DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Candon Melon
Apa yang hendak dikunyah? Secara peribadi, saya mendengar soalan ini setiap hari, dan lebih daripada sekali. Walaupun, kemungkinan besar, bagi kebanyakan ibu, dia sudah biasa. Gula-gula yang dimasak di rumah tidak boleh dibandingkan dengan gula-gula kedai, tetapi kadang-kadang ia tidak cukup masa, maka produk-produk akan keluar lebih mahal, tetapi buah-buahan manisan bernilai untuk anda memasaknya sendiri. Selain itu, anda boleh membuatnya dari buah-buahan, seperti melon. Pastikan untuk mencuba. Pada musim sejuk, ia akan menjadi makanan istimewa yang sebenar. Untuk 1 kg tembikai anda memerlukan satu kilogram gula dan 2 cawan air. Sirap memasak. Gula dicampur dengan air, masak dengan api yang sangat rendah sehingga ia dibubarkan sepenuhnya. Jangan terganggu supaya sirap tidak membakar, ia mesti sentiasa bercampur-campur. Apabila sirap sudah siap, anda boleh mengurangkan kepingan melon ke dalamnya. Ia mesti dipotong terlebih dahulu.
Melon melon

Kupas dan buat kepingan.
Melon melon

Potong dalam sirap panas, reneh selama 5-7 minit. Ambil rehat selama 7-10 jam, rebus sekali lagi dan seterusnya sebanyak tiga kali. Campurkan dengan perlahan supaya tidak merosakkan bentuk kepingan.
Melon melon

Selepas ketiga kalinya, letakkan keseluruhan jisim dalam colander untuk menyusun sirap, letakkan buah-buahan candied pada helai baking, kering selama 10-15 minit dalam ketuhar yang dipanaskan.
Melon melon

Melon melon

Apabila berkhidmat, taburkan dengan gula tepung.
Melon melon

Melon melon

Melon melon

Sekiranya anda mahu bersiap untuk musim sejuk, letakkan kepingan tembikai dalam balang yang bersih dan kering serta segera tutupnya dengan ketat.
Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh