DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » » »Bengkel: Bingkai foto Provence
Provence adalah salah satu gaya kegemaran romantis yang tidak dapat dikalahkan. Ia seakan tepu dengan aroma lavender, rasa pedesaan di selatan Perancis dan kebahagiaan petang. Ia dicirikan oleh warna pastel cahaya, kayu, objek yang ditempa perabotkain pudar di selatan matahari, serta mengupas cat dari semasa ke semasa. Gaya ini menarik, pertama sekali, dengan pesona zaman dahulu dan bahan semula jadi. Tidak semua orang mampu pergi ke Perancis, tetapi semua orang boleh mencipta sudut kecil Provence di rumah. Anda boleh mula dengan mengubah item dalaman yang mudah, seperti bingkai foto.
bingkai foto terbukti

Bahan untuk kerja:


1. Rangka kerja untuk foto;
2. Akar akrilik putih;
3. varnis craquelure satu komponen;
4. Cat akrilik (gangsa, hitam, putih, biru, zamrud);
5. Varnish legap hiasan dalam semburan;
6. Napkin dengan susunan bunga;
7. Kertas untuk cat air;
8. Berus rata sintetik;
9. PVA, penguasa, gunting
bingkai foto terbukti

Urutan kerja


Pertama sekali, kami membongkar kerangka kerja ini, hanya meninggalkan baguette untuk kerja. Untuk mempersiapkannya untuk hiasan, kami menggunakan primer akrilik putih.
bingkai foto terbukti

Pada bingkai yang lebih besar, teknik craquelure akan dihasilkan. Untuk melakukan ini, cat di bahagian depan dengan dua lapisan hitam dan biarkan kering.
bingkai foto terbukti

Dengan berus sintetik yang luas, kita menutup permukaan bingkai dengan varnis craquelure komponen tunggal dalam satu lapisan. Kami sedang menunggu pengeringan selama kira-kira setengah jam. Kami memeriksa kesediaan di tempat yang tidak mencolok, varnis tidak sepatutnya melekat pada jari kecil.
bingkai foto terbukti

Untuk mencapai warna turquoise (Perancis - pirus biru), campurkan warna biru, zamrud dan putih pada palet sehingga warna seragam. Warna ini harus cukup terang untuk membezakan asas hitam, jadi tambah cat putih jika perlu. Campuran yang dihasilkan digunakan pada bingkai, memimpin berus dalam satu arah. Secara beransur-ansur, lapisan atas mula retak, mendedahkan asas. Anda boleh mempercepatkan proses ini dengan pengering rambut. Elakkan cat semula cat di tempat yang sama. Biarkan kering sepenuhnya.
bingkai foto terbukti

Mendapatkan ke hiasan rangka kedua menggunakan teknik itu decoupage. Kami menduplikasi semua peringkat kerja. Pertama, tutupnya dengan cat akrilik gangsa dalam dua lapisan. Sila ambil perhatian bahawa cat logam hanya sesuai sebagai asas, tidak digalakkan untuk menggunakannya di atas varnis craquelure.
bingkai foto terbukti

Sapukan varnis dengan kesan retak, kering.
bingkai foto terbukti

Cat putih merata menutup bahagian depan bingkai dan membenarkan kering, memerhatikan rupa retak.
bingkai foto terbukti

Dari serbet dengan susunan bunga, kami memotong unsur-unsur yang kami suka, memisahkan lapisan atas dan menentukan kedudukan masa depan mereka pada bingkai.
bingkai foto terbukti

Menukar gambar akan membantu fail biasa. Kami letakkan imej menghadap ke bawah pada fail, dan sedikit dibasahkan dengan air, berhati-hati memindahkan ke kawasan yang dipilih bingkai.
bingkai foto terbukti

Supaya imej itu tidak bergerak dan tahan dengan baik, perlahan-lahan melapisi bahagian atas dengan PVA dicairkan dengan air.
bingkai foto terbukti

Selepas kedua-dua bingkai telah kering, semburkan varnis hiasan matte dan teruskan ke peringkat akhir kerja - membuat tikar.
bingkai foto terbukti

Sisi bertekstur kertas cat air akan di depan untuk tikar, jadi matikan kunci. Sebagai stensil kami menggunakan belakang bingkai foto dengan pendirian.Lingkaran segi empat dengan pensil dan potong.
bingkai foto terbukti

Kami melukis dua baris secara menyerong, menandakan dimensi gambar di garisan dengan titik. Memandangkan saiz pasang partout mestilah lebih kecil daripada foto itu sendiri, maka, kembali dari titik 1 cm ke dalam, lukiskan segi empat tepat. Potong diagonal dengan pisau perkeranian di dalam segi empat tepat dan bengkokkan bahagian segiempat ke luar.
bingkai foto terbukti

Kami cuba pada tikar ke foto, dan dengan saiznya kami membengkokkan keempat bahagian segiempat tepat ke dalam.
bingkai foto terbukti

Kerja selesai. Ia tetap untuk memasukkan gambar kegemaran anda, dan bingkai dalam gaya Provence sudah siap!
bingkai foto terbukti
Kembali
Komen (1)
  1. Lalika
    #1 Lalika Tetamu 8 Ogos 2017 10:49
    1
    Kelas tuan yang baik ternyata!
    Jadi anda boleh menghiasi bukan sahaja bingkai foto, tetapi juga kotak!

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh