi sebaik sahaja ia disambungkan ke saluran keluar.
Penghawa dingin mini mudah-sendiri

Masukkan sejuk ke dalam lubang dipotong dan ayam dengan gam silikon untuk mengelakkan udara daripada melarikan diri dari slot. Jika anda telah memilih kotak plastik untuk mengeluarkan penghawa dingin, anda perlu berpeluh di atas pemotongan lubang: letakkan lebih sejuk di bahagian atas dan bulangkannya dengan pen, dan kemudian membuat lubang dengan pisau atau gunting dengan ketat mengikut tanda. Lebih mudah jika anda membuat tanda dengan gerudi tipis pada plastik, dan kemudian mula memotong tanda.
Penghawa dingin mini mudah-sendiri

Menggunakan skru panjang, skru kedua sejuk kepada yang pertama. Daripada dua penyejuk kecil, anda boleh menggunakan satu yang berkuasa. Kuasa sejuk langsung bergantung kepada tahap penyejukan.
Penghawa dingin mini mudah-sendiri

Keluarkan penutup dan potong lubang untuk paip keluar. Struktur perlu diperbaiki dengan gam silikon.
Penghawa dingin mini mudah-sendiri

Pasang paip kedua yang akan mengarahkan aliran udara.Ia tidak perlu diperbaiki dengan gam, jika tidak, anda akan kehilangan keupayaan untuk memutarnya dan mengarahkan udara. Anda boleh membuat dua lubang untuk paip supaya udara menyebar lebih cepat di sekitar bilik.
Penghawa dingin mini mudah-sendiri

Pasang tudung dan pastikan udara yang memasuki salur meninggalkannya hanya melalui paip. Sekiranya retakan kecil kelihatan, mereka hendaklah dimeteraikan dengan gam silikon.
Penghawa dingin mini mudah-sendiri

Sekarang perkara ini masih kecil - untuk keluar dari peti ais beberapa peti ais. Es, yang diletakkan dalam botol 1.5 liter, akan mencairkan satu setengah jam selepas permulaan penghawa dingin, jadi cuba membekukan air terlebih dahulu. Lebih banyak ais, lebih kuat dan lebih sejuk aliran udara. Penghawa dingin berfungsi dengan baik walaupun tanpa penyediaan ais, tetapi kemudian anda mendapat kipas analog.
Penghawa dingin mini mudah-sendiri

Jika anda tidak dapat mencari kotak plastik yang sesuai, anda boleh mengeluarkannya dari kertas tebal. Dari segi kualiti, kotak kadbod tidak lagi kalah dengan plastik, walaupun kelihatan kurang menarik. Keadaan ini boleh diperbetulkan dengan menampal karton lama dengan kerajang. Ais yang cepat menguap di dalam kotak tidak lama lagi akan menyebabkan kadbod tidak dapat digunakan, jadi kotak kadbod akan berlangsung selama maksimum satu musim. Untuk kemudahan, masukkan kosong ais ke dalam mangkuk plastik supaya tidak merosakkan kadbod lagi.
Penghawa dingin mini mudah-sendiri

Anda mempunyai hak untuk menukar bilangan penyejuk atau paip, bentuk kotak. Perkara utama yang anda dapat pada akhirnya ialah reka bentuk yang mudah dan praktikal yang boleh menyejukkan sebuah bilik kecil dan menjadi alternatif yang hebat kepada peminat atau penghawa dingin yang mahal.
Kembali
Komen (3)
 1. Andrey
  #1 Andrey Tetamu 10 September 2017 22:00
  1
  Omong kosong selesai. Apabila air beku, peti sejuk anda akan menghasilkan lebih banyak haba daripada ais anda akan menyerap apabila ia cair. UNDANG-UNDANG PENGAMBILAN TENAGA. Di satu tempat anda menyejukkan udara, dan di tempat lain anda panas.
 2. VICTOR
  #2 VICTOR Tetamu 10 September 2017 23:37
  2
  peti sejuk di dapur, dan COOL di bilik
 3. Valui
  #3 Valui Tetamu 11 September 2017 07:13
  10
  Orang-orang gelap apa yang kita ada (untuk merawat pengulas dari bahagian atas). Ini adalah pilihan bajet! Mereka membawanya ke dalam bilik, meletakkannya di atas meja dan rahmat! Bekerja di komputer dengan keselesaan. Satu jam kemudian, ais berubah ... Angin sejuk di muka sangat ennobling. Tidak perlu pandai dan berpaut. Pergi membuat yang sebenar, jika anda boleh, sudah tentu, untuk 50 Rubles))) ahaha))

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh