Lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Sabun buatan tangan" Tar "
Setiap saat mengetahui tentang manfaat sabun "Tar". Tetapi ramai orang memintasnya, menampakkan kerutannya dengan hidung dari bau yang tajam dan agak tidak enak. Mungkin, sabun kedai dengan tar tidak berguna seperti yang kita suka, kerana ia adalah pilihan yang ideal untuk memasak di rumah, memilih bahan-bahan kita sendiri.
Taret buatan tangan

Birch tar telah lama terkenal dengan ciri-ciri perubatannya, yang dapat dilihat dengan sempurna apabila menggunakan sabun buatan tangan, yang dapat membantu dengan pelbagai penyakit kulit, menyembuhkan retak kecil, luka, luka, kuku kuku, jerawat, jerawat kulit, pustula pada muka dan belakang, jerawat yang berkaitan dengan usia. Dan ini bukan senarai lengkap. Mari kita membuat sabun dengan tar dalam bentuk kek coklat dengan cara yang sejuk. Biarkan aroma tidak menakutkan, ia tidak diserap oleh kulit, hanya memberikan sifat bergunanya.
Bahan-bahan
 • Minyak kelapa halus 31% - 385 g.
 • Minyak sawit 40% - 500 g.
 • Minyak zaitun 17.5% - 220 g.
 • Minyak kastor 11.5% - 150 g.
 • Tar birch semula jadi 5% - 50 g
 • Air sulingan.
 • Soda kaustik.

Anda juga perlu:
 • Saucepan diperbuat daripada keluli tahan karat atau kaca refraktori selama 2-3 liter.
 • Kapasiti untuk larutan alkali 500-600 ml.
 • 2 sudu.
 • 1 tangan pengisar.
 • Borang untuk sabun (kotak persegi dipenuhi dengan kulit 20x20cm).
 • Termometer sehingga 100 darjah.
 • Libra.
 • Sarung tangan lateks untuk perlindungan tangan.


Seterusnya, anda perlu mengira jumlah natrium hidroksida yang diperlukan (soda kaustik, alkali) dan air dalam kalkulator alkali. Pastikan anda menyemak semua pengiraan dengan berhati-hati, memeriksa bukan sahaja berat setiap minyak secara berasingan, tetapi juga jumlah hasilnya. Anda boleh mengambil jumlah yang berbeza dari minyak asal, menambah yang tersedia atau menyeberang yang hilang. Resipi tidak menunjukkan jumlah alkali, sebagai Anda perlu mengira setiap gram dan tidak sepatutnya ada kesilapan.
Penting untuk memasukkan data dengan betul dalam kalkulator alkali dan dengan berhati-hati menimbang bahan-bahan tersebut. Ia akan membantu dengan tepat menentukan berat skala farmasi.
Kami juga menambah kepada kalkulator jumlah air sebanyak 33% daripada berat minyak dan "lemak hingga mandi" 7-10% - ini adalah minyak yang tidak akan menjadi saponifikasi dan tetap utuh. Peratusan yang lebih rendah untuk kulit berminyak dan peratusan yang lebih besar untuk kulit kering. Selanjutnya, apabila semua bahan ditimbang dan pengiraan dilakukan, kami meletakkan air laras yang tulen di dalam peti sejuk beku dalam bekas kaca refraktori atau keluli tahan karat. Biarkan ia sejuk dan beku sedikit.
Taret buatan tangan

Pada masa ini, letakkan semua minyak, termasuk lemak, dalam mandi air, kacau sehingga semua benjolan pepejal dibubarkan sepenuhnya. Suhu mestilah berada dalam lingkungan 45 °. Anda boleh memanaskan minyak di dalam ketuhar gelombang mikro atau dalam ketuhar.
Taret buatan tangan

Taret buatan tangan

Pastikan minyak tidak terlalu panas.
Taret buatan tangan

Taret buatan tangan

Pada masa ini, semua minyak pepejal telah cair, kami mengeluarkan air dari peti sejuk, dimasukkan ke dalam mangkuk dengan ais dan tuangkan aliran alkali nipis, sambil terus mengaduk dengan spatula keluli tahan karat. Campuran diperlukan sehingga semua kristal dibubarkan sepenuhnya. Pada mulanya, penyelesaian menjadi berawan, maka ia menjadi telus. Alkali mempunyai harta pemanasan di dalam air dan, jika ia tidak cukup sejuk, ia akan mendidih, jadi stok pada ais. Ia perlu disejukkan kepada 45 °, kira-kira suhu yang sama seperti minyak.
Taret buatan tangan

Minyak dan larutan alkali mestilah suhu yang sama, perbezaan 4-5 ° boleh diterima. Kami bersambung.
Taret buatan tangan

Campuran dicampur dengan sudu selama beberapa saat, maka pengisar perendaman digunakan. Pengadun itu tidak sesuai, ia menembusi jisim dengan gelembung udara, yang tidak berguna dalam sabun.
Taret buatan tangan

Jisim sabun dibawa ke keadaan krim masam yang tebal.Sekiranya anda menggunakannya dengan sudu dan letakkan di atas, jisim tidak akan tenggelam, tetapi akan bertahan untuk beberapa lama. Fenomena ini dipanggil "jejak" dalam membuat sabun.
Taret buatan tangan

Taret buatan tangan

Selanjutnya, kita membahagikan sabun masa depan menjadi 2 bahagian. Kami meninggalkan satu salji putih dan menambah tar kepada yang lain.
Taret buatan tangan

Kedua-dua orang ramai diletakkan dalam lapisan dalam bentuk yang disediakan. Anda perlu bekerja dengan cepat, kerana bahagian putih mengeras dengan cepat dan selepas 5 minit ia akan menjadi agak sukar untuk dibentuk. Ketik borang yang dipenuhi di atas meja supaya gelembung udara keluar dan jisim menembusi semua sudut. Dari atas dengan kayu kayu, lukis garisan sewenang-wenangnya. Untuk keindahan.
Taret buatan tangan

Bentuknya hendaklah ditutup dengan sebuah filem dan dibungkus dengan tuala, kemudian dimasukkan ke dalam oven yang hangat. Suhu 50 °. Biarkan sabun di negeri ini berdiri selama beberapa jam atau malam. Di waktu pagi, keluarkan, berasingan dari kulit dan potong ke bahagian yang diperlukan. Ingat untuk memakai sarung tangan; sabun sejuk belum siap. Balut dalam kertas dan biarkan masak selama sebulan dan setengah.
Taret buatan tangan

Sabun digunakan untuk pelbagai tujuan:
 • Untuk mencuci dengan jerawat, jerawat, lichens, pustules. Terutamanya untuk kulit berminyak dan masalah. Untuk kulit kering, pastikan anda menggunakan krim selepas pembersihan.
 • Untuk mencuci rambut.
 • Penyakit kulat.
 • Burns, luka, luka, gigitan haiwan dan serangga.
 • Retak di tumit.
 • Perosak pada tumbuh-tumbuhan.
 • Untuk mandi anjing dan kucing tempatan.
 • Kebersihan diri wanita.
 • Untuk bayi dan bayi.

Sekiranya anda tidak boleh membuat sabun larut sendiri, tambah beberapa tetes ke dalam botol sabun cair atau syampu. Juga, sebagai pilihan, anda boleh menggunakan asas perindustrian untuk sabun atau mencerna bar kanak-kanak. Walau apa pun, anda akan mendapat sabun Tar yang sangat baik, yang akan membantu banyak kali.
Kembali
Komen (1)
 1. ji45da
  #1 ji45da Tetamu 10 Ogos 2017 11:16
  0
  Saya telah menggunakan sabun tar selama dua tahun dan tidak mahu kembali untuk menyimpan kimia sama sekali. Kulit tidak kering, tidak mengencangkan. Selalunya saya menggunakannya sebagai syampu.

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh