DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Projektor laser murah

Faedah Projektor:


 • Pengimbasan dilakukan menggunakan cermin sepanjang X dan Y.
 • Motor stepper 2x 35 mm dengan kenaikan 0,9 derajat - 400 langkah / putaran. - 5 V.
 • Penentukuran cermin automatik.
 • Kawalan jauh (melalui pilihan bluetooth).
 • Mod Auto
 • Aplikasi kawalan jauh GUI.
 • Sumber terbuka.

Projektor laser murah

Projektor laser boleh dibahagikan kepada dua kategori utama. Sama ada mereka menggunakan kaca / foil difraksi untuk memproyeksikan gambar, atau mereka mempunyai sistem yang menggerakkan pancaran laser dalam arah paksi XY, iaitu imbasan klasik seperti di televisyen dengan kinescope. Pilihan kedua selalu mempunyai kelebihan yang hebat, kerana anda boleh memprogram templat untuk diproyeksikan. Walaupun dalam kes pertama laser rasuk memperlihatkan imej statik, pada kedua laser masih terdiri daripada satu rasuk, yang bergerak sangat cepat, dengan itu menarik gambar. Jika pancaran laser bergerak dengan pantas, maka kita melihat gambar secara keseluruhan. Biasanya imbasan ini dilakukan dengan menggunakan dua cermin serenjang, masing-masing yang mampu memindahkan rasuk laser sepanjang paksi. Dengan menggabungkan kita akan dapat meletakkan balok di mana sahaja kita mahu.
Projektor laser murahProjektor laser murah

Projektor profesional biasanya menggunakan pengimbas galvanometrik. Mereka boleh meletakkan kedudukan laser pada 60,000 lokasi yang berbeza dalam 1 saat. Ini mewujudkan unjuran yang lancar tanpa kesan strob. Walau bagaimanapun, projektor sedemikian sangat mahal. Saya menggunakan motor stepper dalam projektor saya. Mereka, tentu saja, tidak begitu pantas, tetapi murah.

Laser menarik corak, berputar sepanjang garis sekali lagi dan pada kelajuan yang sangat tinggi. Kadangkala terdapat beberapa bahagian template yang tidak berkaitan dengan satu sama lain. Dalam kes ini, setiap huruf dipisahkan, bagaimanapun, apabila laser bergerak dari satu huruf ke huruf lain, ia menghasilkan garis yang tidak dikehendaki. Ini diputuskan dengan mematikan laser untuk tempoh yang singkat. Keseluruhan idea adalah bahawa laser bertukar apabila bergerak dari satu ke yang lain. Ini dilakukan menggunakan unit kawalan berkelajuan tinggi, yang mesti disegerakkan dengan sistem pengimbasan.
Ringkasnya, motor stepper berputar pada kelajuan penyegerakan yang diberikan, melewati seluruh kawasan unjuran. Dan laser secara bergantian dimatikan dan dihidupkan, memproyeksikan kawasan yang dikehendaki.

Dalam senarai di bawah anda boleh mencari komponen yang saya gunakan, dan pautan ke kedai tempat saya beli.
 • Arduino Uno -
 • Adafruit Motor Shield V2-
 • Laser modul hijau -
 • 2x 35 mm stepper motor 0.9 ° - 400 steps / rev. - 5 V -
 • 3 unit LED -
 • Modul Serial Bluetooth HC-06 -
 • Photodiode -
 • Transistor BC547B -
 • 2K variable resistor two pieces -
 • Tukar -

Dan kemudian beberapa bahan dan alat yang anda perlukan.
 • Cermin adalah dua sisi (cermin logam yang terbaik, seperti HDD).
 • Lembaran aluminium (atau besi).
 • Gam panas.
 • Wayar.
 • Tang
 • Gerudi
 • Kotak pengedaran.

Perhimpunan projektor


Mari kita mula mengumpul "jantung" projektor kita - bahagian sapuan rasuk.Untuk melakukan ini, kita perlu menggunakan gunting logam untuk memotong rak berbentuk "L" untuk motor stepper dari lembaran aluminium (boleh dibuat daripada timah).
Kami menggerudi lubang dan memasang motor stepper. Motor stepper mestilah tegak tegak, tetapi mengimbangi ketinggian.
Projektor laser murah
Projektor laser murah
Projektor laser murah
Projektor laser murah
Projektor laser murah
Projektor laser murah

Kami membuat cermin.


Untuk membuat elemen cermin kita perlu mengambil cakera dari cakera keras yang pecah. Kenapa tidak cermin mudah? - anda bertanya. Cermin mudah tidak akan berfungsi, kerana ia cermin hanya pada satu sisi, dan seperti yang anda ingini, cermin dalam spin projektor dalam bulatan. Anda boleh menggunakan cakera laser biasa, tetapi mereka tidak mencerminkan dengan baik dan sebahagian kecerahan pada mereka akan hilang.
Disk dari cakera keras mesti dipotong, sebaik-baiknya pengisar.
Cermin yang dihasilkan terpaku dengan gam panas pada motor stepper.
Projektor laser murah

Elektronik


Projektor dikawal oleh Arduino Uno ditambah dengan pemandu motor stepper syarikat yang sama. Pengurusan adalah melalui bluetooth, tetapi anda juga boleh terus melalui penyesuai uart.
Bagi mereka yang bekerja dengan Arduino sekurang-kurangnya sekali, saya fikir ia tidak berbaloi untuk menerangkan bagaimana untuk menyambung, tetapi bagi mereka yang tidak bekerja, saya tidak dapat melihatnya.
Diod laser juga dikuasakan melalui arduino dengan kawalan kecerahan. Di samping itu, saya akan menunjukkan di mana foto diode disambungkan. Diod foto ini diperlukan untuk penentukuran awal projektor. Ia dipasang serenjang ke enjin atas, memberi perhatian kepada lubang di atas enjin yang lebih rendah.
Projektor laser murah

Projektor laser murah

Projektor laser murah

Projektor laser murah

Penentukuran


Selepas anda telah mengumpulkan semua tentang debug, anda perlu menentukib projektor. Untuk melakukan ini, kami akan menggunakan fotodiod yang diletakkan di lubang pada paksi tengah secara langsung di atas motor stepper X paksi. Untuk mendapatkan pengukuran yang lebih tepat, litar dengan perintang berubah diperlukan. Semasa penentukuran, kita membaca nilai-nilai dari photodiode, dan apabila nilai melebihi nilai tertentu (laser bersinar langsung ke dalamnya), motor berhenti dan kembali ke kedudukan asalnya.
Kod, program penentukuran.
kod pseudo untuk penentukuran
// 1step = 0.9 ° / 400steps = 360 ° = putaran penuh
laserOn ();
untuk (int a = 0; a <= 400; a ++) {
untuk (int b = 0; b <= 400; b ++) {
photodiodeValue = readValue ();
jika (photodiodeValue> = photodiodeThreshold) {
laserOff ();
returnHome ();
}
stepY (1,1);
}
stepX (1,1);
}
laserOff ();
tidak berjaya ();

Perhimpunan akhir


Seluruh projektor diletakkan di dalam kotak simpang plastik dan diperketatkan dengan skru. Projektor ternyata mudah alih, hanya menyambungkan sumber kuasa, menukar suis, dan anda mempunyai rancangan laser anda sendiri.
Projektor laser murah

Projektor laser murah

Aplikasi kawalan laser


Aplikasi kawalan dicipta dalam C # dan membolehkan anda menukar antara templat, menyesuaikan kelajuan dan melihat tindakan semasa.
Projektor laser murah

Program dan kod serupa dengan firmware


.
Pastikan rangka kerja .NET 4.5.2 dipasang pada komputer anda, yang diperlukan untuk menjalankan aplikasi.

Video projektorKembali
Komen (3)
 1. Penebangan
  #1 Penebangan Tetamu 2 September 2017 19:14
  1
  Perkara yang paling keren !!! heart_eyes
 2. Denis
  #2 Denis Tetamu 2 September 2017 9:13 p.m.
  0
  Saya memerintahkan segala-galanya! Terima kasih! Semasa memulakan pembuatan badan.
 3. Kastian
  #3 Kastian Tetamu 3 September 2017 1:49 p.m.
  1
  Oh, bagaimana untuk membuat mereka bergerak lebih cepat ... Saya melihat pengimbas kilang itu, jadi yang paling murah pada kos Ali dari 4000 rubel.

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh