DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» »Ciri menyemai lada
Pada musim panas, berjalan di sepanjang barisan pasaran, kami mengagumi penuaian lada Bulgaria dan panas yang ditanam oleh tukang kebun amatur, dan kami menyesal kegagalan kami. Sementara itu, setiap perniagaan boleh dipelajari, terutama jika anda benar-benar mahu.

Pemilihan benih


Tidak ada perkara kecil dalam proses lada yang semakin meningkat, sememangnya semuanya penting. Walau bagaimanapun, penyeburan itu berasal dari benih.
Tiba di kedai khusus, kami gembira dengan pelbagai gambar warna pada beg, dengan imej buah masak, buah-buahan yang besar dan cantik.
Ciri-ciri penanaman lada

Jika anda mengambil mana-mana daripada mereka, anda harus sedar bahawa apa yang dilukis mungkin tidak sesuai dengan realiti. Apabila pembungkusan, sentiasa ada "faktor manusia" dan penggredan semula adalah agak mustahil.
Faktor kedua yang tidak memihak kepada benih yang dibungkus adalah tempoh percambahan yang ditunjukkan. Tertanya-tanya mengapa lada tidak muncul, kami tidak memikirkan hakikat bahawa percambahan mereka bergantung kepada:
 • kematangan fisiologi janin;
 • keadaan pengeringan;
 • syarat penyimpanan;
 • syarat yang dicipta untuk benih.

Jika percambahan biji tembikai (tembikai, timun) adalah sehingga lapan tahun, maka lada tidak lebih dari tiga. Walau bagaimanapun, pengeluar, atau pembungkus, berdegil menunjukkan empat tahun.
Ciri-ciri penanaman lada

Sudah tentu, ini adalah langkah pemasaran, tetapi lebih mudah - penipuan. Oleh itu, apabila membeli benih, sangat perlu untuk melihat dengan teliti tarikh pembungkusan.

Percambahan benih


Banyak penanam pemula menanam benih kering, dan kemudian menunggu masa yang lama untuk anak benih. Dengan penanaman kering, walaupun suhu dikekalkan pada kira-kira 30, benih akan muncul tidak lebih awal daripada 20 hari kemudian.
Ciri-ciri penanaman lada

Juruwang berpengalaman menjalankan percambahan basah. Untuk melakukan ini, serbet, tandas atau kertas penapis diletakkan di dalam mangkuk, air hangat dicurahkan, dan benih diletakkan. Segala sesuatu dibalut dengan beg plastik dan dipasang di tempat yang hangat (di atas bateri, radiator, dapur, dan lain-lain). Suhu dapat dikendalikan secara taktis, hanya dengan tangan di atasnya, ia harus sangat hangat, tetapi tidak panas.
Jika benih lada mempunyai percambahan yang baik, maka dalam 3 hingga 4 hari kuman akan muncul. Ia tidak masuk akal untuk putus asa jika tidak semua biji telah ditetas. Penunjuk normal untuk percambahan biji lada dianggap 65 - 70%. Oleh itu, jika 6 daripada 10 menunjukkan daya hidup, ini adalah perkara biasa.

Benih dan kalendar lunar


Tukang kebun yang baru mengadu bahawa percambahan benih adalah miskin kerana hari yang salah menyemai. Kalender lunar tidak boleh menjejaskan percambahan benih anda. Sekiranya mereka tua, dikumpulkan dari buah-buahan yang tidak matang, disimpan pada suhu dan kelembapan yang tidak sesuai, maka cahaya malam tidak boleh menambah tenaga percambahan kepada mereka.
Untuk mempunyai pendapat anda tentang ini, basah benih yang sama, tetapi pada hari yang berbeza pada kalendar, dan anda akan melihat bahawa banyak faktor lain selain Bulan adalah penting untuk percambahan.

Tarikh menyemai


Pada masa penanaman di benih lada tanah terbuka harus berusia 55-60 hari. Walau bagaimanapun, jika anda membesarkannya dalam bekas individu dan akan dipindahkan melalui transshipment, tanpa memusnahkan koma bumi, masa transplantasi tidak begitu penting.
Jika anak benih ditanam dalam jumlah kapasiti, dan pemindahan itu akan dilakukan tanpa koma bumi, maka tempoh 50-60 hari adalah kritikal, dan lada mestilah "lebih muda" berbanding usia ini.
Adalah salah tanggapan bahawa jika ada tunas dan bunga pada anak benih, maka akan ada tuaian awal. Semasa tempoh pemindahan, tumbuhan mengalami tekanan dan bunga tidak didebung. Dihalang dengan pendaratan, anda akan kehilangan buah pertama, dan ia akan mengambil masa untuk memulihkan potensi.

Benih menyemai


Sekiranya tukang kebun sebelumnya menuai campuran tanah untuk menyemai pada musim gugur, sekarang tidak perlu untuk ini. Kedai-kedai khusus menjual campuran tanah universal untuk benih. Tanah ini seimbang, berkhasiat dan didesinfeksi. Menggunakan tanah yang disediakan, anda dijamin mempunyai pucuk yang baik.
Selepas mengisi bekas, padatkan tanah.Sebarkan pada permukaannya hanya benih yang menunjukkan "titik" pertumbuhan. Tutup tanah dengan 1 - 1.5 cm. Taburkan air suam dari senapang semburan. Balut dalam beg plastik dan letakkan di tempat yang dipanaskan dengan baik. Budaya lada adalah penyayang panas, untuk mendapatkan suhu benih cepat diperlukan kira-kira 30 C.
Selepas 5 hingga 6 hari, lada akan meningkat. Sekarang keluarkan beg dan letakkan lada di tempat paling terang, ini akan menghalang regangan. Dalam tempoh ini, suhu perlu diturunkan. Waktu siang antara 19 - 22, dan malam 17 - 18 darjah.
Ciri-ciri penanaman lada

Apabila dua daun yang nyata dibina dengan lada, seperti dalam gambar, ia akan siap untuk dipilih.
Menyemai dan menanam benih lada tidak sukar, tetapi setiap bahagian rantaian teknologi mempunyai ciri-ciri sendiri, pemeliharaan yang akan menjamin kejayaan.
Kembali
Komen (2)
 1. princessira
  #1 princessira Tetamu 21 Ogos 2017 12:24
  0
  Peppers adalah tempat yang sakit di taman saya. Saya membeli benih siap pakai dan tidak mendapat hasil yang baik. Selepas membaca artikel ini, saya memutuskan bahawa saya akan cuba melakukan segala-galanya sendiri: daripada memilih benih dan membiak mereka untuk mengkaji kalendar lunar. Terima kasih atas nasihat berharga!
 2. Fomenko mengenai.
  #2 Fomenko mengenai. Tetamu 21 April 2018 19:40
  0
  Terima kasih !!! Petua yang sangat membantu.

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh