Lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Cara membersihkan cumi-cumi dan masak dengan nikmat dalam dua minit
Sotong - ini adalah cephalopod yang hidup di hampir semua lautan bumi. Di kedai-kedai tempatan, pada masa ini anda boleh membeli terutamanya moluska dari Laut Timur Jauh. Yang paling biasa dan lazat adalah sotong Pasifik. Panjang badannya tanpa kepala dan tentakel adalah dari 20 hingga 35 cm. Nilai spesies ini dalam kandungan protein tinggi dan bahan berfaedah yang lain.
Sebagai tambahan kepada spesies ini, cumi perintah juga memasuki rangkaian perdagangan. Rata-rata, panjang badannya adalah 10 cm lebih panjang daripada Pasifik. Kurang protein di dalamnya, tetapi lebih banyak air. Terima kasih kepada ini, dagingnya lebih lembut selepas rawatan haba.
Spesies cumi-cumi selatan lebih besar, daging mempunyai rasa khusus di banyak pihak. Dijual, mereka kurang biasa daripada cumi-cumi Pasifik dan Komander.
Dalam rangkaian perdagangan, anda boleh mencari fillet yang sangat ringan dari cumi-cumi. Jika pakej tidak mengandungi maklumat bahawa fillet dimasak di laut, anda tidak boleh membeli produk sedemikian. Sebagai peraturan, sotong yang ditangkap dibekukan dan dihantar untuk diproses ke China. Di sana, moluska itu dicairkan, dipotong menjadi fillet, dikelantang dan dibekukan lagi.
Untuk kegunaan di rumah, lebih baik memotong dan membersihkan cumi sendiri.

Cara membersihkan cumi dengan cepat


Sekiranya cumi itu diperolehi oleh seluruh karkas dengan kepala dan tentakel, maka dipotong pertama. Untuk melakukan ini, memotong kepala, merasakan dan mengeluarkan "paruh" pepejal daripadanya. Kepala itu sendiri dan tentakel tidak dibuang, ia boleh digunakan dalam salad, sup dan hidangan utama. Entrails dikeluarkan dengan teliti dari badan cumi. Selepas itu, ia tetap membersihkan bangkai kulit dicat. Anda boleh melakukan ini mengikut rajah di bawah.
Lebih menguntungkan untuk membeli potongan, beku, tetapi tidak dikupas, bangkai cumi.
Cara membersihkan cumi dan masak mereka

Sebelum memasak, mereka mesti dicairkan pada suhu bilik. Selepas itu:
1. Dari bangkai untuk mendapatkan anak panah kartilaginous yang telus. Inilah perombakan shell dalaman.
Cara membersihkan cumi dan masak mereka

2. Jika terdapat sisa-sisa organ dalaman, mereka juga mesti dikeluarkan. Selepas itu, letakkan bangkai dalam kuali yang sesuai dan tuangkan air mendidih ke atasnya.
Cara membersihkan cumi dan masak mereka

3. Kulit atas akan berkerut, ia tetap hanya untuk membilas kerang dan menggunakannya dalam pelbagai hidangan.

Bagaimana menggoreng cumi dalam masa dua minit


Sangat cepat dan anda boleh memasak cumi-cumi goreng. Untuk satu hidangan cumi goreng anda perlu:
 • dua jahitan dikupas cumi-cumi;
 • Garam 3-4 g;
 • 2 g lada hitam, tanah;
 • 30 ml minyak.

1. Potong mantel kerang di satu sisi dan letakkan di atas meja. Membuat luka cetek dengan mesh. Taburkan dengan minyak, garam, taburkan dengan lada.
Cara membersihkan cumi dan masak mereka

2. Selepas seperempat jam, panaskan kuali tanpa minyak. Ia adalah mudah untuk menggunakan sama ada pan atau hidangan panggangan dengan lapisan tidak melekat.
3. Letakkan cumi dalam kuali panas. Pertama, letakkan di sebelah mana potongan itu, dan selepas 40 - 50 saat, gilirannya ke sisi lain.
Cara membersihkan cumi dan masak mereka

Selepas satu minit lagi, cumi-cumi goreng sudah siap. Beri mereka bentuk tiub dan berkhidmat dengan mana-mana sos.
Cara membersihkan cumi dan masak mereka

Bagaimana dengan cepat membuat salad cumi mudah


Cara membersihkan cumi dan masak mereka

Untuk dua hidangan salad cumi yang anda perlukan;
 • 300 g cumi-cumi yang dikupas;
 • 70 g mayonis;
 • lada secukup rasa.

1. Letakkan cumi-cumi yang dikupas dalam kuali. Tuang air sejuk. Panaskan hingga mendidih. Masak selama 1-2 minit dan segera keluarkan kuali dari panas, dan segera keluarkan kerang direbus dari air panas.
Cara membersihkan cumi dan masak mereka

2. Potong cumi-cumi yang disejukkan ke dalam cincin.
Cara membersihkan cumi dan masak mereka

3. Masukkan lada dan mayonis. Kacau dan sajikan.
Cara membersihkan cumi dan masak mereka

Saya mesti menambah bahawa makanan laut banyak mahal. Cecair - yang paling anggaran mereka, mereka boleh didapati untuk kebanyakan pengguna. Rasa moluska ini, dimasak dengan betul, sangat baik dan hidangan dari mereka harus berada di menu keluarga.
Kembali
Komen (1)
 1. Ekaterina Selezneva
  #1 Ekaterina Selezneva Tetamu 8 Ogos 2017 15:00
  0
  Benar-benar suka makanan laut. Satu-satunya perkara yang ternyata teruk ialah membersihkan cecair manusia dari filem mereka. Saya melawat dengan banyak nasihat, sesuatu yang masih belum selesai. Selepas membaca nasihat ini, saya buat pertama kali dengan bang! Cumi-cumi dibersihkan dengan cepat, dagingnya lembut, dan hidangan itu sendiri sangat enak.

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh