DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» »Zucchini yang tumbuh di atas katil yang hangat
Zucchini adalah kebiasaan yang dapat diatasi walaupun seorang tukang kebun baru. Dengan buruh yang minimum, sayuran ini memberi penghargaan kepada peminat musim panas dengan buah-buahan yang sangat baik yang mempunyai pelbagai kegunaan dalam memasak. Di samping itu, sayur-sayuran yang sudah masak dapat mengekalkan kesegarannya hingga musim sejuk.
Zucchini adalah saudara labu dan labu. Bergantung pada varieti, buahnya mungkin mempunyai warna dan bentuk yang berbeza. Budaya ini sangat responsif terhadap cahaya matahari dan air, yang menentukan keadaan untuk tumbuh sayuran seperti itu.
Zucchini tumbuh di atas katil yang hangat

Jenis zucchini yang paling popular


Apabila memilih bahan tanaman, pertama sekali, perhatian harus dibayar kepada pemilihan domestik. Sehingga kini, banyak jenis asing telah muncul di pasaran benih, yang agak menyakitkan menyesuaikan diri dengan keadaan iklim kita.
Jika kita mempertimbangkan parameter seperti rintangan beku, maka hanya varieti domestik yang sesuai untuk kawasan tengah dan utara negara kita. Tetapi bagi kawasan selatan, pilihan import agak sesuai.
Perlu diperhatikan bahawa jenis zucchini asing di pasaran benih dipersembahkan dalam bentuk tanaman hibrida, jadi zucchini kami berbeza dari rakan asing dalam peningkatan nilai dan rasa gizi mereka. Varieti domestik zucchini juga mempunyai jangka hayat yang lebih lama dan paling disukai untuk pengetinan.
Sehingga kini, varieti terbaik zucchini mempunyai pematangan awal dan super awal. Tempat pertama di peringkat diduduki oleh jenis berikut:
 • Aeronaut (zucchini);
 • Gribovsky 37 (berbuah putih);
 • Spaghetti
 • Iskander F1;
 • Tsukesh.

Varieti ini mempunyai produktiviti yang tinggi, kematangan awal dan rintangan yang boleh dipercayai terhadap pelbagai jenis virus.

Penciptaan katil yang hangat dan ciri-ciri teknologi pertanian


Zucchini yang tumbuh dari benih dapat dilakukan dengan dua cara: bibit dan penanaman di tanah terbuka. Kaedah pertama membolehkan anda mempercepat buah, bagaimanapun, jika anda menanam bahan di atas katil yang hangat, maka lag vegetatif akan hampir tidak dapat dilihat. Di samping itu, peminat musim panas akan terhindar dari tingkap-tingkap tetingkap berliku-liku rumah dengan pelbagai benih.
Katil hangat untuk zucchini dicipta mengikut prinsip kek lapisan. Secara luaran, sebidang tanah itu tidak luar biasa, tetapi bahagian bawah tanah rabung mampu memancarkan tenaga termal, yang sangat diperlukan untuk tanaman muda pada musim bunga.
Di kawasan di mana zucchini sepatutnya ditanam, ia perlu menggali parit 45 cm dalam. Tanah yang digali, jika subur, akan diperlukan kemudian, jadi ia tidak boleh diambil jauh. Bahan organik diletakkan di dasar lubang. Ia boleh dimakan rumput, daun tidak busuk, jerami dan juga akhbar. Kemudian lapisan itu ditaburkan dengan bumi, dan ruang yang tinggal dipenuhi dengan humus tahun lepas dari kompos. Dari atas, bahan organik sekali lagi ditaburkan dengan tanah yang tersisa. Sebagai kesimpulan, untuk membentuk, anda boleh menggunakan katil tergalvani atau hanya pagar kawasan dengan sisi kayu.
Katil taman yang siap mesti disiram dengan banyak air dan ditutup dengan bahan gelap selepas membasahkan. Ini mesti dilakukan supaya lapisan bawah tanah mula menghasilkan haba. Untuk mempercepat proses, anda boleh menyiram plot dengan baja segar. Semasa tempoh persediaan, sesetengah penenggelaman tanah kadang-kadang diperhatikan, masalah ini boleh diperbetulkan dengan menambah humus siap pakai. Menggali ladang sedemikian adalah dilarang.
Perlu diingat bahawa bateri sedemikian akan berfungsi selama 2-3 tahun.Sekiranya teknologi sedemikian seolah-olah seseorang agak memakan masa, maka dalam hal ini kita boleh membatasi diri untuk memanaskan lubang.

Teknologi yang semakin berkembang


Hidup Zucchini bermula dengan percambahan benih. Prosedur sedemikian mesti dilakukan untuk mempunyai keyakinan penuh terhadap kualiti benih. Walaupun saiznya besar dan cangkangnya agak tebal, pecahan benih berkualiti dalam persekitaran yang hangat dan lembap selama 3-4 hari.
Bagi kebanyakan pekebun, menanam benih zucchini di tanah terbuka bermula dengan kajian kalendar penaburan bulan. Adalah menjadi kebiasaan untuk menanam tanaman labu pada bulan yang semakin meningkat, jadi ketika merendam benih, fakta ini harus diberi perhatian khusus. Zucchini dalam struktur mereka adalah 80% air, dan oleh itu mereka agak sensitif terhadap penurunan dan aliran daya hidup, yang dikuasai oleh satelit bumi.
Menanam zucchini pada benih dijalankan pada dekad kedua bulan April, dan menyemai langsung di dalam tanah, tertakluk kepada ketersediaan katil hangat, boleh dilakukan pada separuh kedua bulan Mei. Zucchini tumbuh di rumah hijau di tukang kebun tidak diamalkan kerana hakikat bahawa tanaman ini mempunyai massa hijau yang agak besar dan memerlukan pendebungaan semulajadi.

Penjagaan zucchini luar


Penanaman zucchini perlu dijalankan pada waktu pagi atau dalam cuaca yang mendung. Beberapa biji diletakkan dalam lubang cetek pada masa yang sama pada jarak 3-4 cm dari satu sama lain. Kemudian, apabila pucuk muncul, pucuk paling lemah dikeluarkan.
Semasa pembentukan daun pertama, budaya memerlukan penyiraman yang baik. Walau bagaimanapun, adalah dinasihatkan untuk menjalankan prosedur sedemikian seminggu sekali. Apabila meregangkan batang, pastikan akarnya tidak terdedah. Untuk melakukan ini, anda boleh menambah anak benih ke pangkal tanah. Melonggarkan dan menggali tanah di sekitar kilang itu dilarang, kerana sistem akar permukaan boleh rosak. Adalah lebih baik untuk menyembur tanah dengan rumput yang dipotong atau baja rumput.
Shrub dan pelbagai jenis zucchini cenderung membina jisim yang besar. Untuk memastikan akses kepada cahaya matahari, bunga, beberapa daun tumbuhan mesti dikeluarkan. Juga, untuk meningkatkan produktiviti, anda boleh melakukan pendebungaan manual.
Zucchini tumbuh di atas katil yang hangat

Zucchini tumbuh di atas katil yang hangat

Zucchini tumbuh di atas katil yang hangat

Zucchini tumbuh di atas katil yang hangat

Zucchini tumbuh di atas katil yang hangat

Zucchini tumbuh di atas katil yang hangat

Zucchini tumbuh di atas katil yang hangat

Permohonan baja


Penjagaan sumsum sayur di tanah terbuka termasuk pakaian berkala atas tumbuhan. Walaupun anak benih berada di peringkat anak benih, aplikasi nutrien tambahan tidak diperlukan. Bahagian pertama baja mesti digunakan dalam menyediakan tanaman untuk berbunga. Dalam tempoh ini, tumbuhan memerlukan pertumbuhan vitamin dan imunostimulan. Adalah lebih baik untuk menjalankan perangsang atas dengan larutan cecair mullein.
Adalah sangat penting untuk tidak melabur benih muda, sebaliknya zucchini akan mula tumbuh dedaunan, dan bukan ovari. Reapplication baja akan diperlukan semasa tempoh berbuah. Untuk meningkatkan komposisi kimia produk, loji itu memerlukan campuran kalium dan fosfat.
Kembali
Komen (2)
 1. princessira
  #1 princessira Tetamu 21 Ogos 2017 12:19
  0
  Terima kasih kerana senarai jenis zucchini yang paling popular! Saya selalu hilang di kedai benih dan tidak tahu apa yang harus dipilih. Sekarang saya pergi dengan senarai itu. Tetapi saya tidak mendengar apa-apa tentang pakaian atas. Sepertinya saya zucchini adalah sayuran yang tumbuh sendiri. Saya akan terus menjaga seperti yang sepatutnya.
 2. Alyaska
  #2 Alyaska Tetamu 22 Ogos 2017 23:36
  0
  Saya tidak pernah menganggap bahawa anda memerlukan banyak usaha untuk pertumbuhan zucchini. Selalu sentiasa berkembang di kampung yang anda tidak tahu di mana hendak pergi. Tetapi anda boleh memasak jem, jadi ada sebab untuk mencuba dan berkembang lagi.

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh