DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» Pembaikan tablet do-it-yourself
Di zaman teknologi kita, tablet dianggap sebagai salah satu alat elektronik yang paling popular yang digunakan oleh orang yang berumur berbeza. Walaupun dimensi kecil mereka, parameter tinggi dan autonomi, mereka boleh lebih daripada menggantikan komputer pegun atau komputer riba.
Oleh itu, tidak mustahil untuk mengetahui peranti dan kaedah mereka untuk menyelesaikan masalah kecil, tanpa menggunakan pakar. Walaupun terdapat begitu banyak "pakar" dengan reputasi yang meragukan yang kini telah bercerai begitu banyak sehingga anda boleh melekat di mana-mana, hanya tuan. Tetapi pada akhirnya, kami mendapat tablet dengan masalah yang lebih besar, atau kami membayar harga yang terlalu tinggi untuk memperbaiki masalah bahaya.
Bukan rahsia lagi bahawa ramai yang tidak tahu bagaimana untuk membuang penutup belakang tablet, sekurang-kurangnya untuk menilai keadaan bateri.
Artikel ini akan menerangkan kaedah pembongkaran dan pembaikan salah satu tablet, tetapi prinsip dan alat yang digunakan tidak mempunyai banyak perbezaan dengan operasi yang sama dengan peranti lain.
Oleh itu, kita mempunyai tablet di hadapannya, selepas kejatuhan, skrin tidak bersinar apabila dinyalakan, walaupun ia membuat bunyi permulaan dan menekan kekunci.
Secara luaran, skrin sentuh dan matriks skrin tidak mempunyai retakan dan kotoran. Kami cuba mengeluarkan penutup belakang.
Untuk ini, tuan menggunakan pick - alat plastik segi tiga dengan sudut tajam. Jika tidak, maka anda boleh menggunakan kad bank lama atau sekeping penguasa plastik dengan sudut tajam dan tajam. Foto menunjukkan bahawa alat buatan seperti itu digunakan.
Pembaikan tablet DIY

Jika semuanya dilakukan dengan betul, ia tidak akan meninggalkan kesan gangguan pada kes tablet.
Jangan gunakan pemutar skru atau apa-apa logam untuk tujuan ini. Akibatnya akan merosakkan, mulai dari keratan dan pecah kait, untuk merosakkan gelung, matriks dan lain-lain "keberanian" peranti.
Oleh itu, kami meletakkan tablet pada permukaan yang bersih dan rata sebelum disediakan, menghadap ke bawah. Permukaan mungkin majalah yang berkilat dibentangkan di atas meja.
Jika dia mempunyai penutup hiasan yang meliputi slot dengan kad SIM dan kad memori, anda perlu membukanya dan membawanya ke tepi.
Pembaikan tablet DIY

Bagi kad itu sendiri, mereka perlu dikeluarkan. Jika tidak, sama ada mereka atau slot untuk pemasangan mereka akan dipecahkan.
Seterusnya, kami mengambil garis persediaan kami dan cuba memasukkan wajahnya yang tajam ke dalam jurang di antara penutup dan bahagian atas.
Ini mesti dilakukan dengan teliti tanpa tekanan yang kuat. Hanya menjalankan sambungan dari satu sisi ke yang lain.
Pembaikan tablet DIY

Agar tidak merosakkan apa-apa di dalam tablet, apabila melepasi perantara masuk, tahan dengan jari anda 1-2 mm dari bahagian-bahagian yang boleh dilepas. Oleh itu, apabila mengeluarkan penutup, jari-jari akan bertindak sebagai penyumbat.
Kami dengan teliti membawa instrumen kami di sepanjang perimeter tablet tanpa membuat pergerakan bergoyang. Anda akan mendengar latch, satu demi satu, keluar dari cangkuk.
Apabila pengantara berkeliling dalam bulatan dan jelas bahawa tudung dikeluarkan, berhati-hati mengeluarkannya. Kadang-kadang untuk ini, ia perlu sedikit bergerak ke bawah.
Pembaikan tablet DIY

Kami mengeluarkan penutup, dan sebelum kami semua keindahan dunia dalaman kegemaran kami muncul.
Pembaikan tablet DIY

Pembaikan tablet DIY

Di sini anda dapat melihat bateri, motherboard, kabel, serta bahagian peranti lain.
Perkara pertama yang perlu anda perhatikan ialah bateri. Adakah ia mempunyai bulges, kotoran dan kecacatan yang lain?
Seterusnya, cabut bateri.
Pembaikan tablet DIY

Faktanya ialah selepas kejatuhan salah satu gelung boleh kehilangan hubungan, maka perlu untuk mengubahnya. Melakukannya dengan bateri yang disambungkan sangat digalakkan.
Juga, perlu diingat bahawa elektrik statik pada tubuh manusia boleh merosakkan elektronik peranti, jadi sekurang-kurangnya secara berkala, sebelum beberapa tindakan dengan papan, sentuh bateri pemanasan dengan tangan anda untuk mengeluarkan caj.
Selalunya, bateri disambungkan kepada penyambung, jadi disconnecting itu tidak akan menjadi sukar. Gunakan pemutar skru jam tangan nipis atau tusuk gigi untuk ini.
Pembaikan tablet DIY

Selepas bateri, putuskan plag kecil sensor yang berbeza.
Pembaikan tablet DIY

Jika mereka berada berdekatan, lebih baik mengambil gambar di mana itu.
Pembaikan tablet DIY

Sekarang plag pembesar suara.
Pembaikan tablet DIY

Butang on, off dan kelantangan.
Pembaikan tablet DIY

Di sini, perhatikan penyambung itu sendiri. Untuk mengeluarkan kereta api, anda perlu terlebih dahulu mengangkat bahagian putih - ini klip. Apabila ia dibangkitkan, kabel dengan mudah meninggalkan penyambung.
Pembaikan tablet DIY

Ia adalah semasa musim gugur bahawa bahagian ini boleh naik atau pecah di satu sisi, maka hubungan gelung akan hilang, yang membawa kepada pelbagai masalah.
Oleh itu, kadangkala ia cukup untuk mengeluarkan kabel, masukkan kembali dan tutup selak.
Apabila selak dinaikkan, tarik keluar keretapi menggunakan tusuk gigi yang sama, iaitu bentuk bulatnya.
Berikut adalah kabel skrin dalam foto. Pada asasnya, ia bergantung kepada sama ada terdapat imej.
Pembaikan tablet DIY

Untuk sampai ke gelung skrin sentuh, anda perlu mengeluarkan speaker. Ia dipasang pada dua skru.
Pembaikan tablet DIY

Matikannya.
Pembaikan tablet DIY

Kami mengalih keluar pembesar suara.
Pembaikan tablet DIY

Ambil pita pelindung ke sisi, yang membantu melihat kabel sensor.
Pembaikan tablet DIY

Kami melepaskan selak dan kami tarik untuk pita pelekat ini. Dua gelung akan keluar bersamanya.
Pembaikan tablet DIY

Pembaikan tablet DIY

Sekiranya dikehendaki, anda boleh mengelap kenalan metallized gelung dengan alkohol - ini akan meningkatkan sedikit hubungan.
Seterusnya, kami melakukan segala-galanya dalam urutan terbalik. Apabila memasukkan kabel ke penyambung, kami pastikan bahawa ia dimasukkan sepenuhnya dan hanya selepas itu kami menguncinya dengan klip.
Terakhir, kami menyambungkan bateri.
Sebelum anda meletakkan penutup, anda perlu menyemak tablet dan hanya jika semuanya baik-baik saja, tutupnya. Ia mudah dilakukan. Letakkan peranti pada permukaan yang sama dan sapukan penutup tepat di sepanjang perimeter. Kemudian sama rata tekan ke tepi sehingga satu klik sifat didengar.
Selalunya, prosedur pembaikan yang diterangkan di atas mengembalikan tablet ke keadaan kerja asalnya. Ini pastinya bukan ubat penawar, tetapi patut dicuba.
Kembali
Komen (1)
  1. Karinka
    #1 Karinka Tetamu 9 Ogos 2017 15:09
    2
    Daughter menjatuhkan tablet, dipandu oleh artikel yang dibongkar peranti itu, kemudian dikumpulkan, semuanya berfungsi !! terima kasih

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh