DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » » »Panel Jepun" Harmoni "
Harmoni panel Jepun

Saya tidak pernah menjadi penggemar budaya Jepun. Walau bagaimanapun, saya sentiasa disentuh oleh keindahan karya seniman Jepun kuno. Terima kasih kepada karya mereka, saya memutuskan untuk mencipta produk buatan sendiri ini.
Untuk menjadikannya kami perlukan:
 • Papan lapis (4 dan 8 mereka).
 • Thread (diameter dari 1 hingga 2.5 mm).
 • Rumput sakura tiruan.
 • Kawat nipis dengan diameter kurang daripada 1 mm.
 • Cat cat air.
 • Kapur penghamilan untuk kayu.
 • Jigsaw tangan.
 • Mesin pengilangan atau fail rata biasa.
 • Pelekat mencairkan panas.


Mendapatkan kerja.
Untuk bermula, kami memotong papan lapis dengan ketebalan 8 mm; 4 segmen (2 - 23 cm panjang dan 2 - 30 cm panjang).
Lebar semua segmen akan sama dengan 2.5 cm. Segmen ini akan menjadi bingkai panel kami. Kami memproses segmen bingkai masa hadapan dengan fail dan kertas pasir. Seterusnya, 2.5 cm dan 5 cm dari tepi akan berundur dari setiap bahagian segmen dan kami akan menarik segmen. Seterusnya, menggunakan fail atau mesin penggilingan, kami memadamkan ketebalan separuh ketebalan papan lapis di tempat kami mengehadkan garisan. Dan kami mendapat alur yang mana rangka akan dipasang.
Harmoni panel Jepun

Harmoni panel Jepun

Harmoni panel Jepun

Jadi, kami melindungi alur dengan kertas pasir dan gam bingkai.
Pada masa bingkai itu terpaku, kita mengukur panjang dan lebar segi empat tepat yang diperolehi di dalam bingkai dan, mengurangkan angka ini dengan 0.5-0.8 cm, kita memotong segi empat tepat yang dihasilkan dari papan lapis 4 mm tebal. Saya akan panggil segi empat tepat ini pada masa akan datang. Sekarang adalah masa untuk memilih imej berdasarkan. Saya dapati imej latar belakang ini di Internet dan menambah samurai dan hieroglif kepadanya. Dalam proses menyusun imej, saya memutuskan bahawa samurai perlu lebih besar. Dan kami memotongnya secara berasingan dari papan lapis 4 mm.
Kami menandakan tempat-tempat untuk lubang-lubang masa depan, melalui mereka kita akan mempunyai lacing.
Untuk melakukan ini, lukiskan segmen yang akan terletak pada jarak 0.5 cm dari tepi dalam bingkai.
Kami berundur dari tepi pangkal dengan 0.5 cm dan juga menarik segmen. Dan di sudut segiempat tepat, kita perhatikan empat serif pertama untuk lubang masa depan. Seterusnya, dari mana-mana serif, kita mula turun kira-kira 1.5 cm, membuat serif. Apabila semua serif ditandakan atas dasar, ia perlu untuk meletakkannya kira-kira di tengah bingkai dan, pada segmen yang diletakkan di atas bingkai, tandai serif. Kami melakukan ini dengan cara yang berikut: serif pada bingkai perlu ditandakan supaya ia terletak kira-kira di antara dua serif di pangkalan. Dan satu lagi perincian yang lebih penting: bilangan serif di pangkalan harus sepadan dengan bilangan serif pada bingkai. Sekiranya semua serif ditandakan, maka. Ia adalah masa untuk menggerudi lubang di tempat mereka dengan gerudi 3 mm.
Peringkat seterusnya. Menggunakan kertas karbon atau dengan tangan memindahkan imej ke pangkalan. Oleh itu, kita mendapat pewarna yang mudah. Anda boleh mewarna dengan warna apa pun, tetapi saya cadangkan menggunakan akrilik atau cat air.
Harmoni panel Jepun

Harmoni panel Jepun

Harmoni panel Jepun

Harmoni panel Jepun

Harmoni panel Jepun

Apabila lukisan itu kering, anda perlu menutupnya dengan varnis minyak. Dengan melakukan ini, saya mengejar dua matlamat. Pertama, berikan gambar kesan kertas antik. Dan kedua, berikan gambar itu berkilau. Supaya cat tidak melicinkan, anda perlu memberikan lukisan sehari untuk kering.
Saya tidak menyukai warna papan lapis, jadi saya memutuskan untuk menutup bingkai dengan varnis, yang meniru warna mahoni. Saya diliputi dua lapisan.
Sekarang sudah tiba masanya untuk melekatkan samurai ke pangkalan. Untuk menjadikannya lebih cembung, saya menyisipkan 3 segmen kecil di belakangnya, yang saya potong dari penguasa kayu.
Harmoni panel Jepun

Harmoni panel Jepun

Harmoni panel Jepun

Harmoni panel Jepun

Masa telah tiba untuk peringkat terakhir. Ia perlu menyambungkan bingkai dan pangkalannya.
Pertama, kami memotong panjang 1-1.5 meter. Ia masih perlu memotong segmen 10 cm dari dawai dan bengkokkannya pada separuh, dan meletakkan dan mengapit satu hujung benang ke dalam selekoh. Jadi kami mendapat sejenis jarum. Di hujung benang kami mengikat simpulan.
Untuk memulakan lacing, anda perlu meletakkan pangkalan lebih kurang di tengah bingkai.
Harmoni panel Jepun

Harmoni panel Jepun

Harmoni panel Jepun

Harmoni panel Jepun

Harmoni panel Jepun

(Oleh itu, setiap pinggir asas adalah kira-kira jarak yang sama dari bahagian dalam bingkai). Sekarang kita seret jarum melalui lubang di sudut kanan bawah dari belakang pangkalan. Seterusnya, seret jarum melalui lubang dalam bingkai dari luar. Dan sekali lagi melalui belakang lekukan. Oleh itu, perlu melalui 5 lubang di dasar dan 5 lubang pada bingkai (Jika tidak jelas, maka kita akan menaikkannya berbanding dengan sudut kanan bawah asas). Sekarang sekali lagi potong 1-1.5 meter benang dan buat yang sama, tetapi dari sudut kiri atas pangkalannya. Dan renda. Ini adalah perlu supaya beberapa pinggir asas tidak terlalu ketat pada bingkai. Cuba untuk mengekalkan jarak yang sama antara pangkalan dan bingkai. Jika anda perasan bahawa anda telah menarik pangkalannya terlalu ketat, maka lebih baik untuk membukanya dan mula semula. Apabila kedua-dua lubang pada bingkai dan pangkalnya dihiasi di sebelah kanan dan kiri, maka anda akan melompat kedua-dua penjuru ke hujung dalam apa-apa perintah. Sekiranya benang itu berakhir, maka tidak perlu risau. Hanya memotong yang baru, simpulkan simpulan di akhir dan teruskan lacing. Apabila anda selesai, gunakan pelekat panas-mencair untuk menetapkan hujung benang di belakang bingkai atau lekukan. Sekarang, dengan benang yang sama, melintang merangkul keempat sudut kerangka. Dan hujung juga diperbaiki dengan gam panas. Pada peringkat ini, anda boleh berhenti, tetapi saya kelihatan bahawa bingkai kelihatan sedikit kosong. Oleh itu, saya membeli sekeping buatan sakura dan dengan bantuan gam panas dipasang pada bingkai tersebut. Berikut adalah panel kami dan sedia. Ia boleh menjadi hadiah yang baik kepada mana-mana orang. Dan jika salah seorang kawan anda terlibat dalam seni mempertahankan diri, maka bukan samurai, anda boleh membuat pejuang sukan yang anda perlukan.
Harmoni panel Jepun

Harmoni panel Jepun
Kembali
Komen (1)
 1. Denis
  #1 Denis Tetamu 19 Julai 2017 15:42
  1
  Sangat cantik! Dan betapa mudahnya! Penulis hanya susu!

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh